VATERPOLSKA IDEJA

Atraktivna lokacija! Odluka o regionalnom prvaku pada u staroj gradskoj luci: ‘Ideja još uvijek postoji‘

Završni turnir Regionalne lige organizator možda smjesti na vrlo atraktivnu lokaciju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2020. 15:46

Sredinom sljedećeg mjeseca Dubrovnik bi trebao biti poprištem završnog turnira Regionalne vaterpolske lige. Sam je turnir, čiji su sudionici domaći Jug AO, te Mladost, splitski Jadran i imenjak mu iz Herceg Novog, terminski pomaknut koji dan kasnije od prvotno zamišljenog. Umjesto vikenda 11. i 12. srpnja, turnir bi se trebao održati u utorak i srijedu, 14. i 15. srpnja. Razlog su, koliko davanje malo više vremena hotelima za pripremu u sadašnjim, specifičnijim epidemiološkim uvjetima, toliko još više “bijeg” od TV termina prijenosa nogometnog derbija Dinama i Hajduka tog vikenda.

Popularizacija sporta

Međutim, više od promjene termina turnira, intrigantnija je ideja o promjeni lokacije. Organizator Final Foura, dubrovački Jug AO, ima nakanu turnir organizirati u Portu, kako Dubrovčani zovu staru gradsku luku, praktički unutar zidina. Sigurno jedna od svjetski najprepoznatljivijih vizura grada pod zaštitom UNESCO-a. Sportski spektakl, u ovom slučaju vaterpolo u takvom ambijentu, jest nešto ne baš svakidašnje, poglavito ne kada je profesionalni sport u pitanju, te bi stvorio jedinstvenu sliku kakva je neusporediva s bilo kojim drugim vaterpolskim borilištem. Rekosmo, ideja zanimljiva, za pozdraviti, posebno u sadašnje vrijeme kada se i pokušava dodatno popularizirati sport, svaku vrst zabave, ali... Provedivost toga nije baš tako jednostavna, pa stoga sve i navodimo oprezno, zasad još samo kao ideju.

image
CROPIX
BOZO RADIC

- Ideja postoji i ona nije odbijena - u startu će Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje kako Hrvatskog vaterpolskog saveza, tako i Regionalne lige, ali ipak i uz određenu ogradu.
- Ponavljam, ideja nije odbijena, ali nije ni prihvaćena. Ipak moramo voditi računa o provedivosti jer ovaj turnir nije baš samo promotivni, on je u prvom redu natjecateljskog tipa. Da bi se to i ostvarilo, moraju biti zadovoljeni svi uvjeti za natjecanje, od terena pa nadalje. Zatvoreni bazen u Gružu bi ostao alternativa, za svaki slučaj. Planirani teren u Portu bi morao primjerice biti zatvoren sa sve četiri strane pontonima, moraju se osigurati svlačionice, montažne tribine, rasvjeta, pozicije TV kamera... Minimalni tehnički uvjeti. Je li to moguće, vidjet ćemo - naglasio je Bebić.

image
CROPIX
BOZO RADIC

Kontaktirali smo i Jug AO iz kojeg su nam potvrdili postojanje ideje, ali jednako i činjenicu da odluka nije donesena, a mogla bi se znati kroz 2-3 dana. Kako nam iz Juga AO vele, najmanji je možda problem rasvjeta jer bi primjerice igralo u dnevnom terminu. Postoje puno ozbiljniji i zahtjevniji problemi. Valja ukloniti sve barke iz luke, razmišljati o plićini, plimi, oseki jer ipak se o moru radi. U Portu su se u prošlosti znale odigravati vaterpolske feste, finala Divlje lige, no to nije usporedivo. Divlja liga shodno i svom nazivu trpi određene nedorečenosti, ne treba velikih pontona, publika može biti i u barkama okolo terena. Dapače, to daje draž natjecanju, ali Final Four Regionalne lige je malo ozbiljnija priča.

Problem s granicama?

Ujedno, još nešto nismo zaboravili, a ne tiče se ni Porta, ni bazena u Gružu. Naime, Hrvatska možda postroži prelazak granice, doduše s BiH i Srbijom. No, što ako se isto dogodi sa Crnom Gorom odakle dolazi Jadran iz Herceg Novog?
- Ha, ako se dogodi takva odluka Stožera ili kojeg već nadležnog tijela, tada je sasvim jasno da se neće igrati - veli Milivoj Bebić.
Nadajmo se kako se takvo što neće dogoditi, odnosno da će jedina dvojba ostati, vaterpolo u Portu ili gruškom bazenu.

Linker
19. travanj 2024 20:10