TOM WELLER/AFP / AFP
PO SVEMU POSEBNA

'TO ŠTO ONA RADI, MI NE MOŽEMO NI NACRTATI!' Jedna od najdominantijih sportašica današnjice u problemu: 'Ne znam mogu li ovo izdržati još godinu dana'

Jedna od najdominantnijih sportašica današnjice bila je odlučna završiti karijeru ovo ljeto, a premda nakon odgode OI nije decidirano rekla da nastavlja dalje, vjerujemo da ćemo je dogodine ipak gledati u Tokiju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. travanj 2020. 17:27

Mnogi su veliki sportaši najavili oproštaj nakon Olimpijskih igara u Tokiju i većina njih je nakon odgode Igara za sljedeće ljeto najavila da će produljiti svoj put za još godinu dana. No, jedna grandiozna sportašica to ipak nije decidirano izrekla. Simone Biles, vjerojatno najveća gimnastičarka svih vremena i jedna od najdominantnijih sportašica današnjice, bila je odlučna u namjeri da nakon ovogodišnjih Igara završi karijeru.

Međutim, nakon što su ovogodišnje Igre postale Igre 2021., Simone ni u jednom intervjuu, ni u jednom javnom nastupu nije izrijekom potvrdila da ćemo je gledati dogodine u Tokiju.

S obzirom na sve napore koje je dosad uložila u karijeru, na sva odricanja, na nevjerojatnu posvećenost gimnastici, na pobjednički mentalitet kakvim se ne može pohvaliti puno sportaša, kladili bismo se da će dogodine ipak biti u avionu za Japan i da neće propustiti priliku dodatno povećati svoju nestvarno bogatu kolekciju medalja.

Nategnuti odnos

No, ta oklada u ovom trenutku nikako nije “zicer”...

- Nisam odlučila da ne idem, ali nisam odlučila ni da idem - zagonetno je poručila prije nekoliko dana u intervjuu za Wall Street Journal.

Što sve u ovom trenutku muči Simone? Prije svega je tu psihički aspekt priče, odnosno pitanje kako se prisiliti nastaviti još jednu godinu s brutalnim treninzima i strogim režimom života i to nakon što je 100 posto raščistila sama sa sobom da je ovo ljeto kraj. Druga je stvar njezino fizičko stanje, odnosno pitanje može li se i želi li se i dalje nositi sa svim bolovima, sa svim sitnijim i krupnijim ozljedama koje su se nakupile tijekom godina. I treća stvar je njezin jako, jako nategnuti odnos s Američkim gimnastičkim savezom, odnosno rat koji bukti već nekoliko godina. Zapravo, koliko se može zaključiti iz njezinih riječi, to je trenutačno i najveći problem.

- Nisam sigurna mogu li se nositi sa Savezom još godinu dana.

Ova priča zahtijeva i dodatno pojašnjenje. Razlog raspada njezina odnosa s Američkim gimnastičkim savezom je Larry Nassar, zloglasni liječnik američke reprezentacije koji je osuđen na ukupno 235 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja više od 250 gimnastičarki. Uključujući i Biles. Nije Simone bila prva žrtva koja je otvoreno istupila u javnosti, ali je njezino svjedočenje pred sudom bilo jedno od ključnih. Kako za to da Nassar bude proglašen krivim, tako i za buđenje svijesti o seksualnom zlostavljanju u sportu. Jer, Simone Biles nije bilo tko, njezina se riječ itekako sluša.

Četverostruka olimpijska pobjednica ne želi se, međutim, zadovoljiti samo osuđujućom presudom i zatvorskom kaznom za Nassara i danas vodi otvorenu borbu protiv svih u američkoj gimnastici koji su štitili monstruma i uništili živote brojnim mladim djevojkama. Uporno traži od Američkog gimnastičkog saveza da provede neovisnu istragu kako bi se točno utvrdilo tko je godinama štitio Nassara i dopustio da slučaj poprimi takve razmjere. Malo je za reći da zbog toga nije baš popularna među vodećim ljudima američke gimnastika, ali nije je za to ni najmanje briga.

- Da, stvarno osjećam da će to odigrati ogromnu ulogu: mogu li se baviti Savezom još godinu dana. Gotovo da imam osjećaj da će još nešto krenuti po zlu u tih godinu dana. Ili će Savez opet napraviti neku pogrešku - istaknula je u razgovoru za Washington Post.

Kratak vijek

Biles je priznala da je plakala kad je čula da se Olimpijske igre odgađaju zbog pandemije koronavirusa. No, isto tako ni najmanje ne sumnja da je ta odluka bila ispravna. Kako će se to odraziti na nju, to je već puno kompleksnije pitanje.

- Definitivno ću krenuti u borbu, ali psihički će biti jako teško. Bit ću starija, a moj spremnik će se prazniti, pogotovo u sljedeća tri ili četiri mjeseca. Nakon toga će biti teško napuniti baterije i ponovno se pokrenuti. Veliki će psihički napor biti ponovno ići u teretanu iz dana u dan. Bila sam potpuno spremna za izazov koji me čekao za tri mjeseca, a sada sam bačena 15 mjeseci unatrag. Svašta mi sada prolazi kroz glavu.

Priznaje da se jako radovala onome što ju je trebalo čekati na jesen, nakon povratka iz Japana.

- Bila sam spremna saznati kakva sam stvarno kao osoba, a ne samo kao sportašica. U koje bih druge avanture htjela krenuti. Htjela sam doznati kakve još vještine imam.

Natjecateljski vijek gimnastičarki u pravilu je vrlo kratak. Biles će u vrijeme Olimpijskih igara imati 24 godine, što je dob u kojoj je velik broj gimnastičarki, pogotovo onih najboljih, već u mirovini. Dovoljno će reći podatak da su od Olimpijskih igara u Münchenu 1972. samo tri djevojke starije od 22 godine uspjele osvojiti zlato. U Meksiku 1968. Vera Časlavska je osvojila višebojsko zlato s 26 godina. Otada do danas najstarija je osvajačica višebojskog zlata bila Simona Amanar koja je 2000. imala 21 godinu kada se uspela na olimpijski tron.

Možda ove brojke zvuče prijeteće za Biles, ali nemojte zaboraviti da se radi o ženi koja je prije samo šest mjeseci na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu osvojila pet zlatnih medalja. Uključujući i višebojsko. Ode li u Tokio, sigurno će biti spremna i ponovno će biti favoritkinja za zlatne medalje u ekipnom i individualnom višeboju, te na preskoku, parteru i gredi.

- Bit će to godina u kojoj želim napraviti nešto za sebe. Prije četiri godine u Riju sam željela ugoditi drugim ljudima. Sada osjećam da je vrijeme da ugodim samoj sebi - kaže Biles.

Ako je suditi po ovim posljednjim riječima, želja za još jednim olimpijskim nastupom će u konačnici biti jača od svih sumnji koje je trenutno muče...

Nadia Comaneci: To što ona radi, mi drugi ne možemo ni nacrtati

BERLIN, GERMANY - APRIL 18: Laureus World Sports Academy member Nadia Comaneci attends the 2016 Laureus World Sports Awards at Messe Berlin on April 18, 2016 in Berlin, Germany.  (Photo by Boris Streubel/Getty Images for Laureus)
Getty Images for Laureus

Na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu Biles je osvojila naslove u ekipnom i individualnom višeboju, te na preskoku, gredi i parteru. Time je došla do ukupno 25 odličja (19 zlatnih) na svjetskim prvenstvima u karijeri, što nikome u povijesti, ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji, nije uspjelo. Rekorder je dotad bio proslavljeni bjeloruski gimnastičar Vitalij Ščerbo, koji je u karijeri osvojio 23 svjetske medalje.

Elementi koje Simone izvodi ponekad su toliko zahtjevni i opasni da im Međunarodna gimnastička federacija svjesno smanjuje težinsku vrijednost kako bi obeshrabrila druga gimnastičarke da ih izvode. Trenutno čak četiri gimnastička elementa nose ime po njoj, od toga je dva predstavila lani u Stuttgartu.

- Danas imamo nekoga tko može napraviti nešto što mi drugi ne možemo ni nacrtati na papiru - rekla je legendarna Nadia Comaneci, fascinirana onime što radi Simone Biles.

Neke od tih stvari ni sama Simone nije u stanju objasniti.

- Ponekad se pitam kako mi sve to uspijeva. Baš kao da to nisam ja. Voljela bih kad bih mogla imati nekakvo izvantjelesno iskustvo kako bih mogla svjedočiti tome što radim jer ponekad pomislim da ću poludjeti - rekla je lani. (vb)

Linker
19. travanj 2024 22:01