MARCEL TER BALS Orange Pictures
TRILER U ROTTERDAMU

Kakva drama! Hrvatska saznala s kime će se boriti za Olimpijske igre nakon poraza i propuštene šanse!

Barakude u nedjelju imaju novu, zadnju priliku. Osvoje li treće mjesto, osigurat će nastup u Tokiju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. veljača 2021. 19:15

CRNA GORA - HRVATSKA 14:12 na peterce (10:10 u regularnom vremenu 3:2, 2:3, 3:4, 2:1)

ROTTERDAM - Plivalište Zwemcentrum. Bez gledatelja. Suci: Buch (Španjolska) i Goldenberg (SAD).

CRNA GORA: Lazović (7 obrana), Brguljan, Perković 1, Petković 1, Čučković, V. Popadić 1, Vidović 2, Ukropina 2, Ivović 1, Spaić 1, Matković, V. Radović, Kandić. IZBORNIK: Vladimir Gojković.

HRVATSKA: Bijač (16 obrana), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1, Bukić 3 (1), Vukičević 2, Bušlje 3, Miloš, Vrlić, Burić, Garcia, T. Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Crna Gora-, Hrvatska 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Crna Gora 11, Hrvatska 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Burić (25), Macan (28), Čučković (29), Matković (31)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Crna Gora 7-10 (70%), Hrvatska 1-8 (13%).

RASPUCAVANJE PETERACA: 11:10 Ivović, 11:11 Joković, 12:11 Vidović, Fatović - Lazović brani, 13:11 Petković, Bukić - Lazović brani, Ukropina - greda, 13:12 Vukičević, 14:12 Brguljan


Za Tokio će se Barakude morati boriti u nedjelju protiv Rusije poslijepodne (14.00), hvatajući posjednji ulaz posljednjeg vagona za odlazak na olimpijski turnir. Rusi su u subotu navečer u drugom polufinalu izgubili od Grčke 10:13.

Da sve bude još malo dramatičnije i teže, do olimpijske vize su Hrvatsku prvo dijelile sekunde u četiri četvrtine, a potom pomanjkanje sreće i mirnoće u ruletu koji nude peterci.

Crna Gora je naime baš tako, petercima ušla u finale, osigurala Tokio i to nakon što su 24 sekunde prije kraja četvrte dionice golom Perkovića izjednačili na 10:10. Šteta zbog načelno vrlo dobre igra hrvatske vrste, osim u jednom dijelu. Igrač više je bio poražavajućih 1-8. No, imali smo zato i sjajno raspoloženog vratara Bijača, odličnu obranu, solidne šutere. Ono što ćemo sasvim sigurno pamtiti, a što je možda presudilo i pobjednika je situacija 4 minute prije kraja.

Pri vodstvu Hrvatske 9:8, Fatović je "glisirao" u kontru, te ga je s leđa povukao crnogorski reprezentativac. To je peterac po svim pravilima. Bivšim, modificiranim i budućim, ali ne i za današnje suce. U sljedećem je napadu Spaić (iz trećeg odbijanca) izjednačio, ostavio Crnu Goru u igri. Sumnjamo da bi se četiri minute prije kraja vratili s minus 2.

U prvoj četvrtini nam je manjkalo istinske sreće za bolji rezultat. Naime, dva od tri gola je Crna Gora postigla nakon što su se naši igrači već obranili s igračem manjem da bi se lopta sretno za Crnogorce odbijala od Bijača do suparničkih igrača. Na taj način je Crna Gora postigla golove za 2:2 i 3:2. Hrvatska je naime nakon početnog vodstva suparnika (Vidović), preokrenula pogocima Jokovića iz protunapada i na dodavanje Lončara, te potom sjajnim golom Vukičevića s igračem više i na dodavanje Jokovića. Šteta zbog onih odbijanaca i tako primljena dva gola jer da toga nije bilo...

Početkom druge četvrtine je zato kapetan Bušlje pogotkom u svom stilu, silovito sa srednjeg vanjskog probušio vratara Lazovića za novo izjednačenje, 3:3.

Problema su Barakude međutim imale u napadu, kako s igračem više (1-4 sredinom druge četvrtine), tako i visokim, žestokim presingom Crne Gore što je doduše bilo za očekivati i što je i najavljivao naš izbornik Tucak. Ipak, postoji i nešto što Hrvatska igra vrlo dobro na ovom turniru. Ubitačan vanjski red pucača (Vukičević, Joković, Bukić, Fatović), a osobito dobra, brza igra u pozicijskom napadu, dakle s jednakim brojem igrača u bazenu.

Na taj su način nakon pogotka crnogorskog ljevaka (Ukorpina), uzvratile Barakude preko Vukičevića izvana i Bukića iz peterca kojeg je zaradio Lončar za preokret i novo vodstvo Hrvatske (5:4). Ostaje jasno žal za propuštenin napadom i s dva igrača više iz ove dionice, ali kada imate u prve dvije četvrtine realizaciju igrača više samo 1-5, a u poluvremenu je rezultat izjednačen (5:5, budući da je Ukropina izjednačio) nema se pravo biti ni previše nezadovoljan.

Još je jedan bitan posao obavljen u prve dvije četvrtine kada su naši igrači u pitanju. U drugoj su četvrtini naime s dvije osobne bili opterećenu Ukropina i jedan od braniča suparnika, Čučković. Uz sve, obvezno valja pripomenuti i sjajno izdanje vratara Bijača u prve dvije četvrtine (8 obrana). Pa i još jedna kratka, Ivović je prvih 16 minuta ostao bez pogotka. Na našu žalost, prva crnogorska zvijezda nas je demantirala nakon samo minutu i pol igre u trećoj četvrtini, svojim prvim golom, s igračem više za novo vodstvo suparnika (6:5). Sredinom ove dionice prva opasnost. Crna Gora je preko Stefana Vidovića kojeg nije na najbolji način pokrivao Garcia, opalio s desnog vanjskog za 7:5. Prvo vodstvo neke od momčadi s više od jednog gola razlike, a u utakmici ovako izjednačenih suparnika...

Uočava to jasno izbornik Tucak, poziva minutu odmora, smiruje malo svoje odabranike, ali i odabire akciju za napad. Akciju koja je završila ekspresnim golom Lorena Fatovića (7:6). U obrani Joković odlična blokira Ivovića, a u sljedećem napadu Barakuda opet radi naša desna strana. Sada Luka Bukić pogađa za dostizanje vodstva (7:7). Rezultat nije dugo "mirova" jer je u sljedećem napadu Crna Gora iskoristila situaciju s čak dvojicom isključenih naših igrača (8:7), a onda... Onda je na scenu stupio velemajstor.

Andro Bušlje prvo pogađa, potopljen na dva metra, samo ruka izranja, ali vidi malo isplivanog vratara Lazovića, te ga prebacuje (8:8). Za razliku od napada s igračem više koji nam je i dalje "šepao", obrana je bila kolosalna. Agresivna, pokretljiva, ruka u bloku stalno visoko, do 3. kata ako treba i na taj smo se način tada obranili. Potom u zadnjem napadu u četvrtini, samo 4 sekunde prije kraja Bušlje poput bombardera razara šutom s 7 metara za vodstvo 9:8 s kojim se ušlo u zadnjih 8 minuta. Tu slijedi opisani nedosuđeni peterac za Hrvatsku, igra gol za gol, koji je na koncu okončan Perkovićem izjednačenjem za 10:10 i peterce.

Kao i u Debrecenu prije mjesec dana i protiv istog suparnika, bazen su Barakude napustile pognutih glava nakon raspucavanja peteraca.

Linker
19. travanj 2024 09:01