Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
OVO NIJE BILO DOBRO

FOTO: HRVATSKA JE SLAVILA, REZULTAT JE UVJERLJIV, ALI ZVONI NA UZBUNU: Da nešto ne štima potvrdio je izbornik Tucak 'Ja ovime nikako nisam zadovoljan'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. veljača 2020. 19:55

HRVATSKA 16

NIZOZEMSKA 7

(5:3, 2:2, 4:1, 5:1)

VARAŽDIN - Gradski bazen. Gledatelja 200. Suci: Colominas (Španjolska) i Kovacs-Csatlos (Mađarska). Opunomoćenik: Papazian (Francuska).

HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Burić 2, Fatović, Lozina 1, Joković 6 (1), Bukić 1, Benić 1, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić, Šetka 1, Lazić 1 (1), Marcelić (4 obrane). IZBORNIK: Ivica Tucak

NIZOZEMSKA: Wagenar (9 obrana), Veenhuis 1, Gbadamassi, Van Der Burg 1, Van Ijperen, Wolswinkel, Gottemaker, Nispeling, Muller, Janssen 1, Koopman 2, Filipović 2, Huijsmans. IZBORNIK: Harry van der Meer.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Nizozemska -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 12, Nizozemska 9. CRVENI KARTON: Muller (29). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Benić (29), Muller (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-6 (66%), Nizozemska 3-11 (27%).

Hrvatski su se vaterpolisti plasirali u četvrtfinale Svjetske lige, a temeljem osvojenog drugog mjesta u skupini od samo tri sastava i to pobijedivši kvalitetom vrlo skromnu momčad Nizozemske. To je ujedno sve pozitivno i dobro što valja zabilježiti s ove utakmice. Kada se pogledaju brojke, poglavito one završne, 9 razlike za Hrvatsku sve izgleda sjajno, te se možda netko pita zašto je novinar kritičan. Evo i razloga.

Da u Varaždinu jučer nije bilo super raspoloženog Mare Jokovića koji je postigao 6 golova iz 8 šuteva (jedina dva šuta bez gola su iz zadnjih 10-ak sekundi utakmice), a usput još i dvaput asistirao i jednom blokirao šut Van Der Burga, pitamo se bi li Hrvatska uopće pobijedila tu slabašnu Nizozemsku. Netko će reći, "da nije bilo Jokovića, dao bi netko drugi", ali ni u to nismo sigurni. Izuzmemo li Jokovića, šuta je opet bilo malo, a onaj koji je jedini pucao je imao užasno neprecizan dan - Lovre Miloš šut 1-8! Nije ni to sve. Ubilježili smo najmanje 5, možda i 6 čistih protunapada u kojima naš igrač ide sam prema vrataru i... pogađa gredu, vratara u ruku, puca pokraj gola. Učinili su to i Miloš i Šetka i Bukić... To je prestrašno i ozbiljan suparnik, što Nizozemska srećom pa nije, ovakvo bi što brutalno kaznila. Kaznila tako da bi Hrvatsku pobijedila usred Varaždina. Poglavito što je Hrvatska zapravo i igrala, u ozbiljnom vaterpolu, za poraz!

Početak je bio dobar, brzo vodstvo 4:1, ali onda u spletu ovakvih nespretnosti i nepreciznosti su si Barakude dopustile da početkom druge četvrtine Nizozemska izjednači na 5:5! To je valjda najbolji rezultat njihovog vaterpola u zadnjem desetljeću. Naš dojam nakon utakmice je potvrdio i izbornik Ivica Tucak.

- Na stranu konačan rezultat, ja nikako nisam ovime zadovoljan. Onoliki broj promašenih, neiskorištenih kontranapada... Zamislite da smo igrali protiv Srbije, Mađarske i sličnih momčadi, one bi to kaznile. Rekao sam igračima, "zaboravite Budimpeštu" - nakon utakmice će izbornik Tucak.

Budimpešta očito nije zaboravljena. Jasno, do kraja utakmice su Barakude napunile mrežu Nizozemaca, ali to nije mjerilo kvalitete. Hrvatska je igrala u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na EP, bez Lončara, Garcije, Macana, Vukičevića, ali i Nizozemci su bili bez trojice ozlijeđenih igrača.

- Možda je svima nama ipak više u glavi Rotterdam, ovo i jest početak priprema za prdolimpijski turnir. Prvi dio nije bio najbolji, to je istina - nakon utakmice će u kamere Planet Sporta i Maro Joković. No, ni to nije sve.

U krajnje jednostavnoj utakmici gledali smo i dvoju "zalutalih" sudaca zajedno s ostarjelim opunomoćenikom. U simbiozi sa šeprtljavim zapisničkim stolom, kasno su shvatili da nizozemski igrač s brojem 9 igra iako ima tri osobne (po našoj i nizozemskoj evidenciji ih inače nije imao, op. a.), pa su onda silne minute vijećali što učiniti, dosudili su peterac za Hrvatsku, ali su istodobno poništili dva gola Hrvatskoj (!?) koji su Barakude dale dok je ona nizozemska "devetka" bila u igri. Nije smiješno, to je tuga i sramota FINA-e!

Linker
23. travanj 2024 15:02