Marin Tomasović (plava kapica) i  Franko Lazić vodit će nove okršaje

 TONCI PLAZIBAT Cropix
SUPERKUP (20.00 - SPTV)

Jug AO i Jadran u Zadru igraju utakmicu za novi trofej u hrvatskom vaterpolu

Prije 11 dana ova su se dva kluba sučelila prvi put ove sezone. U Gružu je završilo bez pobjednika (10:10)
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. studeni 2022. 09:16

Hrvatski vaterpolski Superkup. To je ovosezonska inovacija u našem vaterpolu. Borba za prvi pokal u sezoni i najkraći mogući put do trofeja. Zato jer se natjecanje u biti sastoji od samo jedne utakmice. Sraz aktualnog prvaka i branitelja naslova nacionalnog kupa iz prijašnje sezone. Ili, kada je hrvatski vaterpolo u pitanju, Jug AO protiv Jadrana. Dvoboj dva i inače najjača kluba u Hrvatskoj zadnjih godinu dana.

Prošle su sezone Splićani i Dubrovčani igrali finale Kupa, kao i finalnu seriju za prvaka, a i više je no realno očekivati njihove dvoboje za domaće pokale i ove sezone. Uostalom, mogli bi se jugaši i jadranaši sastati vrlo skoro i opet. Za početak prosinca (7. i 8. XII.) u Zagrebu je najavljen Final Four Hrvatskog kupa, a budući da će tada Jadran igrati protiv Solarisa, te Jug AO kontra Mladosti, nekako je očekivati novo finale ova dva kluba. No, o tom više za dva i pol tjedna.

Sada je Zadar u žarištu pozornosti jer je upravo bazen u Višnjiku poprište prvog Superkupa u povijesti hrvatskog vaterpola. Prije 11 dana ova su se dva kluba međusobno sučelila prvi put ove sezone. U sklopu PH sraz u Gružu završen je bez pobjednika (10:10), ali s vrlo dobrom igrom odnosno zanimljivom, uzbudljivom, neizvjesnom igrom.

Jadran još bez poraza

Između ovih momčadi i inače nema nepoznanica, a još manje ih može biti s prisjećanjem na dvoboj od 9. studenoga. Ono jedino što malo razdvaja ova dva sastava je da je Jadran ove sezone još neporažen.

- Točno da mi još ne znamo za osjećaj poraza, iako valja biti realan pa reći da nismo igrali protiv tako jakih momčadi. Ne računam tu na Jug, dakako, ali to je i bio remi. Igrali smo od jačih s Vasasom, koji je baš izgubio od Brescie. Možda je malo iznenađujući način na koji je Jug izgubio od Brescie. Očekivali smo malo veći otpor, ali to su sad situacije koje mogu razbuditi momčad. Razbuditi Juga, što onda za nas nije dobro. Možda je nas malo uljuljao niz bez poraza, a najgore bi ga bilo osjetiti sada - napominje Mile Smodlaka, trener Splićana.

Jug AO je odigrao istina loše protiv Brescie u 1. kolu Lige prvaka što može biti samo poticaj više za Gospare. To je sastav koji jako rijetko odigra ili gubi dvije zaredom.

- U Zadru ćemo sigurno potražiti priliku zaigrati bolje i prvenstveno popravimo našu igru - veli Vjeko Kobešćak, trener jugaša.

Puno smo se potrošili

- Ne sumnjam da ćemo se mi dizati tijekom sezone, da ćemo biti bolji, ali je li bilo dovoljno vremena za takvo što od utakmice s Bresciom do danas... to ćemo vidjeti. Evidentno još nismo ni blizu onoga što bismo svi skupa htjeli.

Jugaši u Zadar stižu kompletni, te je s te strane dubrovački sastav u boljem stanju.

- Zdravstveno je stanje nepromijenjeno, i dalje smo bez drugog vratara Anića. Što se forme tiče, strah me samo malo da nema svježine. Dosta smo se potrošili u zadnjih 15-20 dana. Dosta putovanja i utakmica - veli trener Jadrana.

Budući da se u vrlo malo vremena Jug AO i Jadran sastaju drugi put, ali da će uskoro i očekivana treća, vrlo vjerojatno finalni par Kupa, priupitasmo stratega jugaša za što tempira formu? Superkup ili Kup?

- Po nekoj važnosti je Kup važniji. Superkup je novo natjecanje, prva prilika za trofej, ali osvajanje tog trofeja neće “spasiti” niti Smodlaku, niti mene ili nas u slučaju poraza “ugroziti”.

To ne, ali vam može dati više mirnoće, smanjiti pritisak uoči Final Foura Kupa.

- To stoji. U ovom trenutku je Superkup ipak pitanje prestiža, ali slažem se da Superkup povećava ili smanjuje pritisak uoči Kupa. Makar, slično bi se dalo reći i za nacionalni kup jer se “masu puta” događalo da osvajanje Kupa ne bi označavalo sezonu uspješnom - za konac će trener Kobešćak.

Linker
20. travanj 2024 08:02