UČINKOVITO RJEŠENJE

Neugodnog je mirisa, ali je i opasna za zdravlje. Evo kako vlazi napokon stati na kraj!

Shutterstock
Gdje god ima života, ima i vlage. Vlagu stvaramo sami, načinom života, obavljanjem svakodnevnih aktivnosti i korištenjem prostora u kojem boravimo – disanjem, spavanjem, kuhanjem, tuširanjem, pranjem, zalijevanjem cvijeća.

Vlažno okruženje je nezdravo, čini nas podložno prehladama i jača simptome alergija i bolesti, kao što su astma i artritis. Svatko tko se barem jednom u životu pokušao riješiti vlage u kući ili stanu zna da je to mukotrpan posao. Vlaga sa sobom nosi niz neugodnih pojava poput plijesni, tamnih mrlja na zidovima, ustajalog mirisa u domu, ali i na odjeći.

Saznajte koje je brzo rješenje za vlagu u vašem domu

Optimalna koncentracija vlage u domu treba biti između 50% i 60%. Prema uzrocima nastanka vlage, postoje dvije vrste vlage. Jedna je vezana uz gradnju i u tom slučaju suzbijanje suvišne vlage nerijetko zahtijeva ozbiljnije građevinske zahvate. Druga vrsta vlage je ona koja se stvara svakodnevnim korištenjem prostora unutar već gotovih građevina. U toj situaciji postoje načini da se problem suvišne vlage riješi puno jednostavnije i jeftinije.

Pouzdano rješenje u borbi protiv prekomjerne vlage čine Air Max sakupljači vlage koji suzbijaju kondenzaciju, vlagu, plijesan i ustajale mirise. Air Max® sakupljači vlage pridonose uspostavljanju dobre ravnoteže vlage u kući na način da smanjuju prekomjernu vlagu na optimalnu razinu u životnim prostorijama kao što su spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe i kupaonice, ali i u podrumima, garažama, kamp-kućicama, itd. Pogodni su za upotrebu tijekom čitave godine.

Više o borbi protiv prekomjerne vlage i korištenju Air Max sakupljača vlage možete saznati OVDJE.

Na koje još načine možemo ograničiti količinu vlage u domu?

Količinu vlage koju stvaramo u kući moguće je ograničiti. Jedna od preporuka je osigurati bolju ventilaciju i grijanje vlažnog prostora. Također, namještaj je uputno odmaknuti od zidova kako bi zrak mogao cirkulirati. Preporučljivo je uvijek nakon tuširanja obrisati zidove i vrata tuš kabine. Tijekom kuhanja uvijek imajte uključenu kuhinjsku napu i redovito pregledavajte filter. Primjereno grijte kuću i pokušajte spriječiti pad temperature ispod 15 °C, čak i noću.

Savjete o tome kako pravilno reagirati u slučaju da imate problema s vlagom u prostoru u videu otkrivaju Ivan Martić, dipl.ing i građevinski sudski tumač te Matija Baranček, dipl.ing iz tvrtke Elektronovus.

Dobro je znati!

Korisni savjeti za ograničavanje količine vlage u kući:

  • Centrifugirajte rublje u perilici, a potom ga po mogućnosti objesite da se vani osuši.
  • Obrišite zidove i vrata tuš-kabine nakon tuširanja.
  • Prilikom tuširanja uvijek držite vrata kupaonice zatvorenima, a prilikom kuhanja uvijek držite kuhinjska vrata zatvorenima.
  • Tijekom kuhanja uvijek imajte uključenu napu i redovito pregledavajte filter.
  • Nakon završetka rada perilice suđa, ne otvarajte što je duže moguće. Kondenzacija (para) postepeno će se ohladiti i pretvoriti u kapi unutar uređaja.
  • Upotrebljavajte ventilacijske otvore i održavajte ih čistima.
  • Tijekom tuširanja ili kuhanja uvijek malo otvorite prozor tako da vlaga može izaći.
  • Uključite ventilacijski uređaj ukoliko ga imate.
  • Ne prislanjajte namještaj uz zidove kako biste omogućili cirkuliranje zraka.
  • Primjereno grijte kuću i pokušajte spriječiti pad temperature ispod 15 °C, čak i noću.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 16:03