StoryEditor
Dopredsjednik HVS-a Perica Bukić i Ratko Rudić
PERICA BUKIĆ ZA SN

‘Ekskluzivno ću vam otkriti kakav spektakl spremamo za oproštaj Ratka Rudića!‘

Dopredsjednik i izvršni direktor vaterpolskog Saveza o odnosu države i sporta uz najavu spektakla
Autor: Dean BauerObjavljeno: 21. svibanj 2020. 12:42

Pandemija koronavirusa koja još uvijek nije nadvladana, u cijelom je svijetu, pa tako i u nas bila primarno izravan i velik izazov za javnozdravstveni sustav. No, jednako tako je uzrokovala, a što je vidljivo i za neposrednu budućnost, izazov za gospodarski život, društvene navike. Gospodarstvo je pretrpjelo, a trpi i dalje teške gubitke. Suočava se s nevoljama. Sport dakako i u svemu dijeli sudbinu čovječanstva, te i sportska aktivnost i svi dionici sporta se svakodnevno suočavaju s problemima koji su sada doslovno egzistencijalne naravi. Sport u BDP-u Europske unije sudjeluje s 2.1 do 3.6%. U Hrvatskoj pak 1.5%. U postocima to možda izgleda malo, ali nominalno gledano riječ je o desetinama tisuća ljudi, izravno ili neizravno povezanih sa sportom.

Na koji se konkretno način, u financijskom smislu, pandemija koronavirusa odrazila na vaš sport, na vaterpolo?

- Kriza uzrokovana opasnošću od virusa je među najvećim negativnim utjecajima imala upravo na segment sporta. Kako organizacijski jer je onemogućila bilo kakva natjecanja što je temelj funkcioniranja sporta, tako i u dijelu financiranja sporta, kako iz središnje države, lokalne zajednice, prihoda od članarina ili od sponzora i donatora. Gotovo da je teško pronaći bilo što vezano na sport a da koronakriza nije napravila ogromnu štetu. U segmentu financija ponajveću - veli Perica Bukić.

Teškoću sadašnjeg trenutka s kojim se sport suočava su mnoge države prepoznale i značajno pripomažu. Nizozemska je primjerice osigurala 110 milijuna eura za nacionalne saveze i olimpijski odbor. Italija 25 milijuna eura za sektor sporta. U Hrvatskoj za prvu ruku je osigurana svota u iznosu od cca 40 milijuna u vidu osiguravanja tzv. minimalne plaće zaposlenicima u sportu, ali samo za ožujak, travanj i svibanj. Što će se kasnije zbivati? Posebno u svjetlu činjenice da nam se približavaju parlamentarni izbori, a to onda znači i višemjesečno razdoblje praktički tehničke vlade gdje je teško i teorijski očekivati značajnu financijsku pomoć ili neku drugu opipljivu inicijativu pomoći sportu.

- Aktualna Vlada RH je u segmentu sporta, osim navedenih plaća za trenere i djelatnike u sportu, napravila ogroman iskorak i osnivanjem Središnjeg državnog ureda za šport, donošenja Nacionalnog programa sporta, ali i gotovo 100-postotnim povećanjem izdvajanja za sport. Ipak, s obzirom na to da je u financijskom smislu sport zaista bio iznimno zapostavljen čitav period od osamostaljenja, koliko god ovo nabrojano bilo veliki korak naprijed, za kvalitetno i sustavno funkcioniranje sporta to još uvijek nije dovoljno. Pojavom ove pandemije i čitavog niza problema koje je uzrokovala, sport je došao u iznimno tešku situaciju i postojeći problemi su se samo multiplicirali.

Postoji li realna opasnost čak i gašenja nekih sportskih klubova, udruga?

- Iskreno se nadam da neće doći do gašenja klubova jer su upravo klubovi temelj funkcioniranja većine sportova, a kolektivnih sportova zasigurno. Ipak, ako realno sagledamo trenutačno stanje u kojem su prilično smanjena sredstva namijenjena sportu na lokalnoj razini, da su klubovi ostali u potpunosti bez prihoda od članarina, gotovo u potpunosti i bez sponzorskih sredstava… sigurno da je konkretna pomoć države nužna kako se ne bi dogodio scenarij gašenja sportskih klubova i udruga. Postoje opcije da se pomogne sportu i u okviru postojećih sredstava, a koliko sam upoznat SDUŠ i HOO upravo rade na tom planu.

Postoji li mogućnost da država u nekom određenom razdoblju priskoči u pomoć klubovima u najraširenijim, najpopularnijim sportovima u nas, u onima koji u konačnici donose najviše trofeja, medijske pozornosti, gledatelja, ali i okupljaju više od 90% djece i svih sportaša u Hrvatskoj (nogomet, košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka)?

- Uistinu se nadam da će se ta pomoć države ubrzo i dogoditi jer važnost sporta je danas veća nego ikad ranije. Vidimo kojim su sve iskušenjima, ali i negativnostima prepušteni mladi u svom odrastanju i sazrijevanju i ta tjelesna aktivnost, angažman šire zajednice u afirmiranju pozitivnih vrijednosti je najlakše i najuspješnije postići kroz bavljenje sportom. Osobno mislim kako gotovo i ne postoji alternativa za zdravu zajednicu od promicanja važnosti tjelesne aktivnosti svih dobnih skupina društva. Tu je vrhunski sport samo lokomotiva, koju trebaju pratiti i rekreativni i sport djece i mladih itd.

‘Tucak zaslužuje naše daljnje povjerenje‘

Izborniku Tucku krajem kolovoza istječe aktualan mandat/ugovor na mjestu izbornika. Jeste li razgovarali već po pitanju novog ugovora? Ostaje li Tucak i dalje izbornik?

- Izborniku Tucku ugovor istječe krajem rujna, kada smo pretpostavili da će biti završen ovaj olimpijski ciklus i Igre u Tokiju. Tada ističe i mandat aktualnom vodstvu Saveza, predsjedniku i Upravnom odboru. Uobičajeno je da nakon Izborne Skupštine koja će se održati na jesen, novi saziv imenuje sva tijela Upravnog odbora, a svakako i izbornika muške seniorske reprezentacije. Osobno mislim da je Ivica Tucak s osvojenih 13 medalja za Hrvatsku, napravio sjajan posao u svom mandatu, te da i dalje zaslužuje naše povjerenje. Ne smijemo zaboraviti da ćemo od srpnja 2021. do kolovoza 2022. odigrati čak tri najveća natjecanja u vaterpolu: Olimpijske igre (Tokio 2021.), te Svjetsko (Fukuoka 2021.) i Europsko prvenstvo (Split 2022.). Znamo što sportska javnost od nas očekuje na tim natjecanjima i dat ćemo sve od sebe da nastavimo naš niz uspjeha.

Pređimo isključivo na vaterpolske teme. Temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 25. svibnja je omogućeno i pripremanje reprezentacija. U tom je kontekstu izbornik Tucak najavio mogućnost okupljanja krajem svibnja. Koliko se daleko otišlo po tom pitanju, odnosno slijedi li uskoro, kada i gdje okupljanje seniorske muške vrste?

 

- Sukladno odlukama i preporukama HZJZ-a, već se počelo s rekao bih normalnim treningom, kako u odnosu na broj sportaša u nekom sportskom objektu tako i u odnosu na sam konkretan trening. Također, ogroman je pozitivan pomak i omogućavanje treninga svim dobnim selekcijama. Za razliku od njihova povratka u škole, djeca i mladi su jedva dočekala povratak u dvorane i bazene. Naravno, i dalje je iznimno važno poštivati sve one mjere koje su propisane kako bi se što je više moguće izbjegla mogućnost zaraze nekog od sportaša ili sportskih djelatnika. Što se naše seniorske reprezentacije tiče, znamo da nas krajem ove ili početkom sljedeće godine očekuju kvalifikacije za nastup na Igrama u Tokiju, tako da je u planu i nekoliko okupljanja u razdoblju ispred nas. Prvo okupljanje i zajednički trening u trajanju 4-5 dana mislimo napraviti polovicom lipnja, a nakon toga nas očekuje nastavak Prvenstva Hrvatske kao i finalni turnir Regionalne vaterpolo lige - napominje izvršni direktor i dopredsjednik HVS-a.

‘Nužna tješnja suradnja sporta i Ministarstva obrazovanja‘

Danas se oko 120.000 djece u Hrvatskoj bavi sportom, svakodnevno trenirajući po klubovima. Opravdano je stoga zaključiti da njihovi treneri sudjeluju u odgoju djece u najmanju ruku jednako kao roditelji i škola. Je li moguće onda da se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, neovisno što govorimo o sportu, uključi u neki oblik praćenja, potpore tim trenerima?

- Ovo je jako važna i značajna tema. Uvjerenja sam da obrazovanje i sport imaju niz zajedničkih ciljeva i da je nužna njihova još bolja i kvalitetnija suradnja, pa i koordinacija. Kako u smislu odgoja i obrazovanja djece i mladih, stvaranja pozitivnih životnih navika, promicanja truda, rada i discipline u smislu ispunjavanja željenih ciljeva, do samih organizacijskih pitanja. Primjerice, kako jednosmjenska nastava utječe na bavljenje djece i mladih sportom? Kako u samom sustavu obrazovanja postići da se na sport gleda pozitivno i da se pomogne mladima u smislu mogućnosti aktivnog bavljenja sportom? Važno je pitanje i status trenera u društvu jer je njihova uloga uistinu iznimna...

Za 24. lipnja je predviđen nastavak domaćih vaterpolskih nadmetanja utakmicama četvrtfinala doigravanja državnog prvenstva. Hoće li se te utakmice odigravati isključivo na otvorenim bazenima ili je moguće u natkrivenim? Hoće li biti dopušten ulazak gledateljima, s ili bez brojčanog ograničenja? U konačnici, postoji li i zanimanje TV kuća za prijenos tih utakmica?

- Utakmice se mogu igrati i na zatvorenim, ali je preporuka da se koliko je god moguće koriste otvorena plivališta. Što se tiče gledatelja, nadamo se da će se početkom srpnja dopustiti i nazočnost publike. Očekujem izniman interes gledatelja, jer evo napokon imamo priliku igrati utakmice ljeti na otvorenim bazenima, što je za naš sport sjajna prilika. Kad je u pitanju Prvenstvo Hrvatske, imamo potpisan ugovor s HTV-om o izravnom prijenosu najvažnijih utakmica muškaraca, ali također i dogovorenu suradnju s Planet sport TV za dio muških, ali i dio utakmica ženskog dijela doigravanja Prvenstva Hrvatske. S Arena Sport TV imamo ugovor za prijenos utakmica Regionalne vaterpolo lige, tako da ćemo svakako i finalni turnir u Dubrovniku imati u izravnom TV prijenosu.

Zaključno, glavna vaterpolska vijest ovog proljeća, ali osobno bi rekli i cijele godine je završetak trenerske karijere vaterpolskog maga Ratka Rudića. Vi ste i sami u dva razdoblja intenzivno surađivali s Rudićem, prvo kao igrač, kasnije kada ste bili predsjednik Saveza, a Rudić izbornik. U konačnici, upravo je Rudić bio ključna osoba u smislu njegovog dolaska za kormilo reprezentacije koncem 2004., i za vaš tadašnji predsjednički mandat u Savezu.

- Što se Ratkovog djelovanja u vaterpolu tiče, teško mi se sjetiti bilo kojeg mog perioda u vaterpolu u ovih evo već preko 40 godina, a da doslovno sva ta natjecanja i događanja nisu bila prepletena s Ratkom Rudićem. Ima nekoliko iznimnih vaterpolskih stručnjaka koji su osvojili i po nekoliko zlata na najvećim svjetskim smotrama. No, to što je Ratko napravio s jednom reprezentacijom ’84. - ’88., pa ponovno s potpuno drugom ’92. - ’96, a nakon 10 godina i s trećom, hrvatskom reprezentacijom, posebno u razdoblju od 2007. do 2012. je neponovljivo. I nevjerojatno. I zato je on najuspješniji svih vremena. Ono što jedna takva spektakularna sportska karijera zasigurno zaslužuje je i vrhunski spektakl na kraju. Zato mogu ekskluzivno najaviti kako će Hrvatski vaterpolski savez Ratku Rudiću ubrzo organizirati oproštajnu utakmicu, Hrvatska - Svijet. Planiramo to za okvirno kraj ljeta. Zajedno s dijelom igrača koji su prestali s aktivnim igranjem, a s kojima je Lijepoj našoj donio olimpijsko zlato iz Londona. Ratko i njegovi igrači su to u potpunosti zaslužili - naglasio je Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Linker
17. lipanj 2020 17:48