Nvidia je predstavila svoj Omniverse Cloud

Nvidia predstavila novu seriju grafičkih kartica

Predstavljen i Omniverse, platforma koju koristi i Rimac Grupa

Piše: GameHubObjavljeno: 21. rujan 2022. 19:15

Nvidia’s GeForce RTX 40 Series i službeno je predstavljena nakon mjeseci glasina i curenja informacija. Uz Nvidijinu novu 4nm Ada Lovelace arhitekturu i Nvidijinu ozbiljno nadograđenu DLSS 3.0 tehnologiju, nova serija RTX 40 nudi solidno povećanje performansi 2-4x u usporedbi s vrhunskim modelima serije 30, uključujući RTX 3080 Ti i RTX 4090 Ti.

Nvidia je potvrdila da će RTX 4090 biti dostupan 12. listopada 2022., iako nema službenih informacija o tome kada možemo očekivati ​​bilo koju varijantu RTX 4080. Pojavile su se glasine kako će biti predstavljena u prva dva tjedna studenog, ali to tek treba potvrditi.

Najavljene su početne cijene RTX 40 Serije:

GeForce RTX 4080 s 12 GB - 899 dolara

GeForce RTX 4080 sa 16 GB - 1.199 dolara

GeForce RTX 4090 - 1.599 dolara

image

Nvidia GeForce RTX 40 Series

Svi modeli bit će dostupni i kod GPU partnera, uključujući Asus, Gigabyte, MSI, PNY i Zotac. Nvidia je potvrdila i kako će nova serija biti dostupna u serijskim konfiguracijama od proizvođača poput Acera, Alienwarea, Asusa, Della, HP-a, Lenova i sl.

Nvidia CEO Jensen Huang na jučerašnjem je streamu predstavio i Omniverse, njihov prvi softver i model infrastrukture kao usluge. Nvidia Omniverse Cloud je skup usluga u “oblaku” za umjetnike, developere i tvrtke uz pomoć kojih mogu dizajnirati, objavljivati i upravljati metaverse aplikacijama, s bilo koje lokacije na svijetu. Više od 700 tvrtki i 200,000 ljudi već koristi Omniverse, a među njima je i hrvatska tvrtka Rimac.

image

Nvidia je predstavila svoj Omniverse Cloud

Naime, 3D model automobile kao što je Rimčeva Nevera, dizajniraju veliki timovi posebno kvalificiranih ljudi, od kojih svaki koristi vlastite specijalizirane alate. Dizajneri su spojeni na Omniverse Nucleus Cloud, zajednički database engine. Kroz njega mogu u potpunosti integrirati podatke iz svojih najbitnijih alata, kao što je Autodesk Alias, Houdini, Adobe Substance 3D Painter i Omniverse Create.

Svaki dizajner radi na vlastitoj RTX radnoj stanici ili koristi Omniverse aplikacije streamane s OVX cloud servera. Po završetku, Rimac integrira podatke sa svih ovih aplikacija u napredni 3D konfigurator i objavljuje ih kroz NVIdia Graphics Delivery Network. NVidia GDN je mreža data centara diljem planeta, koji omogućuju streamanje visoko-kvalitetnih 3D modela niske latencije krajnjim korisnicima. Dosadašnji konfiguratori bili su ograničeni na unaprijed renderirane opcije koje se mogu prikazati u samo jednoj sceni.

image

CEO Nvidije prikazao je korištenje Omniversea na primjeru Rimac Grupe

S ovim rješenjim, krajnjem korisniku je omogućen pristup stvarnim inžinjerskim podacima, ne pojednostavljenom modelu, u punoj rezoluciji. Ovo omogućava sve opcije konfiguracije, bez potrebe da Rimčevi inžinjeri ručno renderiraju svaku pojedinačnu iteraciju modela.

image

Nvidia Ada Lovelace

Unatoč visokoj cijeni novih grafičkih kartica, na ovom Nvidijinom eventu, imali smo mogućnost vidjeti kako će izgledati budućnost naprednih 3D grafičkih rješenja.

Ako to i vi želite, cijeli event možete pogledati na linku:

Linker
18. travanj 2024 15:13