Henrik Kristoffersen s potpuno crnim Van Deer skijama

 JOE KLAMAR Afp
IZNENAĐENJE NA STARTU SEZONE

FOTO: Scena koja je sve zbunila: Skijaški svijet pita se zašto je nastupio na potpuno crnim skijama!?

Izazvalo je to naravno gomilu pitanja, a odgovor je jednostavan - bila je to odluka FIS-a
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. listopad 2022. 06:10

Jedno od glavnih pitanja uoči sezone bilo je što se može očekivati od Van Deera, novog branda skija u Svjetskom kupu, iza čije proizvodnje i razvoja stoji Marcel Hirscher. Ako se po jutru dan poznaje ili u ovom slučaju ako se mogu izvoditi zaključci nakon prve utrke - sve.

Kad je prije nekoliko mjeseci Hirscher posložio iznimnu ekipu stručnjaka, pridobio Henrika Kristoffersena i objavljeno je partnerstvo s Red Bullom postalo je jasno da je riječ o projektu koji ima velike šanse uspjeti, ali većina se slagala s nedavno izrečenim mišljenjem Filipa Zubčića:

image

Žan Kranjec, Marco Odermatt i Henrik Kristoffersen

JOE KLAMAR Afp

- Sumnjam da će od početka sve funkcionirati, osim ako nisu doista mađioničari pa su uspjeli napraviti odmah dobru skiju što nije nimalo jednostavno. Ako su to uspjeli, svaka im čast.

Očito su uspjeli budući da je Henrik Kristoffersen premijernu utrku sezone i premijernu Van Deera u Svjetskom kupu završio na 3. mjestu. No, svi koji su gledali utrku vidjeli su da je skijao na potpuno crnim skijama bez ijedne oznake, logotipa... I na startnoj listi vozači Van Deer-Red Bulla (Kristoffersen, Raposo) iza svog imena nisu imali, kako je uobičajeno, ime skija na kojima nastupaju.

image

Henrik Kristoffersen

JOE KLAMAR Afp

Izazvalo je to naravno gomilu pitanja, a odgovor je jednostavan - Svjetska skijaška federacije (FIS) “zacrnila” je Van Deer.

Naime, po njihovim pravilima na skijama ne smije biti “dvostruki logo”, a Hirscherove skije su ulaskom Red Bulla u projekt promijenile ime iz Van Deer u Van Deer-Red Bull Sports, pa je i službeni logo dobio dodatak - bika.

Kristoffersen je to objasnio u izjavi za ORF, ali Norvežanin se ne uzbuđuje previše:

- Logotip je zalijepljen jer se brend sada zove Van Deer-Red Bull. Postoje rasprave oko toga, ali to je politika, a ja nisam političar.

Sve dok FIS ne da zeleno svjetlo za “dvostruki logo”, na skijama će vjerojatno i dalje biti vidljiva crna traka jer u Van Deeru više vole potpuno prekriti logo nego pokazati prvotni bez dodatka Red Bulla.

Linker
17. travanj 2024 21:34