Izbornik Mile Smodlaka

 DAMIR KRAJAC Cropix
PORAZ OD GRČKE

Nastavlja se crna serija i loš niz naših mlađih uzrasta, i petu godinu zaredom ostajemo bez medalje

Obrambeno je Hrvatska djelovala sjajno, ali u napadu smo imali čak 5 pogođenih vratnica ili greda
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. rujan 2022. 18:48

GRČKA - HRVATSKA 8:7 (1:0, 3:3, 0:2, 4:2)

PODGORICA - Otvoreno plivalište Morača. Suci: Castagnola (Italija) i Milović (Srbija). Opunomoćenik: Rakovec (Slovenija).

GRČKA: Karakouros, Bouzalas 1, Lykoudis 1, Tottis, Almyras 1, Kastrinakis, Gkillas 2 (1-1), Spachits 1, Myrilos, Pouros, Bitsakos, Kandanoleon 2, Iliopoulos (7+1 obrana). IZBORNIK: Ilias Macharias.

HRVATSKA: Đula (4 obrane), Burđelez 1, Ljepava 1, Bušić 1, N. Burburan 1 (0-1), Pavlić, N. Čubranić, Radan, Radić 1 (1-1), Zvono 2, Mozara, Stojanac, M. Čubranić (4 obrane). IZBORNIK: Mile Smodlaka.

PETERCI: Grčka 1-1, Hrvatska 1-2. OSOBNE POGREŠKE: Grčka 11, Hrvatska 10. ŽUTI KARTON: izbornik Smodlaka (18), izbornik Macharias (31). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kastrinakis (29), Bitsakos (30), Stojanac (31). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Grčka 4-9 (44%), Hrvatska 3-9 (33%).

---------------------------------------------------------------------

Nastavlja se crna serija, vrlo loš niz nastupa, odnosno prije svega rezultata naših mlađih uzrasta na vaterpolskim što europskim ili svjetskim prvenstvima. Sada se navršilo i punih pet godina od posljednje medalje (srebro na SP do 20 godina, 2017. u Beogradu).

Hrvatska U-19 poražena je od Grčke u četvrtfinalu Europskog prvenstva ovog uzrasta u Podgorici. Istina da je utakmica bila iznimno neizvjesna, suparnici u kvalitativnom pogledu izjednačeni, kako se zna reći “uho do uha”. Točno je i da naša reprezentacija nije odigrala loše jer sada su doista nijanse odlučivale, kao što je točno da je utakmica bila zanimljiva, pa i lijepa. Međutim, sve su to utjehe, malo slabašne, nakon poraza i ispadanja iz borbe za medalju.

Obrambeno je Hrvatska djelovala sjajno. Samo podatak o šest blokova, jednoj presječenoj lopti, jednoj oduzetoj suparniku, a iz njega su se nizale kontre, govori puno o defenzivnom dijelu igre mladih Hrvata. Problem su međutim dva. Prvo, Grci su obrambeno bili jednako takvi, a naš napad... U nekim trenucima i malo pomanjkanja sreće i koncentracije u završnici, pa čak 5 pogođenih što vratnica, što greda, ali bilo je i krivih, loših ili mrvicu sporih odluka. Protiv brze i uigrane momčadi kakva je Grčka, to je malo previše. Naša reprezentacija je otvorila utakmicu skoro kao seniori u nekim prvim utakmicama na EP u Splitu. Problem je bio postići pogodak.

U utakmici s dosta preokreta, Hrvatska je sa svojim u trećoj četvrtini došla do 5:4 prije posljednjeg kvartala. No, Grci su Grci napravili preokret i nakon desetak minuta bez postignutog gola, dali dva uzastopno za 6:5. Kapetan Roberto Radić je iz peterca izjednačio (6:6) dvije i pol minute prije kraja.

Odluka je pala u posljednjih minutu i pol. Prvo Grci (Kandanoleon) koriste igrača više za vodstvo 7:6, da bi na ulasku u posljednju minutu Zvono prvo izgubio loptu, onda napravio prekršaj u napadu, a iz kontre Grci tresu mrežu za 8:6. Bilo je to 43 sekunde do kraja. Točno 10 sekundi kasnije je Zvono lijepim golom s vanjske pozicije smanjio na 8:7, ali do kraja su ostale 33 sekunde i lopta suparniku.

Grci su je sačuvali, prepustili našim igračima tri sekunde za koje je izbornik Smodlaka čak i sačuvao minutu odmora, ali premalo je to bilo vremena za učiniti malo čudo odnosno postići gol.

Linker
20. travanj 2024 01:12