Filip Zubčić nije bio zadovoljan posljednjom utrkom

 NICOLAS TUCAT Afp
SLAVIO NORVEŽANIN

Završena je 56. sezona Svjetskog skijaškog kupa, a nakon svega Filip Zubčić nije otišao sretan doma

‘Idemo razvaliti taj slalom tako da sretan idem doma‘, rekao je Zubčić, no želja mu se nije ostvarila
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. ožujak 2022. 12:27

Završena je i 56. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Sezona koja je počela još 23. listopada 2021. ženskim veleslalomom u austrijskom Söldenu, završila 20. ožujka 2022. muškim slalomom u francuskom Meribelu, a u međuvremenu su i skijaši i skijašice odradili po 37 utrka. Najprestižnija nagrada koja postoji u alpskom skijanju - Veliki globus za ukupnu pobjedu prvi put je završio u rukama tek 24-godišnjeg Švicarca Marca Odermatta, a već četvrti put u karijeri podignula ga je 27-godišnja Amerikanka Mikaela Shiffrin. Zanimljivo, na prva tri mjesta u ukupnom poretku skijašica su djevojke koje su posljednjih šest sezona podizale Veliki Globus - Mikaela Shiffrin (2017., 2018., 2019. i 2022.), Petra Vlhova (2021.) i Federica Brignone (2020.).

Bez bodova na završnici

Posljednjeg dana završnice, koja je ove godine održana u Courchevelu i Meribelu, vodila se borba za ukupne pobjede u ženskom veleslalomu i muškom slalomu, a naš predstavnik je bio Filip Zubčić. Uoči posljednje utrke sezone, koja mu nije bila na razini prethodne dvije, 29-godišnji Zagrepčanin si je poželio...

"Idemo razvaliti taj slalom tako da sretan idem doma."

Želja mu se nije ostvarila. Nakon velike pogreške u drugoj vožnji ostao je na stazi, ali vrijeme je iscurilo i posljednji slalom je završio na 23. mjestu, a to na završnici znači da je ostao bez bodova. Brzina kojom je izašao iz ciljne arene najbolje je pokazala kako mu je pao ovakav posljednji nastup.

U prvoj vožnji je Zubčić imao 13. vrijeme (+1.21 za vodećim Lucasom Braathenom), a pozicija i zaostatak nudili su lijepu priliku za barem Top 15 plasman, ali je spomenuta pogreška već u prvom dijelu druge vožnje sve upropastila. Sezonu u kojoj se prvi put popeo na postolje u slalomu (3. u Val d’Isereu) završio je na 22. mjestu u poretku ove discipline. A u njoj je bilo svega, i spomenuto postolje i 10. mjesto u Kitzbühelu i najbrže vrijeme druge vožnje u Garmisch-Partenkirchenu samo da bi dan kasnije na istoj stazi ostao bez ulaska u 30... S obzirom na to kako je krenuo u Val d’Isereu ispalo je manje od očekivanja i u slalomu, a naslonilo se to na veleslalom u kojem je bio puno lošiji nego prethodne dvije sezone. Definitivno ovaj put za završnice Svjetskog kupa nije otišao sretan doma.

image

Henrik Kristoffersen

NICOLAS TUCAT Afp

Borba za Globus u muškom slalomu bila je potpuno otvorena, a odlučena je izravnim obračunom Norvežana u kojem je slavio stariji. Uoči posljednje utrke Henrik Kristoffersen je imao 48 bodova više od mladog sunarodnjaka, tek 21-godišnjeg Lucasa Braathena, a u igri za Globus bili su i Nijemac Linus Strasser koji je imao 64 boda manje, Austrijanac Manuel Feller sa 70 bodova manje i Švicarac Daniel Yule s 88 manje.

Već u prvoj vožnji iz bilo kakve kombinacije otpao je Daniel Yule koji nije završio nastup, ali su zato Braathen i Kristoffersen bili na vodeće dvije pozicije pri čemu je šest godina stariji Kristoffersen imao samo 5 stotinki slabije vrijeme. I treću poziciju je držao Norvežanin, još jedan 21-godišnjak, Atle Lie McGrath. Strasser je bio na 8. poziciji (+0.84), a Feller na 10. (+1.03).

Nešto novo

U raspletu Nijemac nije bio nimalo konkurentan, s 20. vremenom druge vožnje skliznuo je na istu poziciju u konačnici, a Feller je držao vodstvo prije nego su na startu ostala samo trojica Norvežana. Atle Lie McGrath je odlično odradio posao i preuzeo vodstvo od Austrijanca, a Kristoffersen je imao tek 14. vrijeme druge vožnje, ali i to mu je bilo dovoljno da u cilj uđe kao drugi što je značilo da je Globus njegov bez obzira na to što napravi Braathen. A nije uspio napraviti ništa, imao je 21. vrijeme druge vožnje i skliznuo na 11. poziciju u utrci pa je ostao i bez medalje koje se dodjeljuju skijašima na prva tri mjesta u poretku neke discipline. I to za samo jedan bod i pritom je taj jedan bod više imao njegov najbolji prijatelj i pobjednik utrke Atle Lie McGrath, koji je uoči završnice bio sedmi u poretku.

image

Lucas Braathen nije uspio

NICOLAS TUCAT Afp

Kristoffersenu je ovo treći slalomski Globus u karijeri (2016., 2020. i 2022.), ali prvi za kojeg se morao boriti u posljednjoj utrci sezone.

"Ovo je bilo nešto novo za mene jer mi je prvi put Globus ovisio o tome koliko sam dobar u posljednjoj utrci. Mislim da sam ga trebao osigurati ranije, ali toliko je bilo dobrih slalomaša ove sezone i definitivno je slalom bio najzabavnija disciplina za navijače. Bilo je totalno ludo ", rekao je Henrik Kristoffersen, koji je posljednjeg dana osigurao i treću poziciju u ukupnom poretku prestigavši Matthiasa Mayera.

Amerikanka ispustila Globus koji je već držala u rukama

Amerikanka ispustila Globus koji je već držala u rukama

Tessa Worley, 32-godišnja Francuskinja, došla je na završnicu sa samo 5 bodova manje u poretku veleslaloma od Sare Hector. Šveđanka je dominirala do pred kraj sezone, u prvih sedam utrka imala je tri pobjede i još tri penjanja na postolje, osvojila je i olimpijsko zlato u ovoj disciplini, a onda je sve krenulo nizbrdo s ispadanjem na njezinom terenu u Åreu. Na završnicu je došla i opterećena problemom s koljenom i već je nakon prve vožnje u kojoj je bila 13. (+2.10) bilo je jasno da nije u izdanju potrebnom za konačni obračun.

Nije nakon prve vožnje najbolje stajala ni Worley koja je imala 8. vrijeme (+1.60), ali je zato u sjajnoj poziciji za osvajanje veleslalomskog Globusa bila Mikaela Shiffrin. Amerikanka je posljednju utrku dočekala s 51 bodom manje od Hector i 46 manje od Worley da bi u prvoj vožnji deklasirala konkurenciju i ostvarila 82 stotinke bolje vrijeme od Federice Brignone i 84 bolje od Ragnhild Mowinckel, jedine dvije skijašice s manje od sekunde zaostatka.

I onda kad se činilo da joj Globus ne može izmaknuti, Shiffrin je sve prosula. I to na kakav način, imala je najsporije, 24. vrijeme druge vožnje, završila na 7. mjestu i ostala bez ukupne pobjede u disciplini. Tessi Worley je tako i 4. mjesto do kojeg je došla najbržom drugom vožnjom bilo dovoljno za osvajanje drugog Globusa u karijeri (najbolja je bila i 2017.), a Hector je završila na drugoj poziciji.

Linker
24. travanj 2024 11:58