Yusuke Inaba

 BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp
YUSUKE INABA

Japanac je bio najbolji junior svijeta, a sad prijeti Hrvatskoj: ‘Dobro bi nam došla još jedna pobjeda‘

Član Trsta, kluba koji je ušao među 4 u Italiji već je u vaterpolu postigao brojne lijepe stvari.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2022. 11:08

Jedna od najboljih priča prošle sezone vaterpolske Serie A bio je Trieste. Klub iz grada tik uz talijansku granicu sa Slovenijom u koji se nekoć "hodočastilo" po kavu, traperice, deterdžente... te grada koji je procvjetao od kada ondje nema masovne najezde Balkanaca po trgovinama. Dakle, vaterpolski klub Trieste je ušao u krug četiri najbolja u Italiji.

Grčka prejaka za nas

Notu su davali Hrvati, njih čak trojica - Ivan Buljubašić, Ivo Bego i Mislav Vrlić, ali možda ipak i najbolji igrač te prvi strijelac bio je Yusuke Inaba. Japanac u vaterpolu! Mnogima zvuči kao oksimoron, ali nije tako. Ovaj dečko je primjerice u Kuvajtu 2019. na SP do 20 godina proglašen za najboljeg igrača turnira. Ne neki Mađar, Srbin, Španjolac, Hrvat, Talijan... Ne, već Japanac Inaba. Taj isti klinjo, tada u dobi od 20 godina, bio je sjajan i u seniorskoj konkurenciji pa je tako bio najbolji strijelac završnog turnira Svjetske lige u Beogradu. U europskom vaterpolu su ipak postojale predrasude, očito krive, prema Japancu u ovom sportu. Tako Inaba nije mogao pronaći bolji klub od rumunjske Oradee. Ondje je došao 2018. nakon što je tada kao 18-godišnjak s japanskom reprezentacijom bio četvrti u Svjetskoj ligi. Netko dovoljno mudar u Trstu se dosjetio ipak oprobati Japanca u Seriji A i sada su četvrti u zemlji aktualnih svjetskih prvaka.

Ovdje u Debrecenu, Inaba je bio najbolji strijelac u japanskoj pobjedi nad Njemačkom (12:11). Postigao je pet golova. Doduše, iz 16 udaraca...

image

Yusuke Inaba

MONEY SHARMA Afp

- Iskreno, ja sam ovakvo što baš zamišljao. Mi gotovo pa uvijek počnemo perfektno pa onda, kako se bliži kraj utakmice, padamo. Ipak, za mene je pobjeda nad Njemačkom jako velika stvar jer nismo bili u mogućnosti igrati puno pripremnih utakmica. Nismo mogli otići na pripreme po Europi, recimo. Nakon Igara u Tokiju ništa od toga nismo imali.

Znamo da ste promijenili i izbornika.

- Da, trenera i taktiku, 4-5 igrača. Zato je to bila velika pobjeda. U redu, Grčka je već nešto drugo. Prejaka za nas.

Niski i tanki

Što je vaš cilj uopće na ovom SP?

- Prolazak skupine i ulazak u četvrtfinale jer to Japan nikada nije uspio na svjetskim prvenstvima. Dakle, dobro bi nam došla još jedna pobjeda ovdje u skupini jer bi tada kao drugi imali lakšeg suparnika u osmini finala.

Hm, Yusuke nam je zapravo rekao da idu pobijediti Hrvatsku. Nema ljutnje, uostalom pa to i je sportski s njegove strane. Promotrite ga u subotu. Najveća japanska zvijezda, iako su mu 22 tek. Dakako da je njegova kapica s brojem 10. On će provesti najviše minuta u igri i imati daleko najviše šuteva. Nije baš super precizan jer je i protiv Grka imao šut 2-9, ali ima ga posvuda. Zuji po bazenu. Doduše, to je odlika i inače japanskih vaterpolista. Ludo brzi, vižljasti, tehnički su potkovani. Jedini veliki nedostatak je... maleni su. Niski i tanki.

Linker
13. kolovoz 2022 09:15