Duško Baždar dok je bio u trener
 NENAD DUGI/CROPIX
IN MEMORIAM

Preminuo bivši vaterpolist i poznati trener! S Mladosti je uzeo čak četiri naslova europska prvaka

Vodio je Pescaru (Italija), Maribor (Slovenija), a bio je i izbornik austrijske vaterpolske vrste
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. veljača 2021. 23:56

U Zagrebu je u srijedu kasno navečer u 74. godini preminuo poznati zagrebački nekoć vaterpolist, a potom trener Duško Baždar. Rođen je u Zagrebu 25. svibnja 1947., a bio je članom generacije vaterpolista Mladosti koja je koncem '60-tih i početkom '70-tih godina proslavila ovaj klub s četiri naslova prvaka Europe, između ostalih trofeja.

Kao trener je radio u Mladosti, Medveščaku, uveo je Brodograditelj iz Betine u Prvu B ligu bivše države, pripomogao je u revitalizaciji VK Zadar 1952. U inozemstvu je vodio Pescaru (Italija), Maribor (Slovenija), a bio je i izbornik austrijske vaterpolske vrste koju je vodio na Europskom B prvenstvu na Malti.

Godine 1999. je otišao iz Mladosti gdje je vodio mlađe uzraste, preuzeo Aurum osiguranje, radio i s vaterpolisticama, da bi 2002. utemeljio VK Zagreb u kojem je bio predsjednik i trener, a posljednjih godina počasni predsjednik. Godine 2008., samo šest godina nakon utemeljenja kluba, vodeći VK Zagreb osvojio je Prvu B ligu i ušao u kvalifikacije za Prvu ligu, a time i Jadransku ligu.

Godine 2014. primio je nagradu za životno djelo Sportskog saveza grada Zagreba. Posljednji ispraćaj pokojnog Duška Baždara bit će danas (petak, 26. veljače) na groblju Mirogoj u 14.10.

Linker
18. travanj 2024 14:10