MATIJA DJANJESIC Cropix
VATERPOLO

U pogonu je šest hrvatskih reprezentacija, ovog će se mjeseca odigrati ili početi čak pet SP-a ili EP-a

Vaterpolo je poznat kao sport s nemjerljivo najvećom brojem natjecanja, turnira, prvenstava...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 15:49

Jednako na klupskoj, kao i reprezentativnoj razini. Tako je načelno tijekom cijele godine, s tim da se u ljetnim mjesecima ta aktivnost još malo "podeblja". Pa ipak, ovog ljeta je to podignuto i na razinu više.

Čak pet prvenstava (svjetskih i europskih), različitih uzrasta, od seniora do kadeta, odigrat će se ili početi samo ovog mjeseca! Jasno, stoga je u pogonu i 6 naših nacionalnih izabranih vrsta. Naime, na EP u Splitu imamo dvije reprezentacije, mušku i žensku. Prvo, donosimo pregled natjecanja.

- juniorsko SP za žene (do 18) - Beograd (Srbija), 1.-9. kolovoza

- juniorsko SP za muškarca (do 18) - Beograd (Srbija), 11. - 19. kolovoza

- kadetsko SP za žene (do 16) - Larissa (Grčka), 21. - 27. kolovoza

- kadetsko SP za muškarce (do 16) - Volos (Grčka), 21. - 27. kolovoza

- seniorsko EP za žene i muškarce - Split (Hrvatska), 27. kolovoza - 10. rujna

Prve su dakle natjecanjem već počele juniorke (izbornica Mia Šimunić) u Beogradu. Juniori (izbornik Hrvoje Koljanin) su prije nekoliko dana okončali prvi dio priprema u Zadru. Kadetska muška reprezentacija (izbornik Hrvoje Hrestak) je prošle subote završila s nastupom na jakom turniru u Herceg Novom, a u pripremama je i ženska kadetska vrsta (izbornik Maro Ćurić).

Barakude ili muška seniorska vrsta je započela zajedničke pripreme s Mađarima u Šibeniku, s utakmicom predviđenom za 4. kolovoza, dan uoči državnog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Kasnije im slijede još i dva jaka turnira u Cagliariju i Beogradu.

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija je trenutačno pak u Vukovaru. Izbornik ove reprezentacije (Aljoša Kunac) koja se priprema za EP u Splitu, u Vukovar je pozvao 13 igračica:

1. Bruna Barišić

2. Kiara Brnetić

3. Domina Butić

4. Ivana Butić

5. Dina Lordan

6. Emmi Miljković

7. Ana Miroslavić

8. Natasha Trojan

9. Matea Skelin

10. Lucija Buljac

11. Paula Bradašić

12. Lidija Crnički

13. Kristina Hanzijer

Ove djevojke u Vukovaru će do 5. kolovoza trenirati zajedno s Australijom koja je neko već vrijeme u Hrvatskoj. Nakon Vukovara se planira otputovati od 5. do 7. kolovoza u Beograd na 4 zajednička treninga s tamošnjim nacionalnim sastavom, da bi od 12. do 22. kolovoza cure završne pripreme uoči EP odradile u Šibeniku.

Tu valja samo dometnuti kako će se sadašnjoj skupini od 13 igračica, pridružiti još nekoliko djevojaka koje trenutačno igraju na juniorskom SP u Beogradu. E sad, ako ste uspjeli sve ovo popamtiti ili ipak bolje zapisati, onda vam slijedi uživanje u uzbudljivom vaterpolskom kolovozu, ali i rujnu.

Linker
20. travanj 2024 06:52