uska kuća

Ovu kuću u Kaštel Starom morate vidjeti! 33 kvadrata, četiri etaže i dimenzije 2,2 x 4,9 metara

 VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
Zanimljivu “usku” kuću pronašli smo u Kaštel Starom i moramo priznati kako nas je oduševila

Arhitektonsku interpolaciju unutar zaštićene zone na mjestu postojeće derutne građevine, staje, koja se uklopila u gradsko tkivo uporabom tradicionalnih materijala poput drva i kamena u završnoj obradi, potpisuju arhitekti Katarina Kovačić i Stjepan Miketek iz ureda AKM. Vlasnik je obitelj Oštrić

Zanimljivu “usku” kuću pronašli smo u Kaštel Starom i moramo priznati kako smo s velikim zanimanjem razgledali njezin eksterijer i interijer, ali i popričali s arhitektima koji su je projektirali. No, krenimo od početka. Dimenzije kuće su 2,2 x 4,9 metara, prostire se na čak četiri etaže, a unutrašnjost ima površinu od samo 33 četvorna metra. Kuću, čiji su vlasnici obitelj Oštrić, od idejnog rješenja do izvedbenog projekta izradio je ured AKM (Atelier Kovačić Miketek), tj. arhitekti Katarina Kovačić i Stjepan Miketek.

image
Presjek kuće

- Građevina je arhitektonska interpolacija unutar zaštićene zone Grada Kaštela, novogradnja na mjestu postojeće derutne građevine (namjena štala/spremište), no prema austrougarskom katastru na mjestu građevine je nekoć postojala stambena građevina. Cilj je projekta bio sagraditi moderni stambeni objekt, uklopljen u gradsko tkivo uporabom tradicionalnih materijala poput drva i kamena u završnoj obradi - objašnjavaju nam arhitekti, a vlasnici dodaju kako su od početka znali da će ovo biti “izazovan posao”.

image
Skrivena vrata

Pročelje je obrađeno u kamenu bez vidljivih spojeva te s kontinuiranim drvenim griljama u jednom vertikalnom potezu kako otvori ne bi dominirali

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Želja im je bila da unatoč maloj tlocrtnoj površini, sve unutarnje prostorije prostorno i vizualno povežu na najbolji mogući način. Nakon toga, kažu, znali su da će zbog specifične organizacije i površine odabrati minimalistički namještaj, i dimenzijama i bojama, koji neće “iritirati” ambijent, odnosno, prevladati u interijeru.

image
Prostorije su raspodijeljene na podestima oko stepeništa, što stvara dojam veće kuće
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Kuća se sastoji od ulaznog prostora koji je ujedno i blagovaonica/kuhinja, ispod prvog podesta nalazi se spremište i prostor za smještaj tehnike (bojler, klima-uređaj itd.), na prvom podestu je kupaonica, na drugom podestu je dnevni boravak, na trećem je soba, a na četvrtom podestu odnosno krovu nalazi se krovna terasa s pogledom na more.

- Sve prostorije se nalaze raspodijeljene na podestima unutarnjeg središnjeg stepeništa. Na taj način dobiva se osjećaj da je kuća znatno veća te se iz svake prostorije vidi druga prostorija, odnosno nema pregrada unutar cijele kuće. Ukratko, sve je open space prostor - ističu arhitekti i dodaju kako su kod odabira namještaja poštivali želje vlasnika i birali već spomenute prigodne minimalističke komade, i to tamnijih boja kako bi zidovi i detalji objekta iznutra došli do izražaja.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

- Zbog velikih otvora samih vrata, prozora i krovnog izlaza kuće objekt je iznimno svijetao iznutra te se doima prostran i prozračan, iako to po kvadraturi nije - kažu arhitekti i dodaju kako je namještaj većinom rađen po mjeri (prostor kuhinje, blagovaonice i kupaonice), a ostatak je kupljen.

Pročelje je obrađeno u kamenu bez vidljivih spojeva te s kontinuiranim drvenim griljama izrađenim po mjeri u jednom vertikalnom potezu, prvenstveno kako bi se vrata i prozori “sakrili” iza njih te ne bi dominirali u uskom pročelju.

image
KSW
image
KSW

- Može se reći da je cijela ova kuća jedan veliki detalj. S obzirom na malu dimenziju, sve instalacije, dovod i odvodnja vode, položaj strujnog ormarića, prozora, vrata, dimenzija kupaonice i kuhinje, ventilacijske cijevi, i klima-uređaj zahtijevali su posebnu pažnju pri projektiranju i izvedbi kako bi sve sjelo na svoje mjesto i praktički bilo nevidljivo u konačnici - otkrivaju.

Što je bilo najizazovnije u cijelom projektu, pitali smo arhitekte.

- Najizazovniji je bio sam početak i izrada nekonvencionalnog idejnog rješenja te prezentacija i odobrenje od investitora i Konzervatorskog odjela. Isto tako, bilo je jako teško naći izvođača koji će se upustiti u radove jer je generalno mišljenje da se ništa ne može napraviti u tako malom prostoru. No, mi se nismo dali - smiju se arhitekti i vlasnici koji nam priznaju kako ovakav jedan projekt zahtijeva više vremena od osmišljavanja i realizacije klasične građevine puno većih dimenzija jer se mora paziti na svaki detalj.

image
KS

- Nema mjesta za pogreške, koncentracija i preciznost moraju biti maksimalne. Drago nam je što smo to uspjeli postići - zadovoljno zaključuju arhitekti Katarina Kovačić i Stjepan Miketek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:33