PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
FINAL 8 LIGE PRVAKA

Gospari izgubili, ali nisu razočarali! Hrvatski prvak poražen od Ferencvarosa u četvrtfinalu

U trećem četvrtfinalnom susretu, momčad Novog Beograda očekivano pobijedila Marseille 16:10
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. lipanj 2022. 22:21

FERENCVAROS - JUG AO 14:13 (6:4, 3:4, 1:3, 4:2)

FERENCVAROS: Szakonyi, Molnar, Pohl 1, Merkulov 3, Vamos 3, Ubović 1, Fekete, V. Vigvari, Nemet, De. Varga 3, S. Jansik 2, Damonte 2, Vogel (7 obrana). TRENER: Zsolt Varga.

JUG AO: Popadić (8 obrana), I. Vukojević 1, Fatović 2, Burđelez, Joković 1, Papanastasiou 2, Tomasović, Argyropoulos 3, Kržić, Kakaris 1, Zvono, Žuvela 3, Jurišić. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.


Jugaši se nisu uspjeli probiti do polufinala Lige prvaka. No realno, od mlade, nedovoljno iskusne momčadi, te sastava koji je dva dana uoči završnog turnira Lige prvaka ostao i bez reprezentativnog braniča Hrvoja Benića, bilo bi malo čudo da su uspjeli svladati mađarskog prvaka. Iako, ta Kobešćakova mladost koju razvija u Gružu nije uopće bila daleko od toga. Poraženi jesu, ali uzdignute su glave mogli napustiti bazen.

Silovito je od starta, što se i očekivalo, krenuo Ferencvaros. Konkretnije njihov prvi ljevak, uz Mandića najbolji na svijetu, Marton Vamos. U 2. je minuti utakmice postigao dva gola na dva različita načina. Prvi, na sebi svojstven ili klasičan način ljevaka, s desnog krila, pa još i s igračem više. Vamos ima raketu u ruci. Drugi je gol isti igrač postigao sada s 2 metra, pa u šraubom. U 4. je minuti već bilo 3:0 za Ferencvaros, strijelac Pohl, s lijevog krila. Istodobno, Jug nije iskoristio u tom razdoblju niti svoja dva igrača više, te je trener Kobešćak posegnuo za jedinim u takvom trenutku logičnim rješenjem - pozvao je timeout. Bilo je nužno prekinuti Mađare u naletu. Njima dopustiti da se razmašu ravno je potpisivanju kapitulacije.

Nažalost... Ferencvaros se razmahao! Možda se to na "golom rezultatu" nakon prve četvrtine tako ne čini (6:4), "samo" dva razlike, ali načelno to je bilo torpediranje, streljana po Popadiću. Šut Ferencvarosa u prvoj četvrtini je bio 6-7. Samo Marton Vamos 3-3. Lopta "brza", proplivavanja puno, sve u svemu moderan, sjajan vaterpolo Ferencvarosa.

U drugoj četvrtini nakon vodstva Ferencvarosa od tri gola prednosti (7:4 Ubović odnosno 8:5 Merkulov), mrvicu je popustila mađarska obrana. Možda i uslijed velikog broja osobnih pogrešaka (Vamos, Fekete i De. Varga po 2), ali i poradi nepoznavanja jednog mladića. Marka Žuvele. Dao je perfektan pogodak s desnog vanjskog u prvoj četvrtini, ali u drugoj četvrtini je opalio još dvaput. Oba puta precizno, oba puta s vanjskih pozicija. Stil Mihe Boškovića, tako nekako. Upravo su njegovi golovi doveli jugaše do minimalnog zaostatka (8:7), pa onda i 9:8 samo tri sekunde prije kraja poluvremena.

Stao je mađarski napad, odnosno bitnije se popravila obrana jugaša, posebno blok, ali i zona, te smo dugo u trećoj četvrtini čekali na prvi pogodak. On je "pao" u Vogelovu mrežu. Naime, u jednom se trenutku kao Crveno more pred Mojsijem rastvorila obrana Ferencvarosa pred Alexandrosom Papanastasiouom, a ovaj ne oprašta s 5 metara za prvo izjednačenje - 9:9! Još bolja informacija je bila da je lagano probranio i Popadić, veza" tri obrane, te se odmah i to očitovalo u povoljnijem rezultatu za hrvatskog prvaka. Malo više od dvije minute do kraja treće četvrtine došao je trenutak za bljesak i drugog Grka, Stylianosa Argyropoulosa. Predivna parabola za prvo vodstvo Juga, 10:9! S prednošću jednog gola otišli su jugaši u posljednjih osam minuta.

Pet i pol minuta prije kraja Argyropoulos je doveo Jug AO i do 12:10, no tada na scenu stupa igrač koji je dotad bio skoro pa nezamjetan. Velemajstor. Denes Varga i odmah pokazuje tko je i što je. U 40-ak sekundi je dao dva gola, poravnao na 12:12 i naznačio dramu u Beogradu. A završnica je pripale Mađarima. Jansik je dao gol 1:44 prije kraja za 14:13, vodstvo koje su obranili do kraja, Jokovićev udarac s igračem više u posljednjem napadu nije pronašao željeni cilj.

Pripomenimo tek da je prije ove utakmice, u trećem četvrtfinalnom susretu, momčad Novog Beograda očekivano pobijedila Marseille 16:10.

Linker
20. travanj 2024 12:15