HVS FACEBOOK
A SADA - ŠPANJOLCI

Sjajna predstava Barakuda: Hrvatska srušila Srbiju u epskoj utakmici i izborila četvrtfinale!

Važna, supervažna pobjeda Barakuda u vodenom El Clasicu i osigurano četvrtfinale Olimpijskih igara.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. srpanj 2021. 07:32

HRVATSKA - SRBIJA 14:12 (5:3, 1:1, 4:4, 4:4)

TOKIO - Plivalište Tatsumi. Suci: Goldenberg (SAD) i Zwart (Nizozemska). Opunomoćenik: Kuroda (Japan).

HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 4, Bukić 3, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš, Vrlić, Obradović 4, Garcia. IZBORNIK: Ivica Tucak.

SRBIJA: G. Pijetlović (10 obrana), Mandić 1, Dedović, Ranđelović 1, Lazić, D. Pijetlović 1, S. Rašović 2, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 1 (1), S. Mitrović. IZBORNIK: Dejan Savić.

PETERCI: Hrvatska -, Srbija 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 19, Srbija 13.

ŽUTI KARTON: izbornik Savić (12), izbornik Tucak (29). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Vukičević (21), Macan (27), S. Mitrović (28), Joković (31)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 6-11 (54%), Srbija 8-18 (44%).


Prva je stepenica je savladana. Ona Tuckkova prije početka turnira, odnosno kako je to naš izbornik plastično i jasno opisao pod hrvatskim ciljevima u Japanu - 1. stepenica: prolazak skupine; 2. stepenica: pobijediti u četvrtfinalu; 3. stepenica: pobijediti u polufinalu; 4. stepenica: slaviti u borbi za odličje, bilo ono tada zlatno ili brončano. To je onaj idealan ili željeni scenarij. A ovo, u 4. kolu je bilo... malo više od idealnog. Primarno zbog igre, nadzora zbivanja u bazenu cijelo vrijeme, uraganskog početka koji je zbunio Srbe i primorao ih cijeli susret juriti za nama. Jasno, odlično, skoro pa do perfekcije odigrana obrana s igračem manje. Doduše, cjelokupna defenzivna strategija u kojoj je Srbija bila skoro pa bez šuta s vanjski pozicija, odnosno ograničena na minimalan broj. To je grandiozan uspjeh za momčad koja ima "razarače" u svojim redovima (Mandić, Filipović, Jakšić...). Aleksić je bio bez gola, sa samo jednim šutom. Prlainović je jedini gol dao iz peterca, a kod njega se istini za volju vide poprilično i godine. Nema više onoliku moć. Ljevoruki Mandić, fenomenalan igrač koji ima uz Mađara Vamosa najbrži i najjači udarac od ljevorukih igrača, čovjek kojeg smo se najviše pribojavali, imao je šut 1-6. Njega je u početku briljantno zaustavio, između onih, Vukičević.

Tuckova flotu je zauzela maestralan borbeni raspored, a očito uvježbana sada je iskazala, potvrdila svoju vrijednost. Marko Bijač je bio čudesan na golu, ali jednog igrača valja pod obvezno pohvaliti i nahvaliti. Paulo Obradović. Čovjek igra s velikim i vrlo bolnim hematomom na rebrima. Pri svakom koraku, a kamoli zaveslaju ili iskoku iz vode, podizanju ruke u blok, bol je strašna! Možete ju zamisliti. Guta analgetike svaki dan, ali svemu unatoč on... igra. Igra i melje za Hrvatsku. Ne odustaje i daje golove, i to čak 4 Srbiji. Svaki je pogodak u takvim utakmicama bitan, ali Obradovićevi su bili baš... U drugoj četvrtini kada su Srbi "stisnuli" do 5:4, Medo Obradović ih je smirio - 6:4. Kada su Srbi jedini put izjednačili (8:8), Medo je pokrenuo kanonadu po golu, prvo za 9:8, pa kasnije i za 12:9.

Otvaranje utakmice je bilo uragansko! U manje od dvije minute je Joković smjestio dvije lopte u mrežu Gojka Pijetlovića, da bi pet i pol minuta prije raja prve dionice, kapetan Bušlje izbušio srpskog vratara, u lijeve rašlje za 3:0. Ne može bolje! Vraga, može! Nakon Jakšićevog smanjenja, Lončar, pa potom i Obradović hitrim šutem s lijevog vanjskog (on je zaista posvuda po bazenu) za 5:1. Na stranu što nam je to lijepa niska brojki, ali bili smo ipak svjesni da tako što ne može trajati u istom ritmu cijelo vrijeme. Kao što i nije jer s druge strane ipak nije bila bilo kakva momčad. Srbi su značajno naime podignuli ritam, smanjili na 5:4. Jasno, takav silan ritam s puno plivanja koje je srpski izbornik tražio može imati učinka, ali ne dulje od jedne četvrtine. Prvo, Srbija je poput naše momčadi starija momčad, druga po starosti na Igrama. Drugo, stalna jurnjava nikada i nije bila odlika igre momčadi kakve su Hrvatska ili Crna Gora ili Srbija.

Kada se Srbija primaknula (5:4), Barakude su se u skladu s epidemiološkim mjerama odlučili ipak rezultatski odmaknuti. Vrlo odgovorno ponašanje naših. Obradović je nakon 9 minuta bez našeg gola, pogodio za 6:4, Vukičević početkom treće četvrtine i za 7:4. Sve ovo vrijeme, nismo spomenuli jednog čovjeka. Koji je činio čuda. Marko Bijač je dakle raširio krila, "skidao" s krila, s 2 metra, pokušaj iz prebačaja, "zicere", ukrotio Filipovića i Mandića, jednostavno "izludio" Srb. Iako, imao je silnu veliku pomoć u kolegama ispred njega koji su obranu odigrali sigurno ponajbolje u zadnjih godinu dana.

Manje od tri minute do kraja, golom Mitrovića s igračem više (dvije treći golova je Srbija iz takvih napada dala), Srbija je izjednačila, ali to je ujedno bio i njihov maksimum. Nisu mogli preko, više od toga. Zato jer im nisu dali Hrvati. Slijedila su četiri uzastopna gola (po dvaput Obradović i Bukić) i otvarala su se vrata četvrtzavršnice. Konačno se potpuno otvorila nakon što je Joković podignu prednost na čak 5 razlike (14:9). Lijepa, jako lijepa, mudra igra i značajna pobjeda Barakuda. Pobjeda koja nam osigurava puno više mira u zadnjem kolu, gdje ne trebamo računati što nam je ili nije potrebno za prolazak, kako igraju drugi... Lijep dan u Tokiju.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: GOTOVO JE! Pobjeda Hrvatske - 14:12 protiv Srbije!

31' Bijač fantastično brani Mandiću iz daljine, 15. njegova obrana... I onda opet, 21. igrač više za Srbiju danas. Joković ide van zbog tri isključenja, a ovo sada prolazi za Rašovića i 14:12.

30' Joković uz sjajan šut gađa gredu, a onda mora van nakon toga što Mandiću nije dopustio slobodno plivanje. Primili smo novi pogodak, Rašović iz polukontre za 14:11.

29' Prlainović iz peterca za 14:10. Samo mirno treba do kraja. Sada nismo zabili, Joković i Vrlić nisu realizirali igrača više za Hrvatsku.

28' JOKOVIĆ!!!!!!!!! Hrvatska je na plus pet! Ma fenomenalno! Ma divno! Ma prekrasno! Četvrti pogodak Mare Jokovića.

28' Obradović je vani, Filipoviću brani Bijač! Tko zna koji li je ovo igrač više za Srbiju... Ali gola nema!

28' BUKIĆ! Još jednom fantastično, imali smo sada dva igrača više. Mirni smo, precizni, Luka je sjajan za 13:9. Naš je igrač više 6/11.

27' Pogodak Srbije, jasno, s igračem više. Zabio je Ranđelović za 12:9, još smo jednom ovo imali blizu obranjene situacije. Srbija je 7 od 9 golova zabila s igračem više.

26' OBRADOVIĆ! Kakav pogodak! Kakva majstorija, opet Medooooo! Imamo 12:8!

26' Branimo se! Mandić pogađa stativu, Filipovićev šut ostaje u našem bloku! Ma, opet smo fantastični!

25' BUKIĆ! Idemo na plus tri! Fantastičan je Bukić opet! Krasno je pogodio ispod Pijetlovićeve ruke.

25' Dobili smo prvu loptu u završnoj dionici, odmah timeout Ivice Tucka jer imamo cijelog igrača više koji "curi" od kraja treće.

KRAJ 3/4: Ostaje 10:8, imamo dva razlike uoči posljednjih osam minuta.

24' Ne da Bijač Pijetloviću da zabije, idemo sada i po plus tri. Podsjetimo, nismo zabili zadnje napade u 1. i 2. četvrtini... Nismo ni sada, nisu suci svirali ništa u našu korist.

23' Obrana Bijača pa pogreška kod dodavanja Filipovića na Dedovića, imat ćemo napad za plus dva i iskoristiti ga! Luka Bukić! Fenomenalna akcija i gol za 10:8.

23' Obradović! Kakav pogodak, kakvo majstorstvo našeg Mede! Preko glave Aleksića za 9:8.

22' Vukičević je vani, to je njegovo treće isključenje, a Mitrović to realizira za 8:8. U svakom napadu imamo igrača manje kada su Srbi kod lopte....

21' Mandić! Uh, kakav sada gol srpskog ljevaka za 8:7. Probio je i Bukića i Bijača, nismo to mogli zaustaviti. Na drugoj strani Pijetlović brani Xaviju iz kuta. Šesta obrana srpskog vratara.

20' Joković! Isključenje smo riješili odmah, evo i trećeg kola našeg ljevorukog šutera. Vodimo 8:6.

20' Još jednom Bušlje s istekom napada izvana, od bloka to ide van. Vijesti? Srbija ima 11. igrača više, Garcia je vani, ali Bijač skida bombu Mandića. Međutim, u nastavku su još jednom Srbi prošli preko vratnice, treći gol Jakšića za 7:6.

19' Bušlje iz velike daljine, Pijetlović to brani. Bijač skida Laziću izvana, začuđujuće, nismo dobili isključenje ovoga puta.

18' Jubilarni, deseti srpski igrač više. A sad i pogodak za 7:5, Filipović na stativu za Jakšića koji je neumoljiv. Bijač ne može skinuti baš sve.

18' Sada i Lončar izbacuje Dedovića, a naš igrač više radi krasno! VUKIČEVIĆ za 7:4. Evo nas opet na plus tri.

17' Krenuli smo u treću dionicu, Srbija je opet dobila igrača više, ali - Marko Bijač. Nevjerojatna obrana s dva metra.

POLUVRIJEME: Opet šteta... Kao ni zadnji naš napad u prvoj dionici, ni sada nismo zabili. Luka Bukić je to mogao postaviti na plus tri, ali ostaje 6:4 na velikom odmoru.

16' Naravno, novo isključenje za Hrvatsku. Macanova druga osobna, osmo isključenje Barakuda. Jako dobra Jokovićeva igra u obrani, Mitrović promašuje.

15' Obradović! Munja, silovito je to bilo, nitko nije vidio tu loptu, pa ni srpski vratar. Neobranjivo za 6:4.

15' Sada je i Fatović isključen, ali nova obrana Bijača! Skida sada sa slične pozicije i Dušku Pijetloviću. Naš vratar drži nas u prednosti.

14' Joković je isključen, već šesti igrač više za Srbiju. Došlo je to do Jakšića na stativu, ali Bijač! Kakva obrana, peta na utakmici. Čisti zicer je skinuo...

13' Isključenje Bukića koji se našao na Dušku Pijetloviću, zove srpski izbornik minutu odmora. Obranili smo se! Rašovićev šut s lijeve strane nije prošao.

12' Nismo realizirali dva napada, Miloš je pogodio stativu, a onda je vrijeme isteklo.

11' Teška lopta za Vrlića koji je prethodno iz igre izbacio Aleksića... Igrač više nam je na 1/5 za sada. Ali, još jedna, sada već četvrta obrana Bijača.

10' Bijač s druge strane brani Dedoviću, nekadašnjem igraču riječkog Primorja. Nije to bilo preopasno.

9' Ne da Pijetlović Fatoviću da zabije iz igrača više, ostaje 5:4. Stali smo u napadu...

9' Rašović brži od Miloša za loptu. A Filipović zabija za 5:4. Kakav pogodak... A mogli smo kod 5:2 otići na plus četiri...

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

KRAJ 1/4: Šteta, Lončar je promašio zicer za odlazak na plus četiri, a Srbi su realizirali završnu akciju... Filipović se oslobodio između Fatovića i Bukića, sjajan pogodak na dodavanje Ranđelovića za 5:3.

8' Bijačeva fantastična obrana Filipu Filipoviću u situaciji kada je Srbija imala dva igrača više.

7' Po jedna promašena akcija bez pokušaja realizacije s obje strane.

6' Smanjuje Srbija golom Duška Pijetlovića na 5:2 s igračem više. Nismo ni ovo mogli zatvoriti, ali to ne kvari dojam vrlo dobre predstave zasada

6' OBRADOVIĆ ZA 5:1! Paulo Obradović je pogodio od prečke, VAR je to pregledavao ne bi li se utvrdilo da je lopta prešla crtu.

5' Fatović ne pogađa nakon vrlo dobre naše akcije, opet s igračem više. Ali, Hrvatska igra zaista sjajno.

4' LONČAR ZA 4:1! Kontra, Bijač je to poslao, Bukić je osjetio srpski napad i pokupio loptu, a Lončar je uz malu pomoć Xavija to realizirao za novi odlazak na plus tri.

4' Evo i pogotka Srbije, realizirali su prvog igrača više. S vratnice je pogodio Jakšić, klasična akcija iz udžbenika Dejana Savića za smanjenje zaostatka.

3' BUŠLJE!!!!! Idemo na 3:0 protiv Srbije za dvije i pol minute! Sijeva sa svih strana, Hrvatska melje Srbiju na početku utakmice.

2' Gol za 2:0! Opet Joković! Opet je to sjajno zavukao, imali smo dva igrača više i to iskoristili. Miloš daje za Jokovića a ovaj to probija kroz uši Gojka Pijetlovića!

2' Macanovo isključenje Srbi nisu kaznili, a Mandić pogađa vratnicu kada se Bušlje našao, baš na Macanovom mjestu nakon zamjene "kroz kućicu".

1' Sjajan početak! Krasan gol Jokovića nakon prvog napada i 25 sekundi igre. Bukić je doplivao do lopte, pokrenuo akciju...Vodimo!

8.30 Utakmica počinje!

8.25 Na bazenu u Tokiju sviraju nacionalne himne, sve je spremno za početak. Inače, Crna Gora je ranije s 19:12 nadigrala Kazahstan, dok je Španjolska potopila Australce s čak 16:5.


Najava utakmice // piše: Dean Bauer

Obračun reprezentacija koje su nadmoćno vladale bazenima najmanje desetljeće-desetljeće i pol, borile se za zlata, a ostatak svijeta za bronce. Zadnje 2-3 godine stvari se malo mijenjaju. Doduše, kada pogledamo na dob igrača, postaje malo jasnije. Hrvatska i Srbija su i dvije najstarije momčadi u Tokiju. Hrvatska ima prosjek starosti 31 godinu i 83 dana, a Srbija 30 godina i 331 dan. Obje će momčadi uskoro u smjenu generacija. U Tokiju se primjerice oprašta čak sedam Srba od reprezentacije. Sedam najboljih (Prlainović, Filipović, Aleksić, D. Pijetlović, te S i B. Mitrović).

- Nisam u potpunosti upućen tko se oprašta ili ne, pa je li to onda posebno motivira. Na olimpijskim igrama se motivacija ne spominje. Ona je već tu, kod sviju i znam da će utakmica biti puna naboja kao i uvijek - veli Ante Vukičević, jedan od po nama dvojice najboljih protiv Crne Gore.

- Nismo sa Srbima igrali već dvije godine, od finala Svjetske lige 2019. u Beogradu i morat ćemo se malo podsjetiti, makar u biti je to ista momčad na okupu od 2016. Zamjena je samo sada Rašović umjesto Ćuka. Njeguju svoj stil s dvojicom ljevaka razornog šuta (Mandić i Filipović), s Prlainovićem koji je mozak momčadi, odlični braniči, dobar centar. Makar mislim da mi imamo kvalitetu igrati protiv bilo koga, ako igramo kao protiv Crne Gore, a posebno obranu. Mislim da je to naša prednost.

image
USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Možemo li govoriti o Srbiji kao momčadi koja vam ipak stilom više odgovara? Nisu brzanci tipa Italije, Španjolske, ne igraju ni kao Mađari, stariji su od Crne Gore...

- Sigurno da igraju vaterpolo sličniji našem što se tiče pozicijske obrane i napada, ali svaka je utakmica specifična. Sad, jel’ nam više odgovaraju? Mislim da mi imamo odličan miks u našoj momčadi. Imamo brze i pokretne igrače, ali i sjajne centre, braniče. Možemo svima odgovoriti.

Kako se pak vi snalazite u ipak donekle novoj ulozi u momčadi? Naime, sada puno više pomažete obrani, odlazite i na beka...

- Kako se kriterij suđenja promijenio, kako se više “leti” van na mjestu braniča, tako svi moramo pomoći na toj poziciji. Prilagođavamo se i Bukić i Joković i Obradović i ja. Pokrivamo te rupe uvjetno rečeno. Sigurno nova uloga, ali zasad je sve dobro prošlo i nadam se da će se tako samo i nastaviti - veli na koncu Vukičević.

Omjer Hrvatske i Srbije u utakmicama na OI je 1-1. Hrvatska je slavila u Pekingu 2008., u 2. kolu (11:8), dok je Srbija bila bolja u finalu OI u Rio de Janeiru 2016. (11:7).

Hrvatska - Srbija, vodeni El Clasico u Tokiju, ali ne za zlato. Ovo je sada za ulazak ili osiguravanje ulaska u četvtfinale.

Linker
04. svibanj 2024 20:13