stare igre i konzole

Posjetili smo jedan od najvećih svjetskih sajmova Gamescom 2022

Piše: Martin Perušić, GameHubObjavljeno: 02. rujan 2022. 09:31
image

Gamescom 2022 logo

Najveći sajam videoigara Europi u potpunosti se vratio ove godine od 24. do 28. kolovoza u manjem opsegu. Ovoga puta na raspolaganju je jedanaest velikih hala (od toga nekoliko biznis hala) s brojnim sadržajem. U odnosu na prijašnje godine, vidljiva je manja gužva, što je pozitivna stvar. Lakše se prolazi između hala, a i bez problema se vide zanimljivi štandovi.

Za sve koji planiraju doći, važno je reći kako dnevna karta iznosi 25 eura, odnosno 30.50 eura za vikend. Moguća je ušteda ako ima pravo na popust ili ako se kupuje popodnevna karta u iznosu od 9 eura. U slučaju dolaska vlakom, autobusom ili avionom do lokacije održavanja sajma najbrže moguće je doći lokalnim vlakom (cca par minuta vožnje iz smjera glavnog kolodvora u Kolnu, odnosno smjera kolodvora Koln/Bonn zračna luka).

Jednom kada se uđe unutra shvati se kolika je razlika u odnosu na domaće sajmove. Ljudi ima kao mrava, svi žure u željene hale. Toliko toga ima se za vidjeti, a i isprobati da bez plana i tlocrta nema smisla ulaziti i lutati. Unatoč izostanku velikih izdavača sajam nije izgubio na atraktivnosti. Najviše prostora zauzele su kompanije kao što su Ubisoft, Bandai Namco, Sega, THQ Nordic i Microsoft (Xbox).

image

Gamescom tlocrt

Posjet smo započeli biznis halama. Uočili smo štandove brojnih izdavača raznih država diljem Europe i svijeta (primjerice UK, Francuska, Španjolska, skandinavske zemlje, Australija, Brazil, Argentina, Koreja, Japan, Indonezija), nigdje nismo vidjeli predstavnike domaćih kompanija. Najveće iznenađenje bilo je vidjeti paviljon na kojim je bilo moguće isprobati 30 japanskih nezavisnih PC igara!

image

japanski paviljon

Kako bismo osjetili dašak atmosfere običnog posjetitelja zaputili smo se u zabavne hale. Za razliku od poslovnih koje su osvjetljenije neke su hale premračne. Srećom kako je broj posjetitelja ograničen ove godine, vidi se gdje se treba ići i gužva nisu nešto strašne. S obzirom na cijene hrane i pića unutar sajma, najbolje je uzeti vodu u ruksaku ili torbi. Vidljiva je razlika između atraktivnih prostora (gdje su velike gužve) i ostalih gdje slučajno zaluta koji posjetitelj.

image

isprobavanje igara koje tek trebaju izaći

Krenimo redom što smo sve vidjeli tijekom prvog dana otvorenog za posjetitelje.

1. SEGA - ogroman red za igranje Sonic Frontiera

image

red za Sonic Frontier

2. THQ Nordic - tri velika paviljona na kojima je moguće isprobati nadolazeće igre (Alone in The Dark, SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake i Destroy All Humans! 2 – Reprobed)

image

promocija Destroy of Humans 2: Reprobed igre

3. Ubisoft - Skull & Bones

4. Astragon - tradicionalno Njemačka je najveće tržište simulacija

image

farmerski kutak

5. Namco Bandai - igrivi nadolazeći naslovi Park Beyond, The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me, i One Piece Odyssey.

image

isprobavanje japanskih igara

6. Xbox - mogućnost isprobavanja nedavno pristiglih igara na Game Pass

Zatim smo se zaputili u indie prostore i retro kutak. Oba kuta su zapravo male oaze mira. U indie prostoru moguće je isprobati igre od 124 developera iz 32 države.

image

stare igre i konzole

Retro kutak je velika hala gdje je moguće isprobati brojne videoigre od 1970-tih do početka 2000-tih na originalnom hardveru spojene na televizore iz toga doba.

Pred nama su još dva dana sajma. S obzirom na veličinu, jednostavno fizički nije moguće sve obići u jednome danu. Više dojmova donosimo u sljedećim izvještajima.

Linker
24. travanj 2024 00:14