DAMIR KRAJAC Cropix
KORAK DO ZLATA

Hrvatska u velikom klasiku, ludoj atmosferi i pravom trileru srušila Mađarsku i izborila finale

Hrvatska je s 11:8 pobijedila Mađarsku u polufinalu Europskog prvenstva
Piše: Dean Bauer/SNObjavljeno: 14. siječanj 2024. 19:24

HRVATSKA - MAĐARSKA 11:8 (2:2, 2:0, 3:4, 4:2)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 2.000. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Putniković (Srbija). Opunomoćenici: Brguljan (Crna Gora) i Ramos (Portugal).

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Biljaka, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 3 (2-2), Vrlić 1, Butić 1, Harkov 1, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

MAĐARSKA: Banyai (2 obrane), Tatrai, V. Varga, Pohl, Vi. Vigvari 3, Nagy 3, Fekete 2, Burian, Kovacs, Ve. Vigvari, Vismeg, Harai, Gyapjas (7 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Mađarska -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 12., Mađarska 14. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Žuvela (24), Vismeg (25), Biljaka. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (21)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3-11 (27%), Mađarska 4-11 (36%)


Svaka čast mađarskoj mladosti, ali na zagrebačkoj Mladosti vladaju - Hrvati! Nasukao se mađarski brod na hrvatske hridi. Barakude su u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu i igrat će za zlato protiv Španjolske! Drugo EP uzastopno u borbi za zlato. Treći put doma i treći put u finalu. Ma, mi nismo normalni!! Ne, Barakude nisu normalne, to su genijalci!

Izbornik Tucak je ostao vjeran momčadi odnosno onoj 13-ici s kojima je i izborio ovo polufinale. Odluka koja je shvatljiva. S kim pobjeđuješ, čemu mijenjati, stoga su na tribini ostali Lazić i Kržić. Kad smo kod tribina, dojam je da je gledatelja bilo i malo više od 2.000 koliko ih stane. Natiskano, napunjeno, ispunjeno do vrha. Zar je itko uostalom i sumnjao! No da, bilo je i Mađara. Točno 170. Znamo zato što su toliko i tražili, a i i iz još jednog razloga. Ispred njih su stali navijači iz Slavonskog Broda. Da ne bi bilo možda... Šalimo se, posvetimo se tekmi.

Prva lopta naša, prvi napad naš, prvo isključenje mađarsko (Nagy) i prvo vodstvo. Naš najdraži Rus, Kosta Harkov. Nakon pola minute Mađari su poravnali na jednak način. Dosta logično, Mađarska je počela M-zonom protiv nas, dok bi Barakude kretali nerijetko s presingom na sredini, pa u zonu. U ovoj četvrtini Mađari su nam "složili" dvije kontre i to je ono što nije dobro. Ono što je perfektno što se gosti nisu time osladili. Bijeg Vincea Vigvarija je znalački zaustavio Loren Fatović. Ona druga kontra koja je bila posljedica lošeg dodavanja u napadu s igračem više, potegao je Burian, isplivao sam ispred Bijač i... promašio gol. Hvala!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U ovoj su četvrtini gol postizali još Vukičević, s lijevog vanjskog na asist Marinić Kragića. Malo zbunjeni možda Mađari jer Ante Vukičević igra malo desno, malo lijevo. Super Ante. Izjednačio je Vince Vigvari parabolom iz prve, mora se priznati lijep gol - 2:2 nakon prvih 8 minuta.

Hrvati ne daju da im vodstvo preuzmu drugi. Marinić Kragić s lijeve strane pogađa za 2:1. Obrambeno nastavljamo igrati sjajno. Povlačenje u zonu nakon visokog napada na vanjske pozicije Mađara. Gosti su osuđeni na vanjski šut, ali kroz šumu blokova, a onda još i Bijač. Pa, ti kreni na Hrvatsku! Nema lopti na 2 metra, iako tu Harai obavlja sjajan posao.

U dvije minute je zaradio tri izbačaja (Biljaka, Žuvela, Vukičević). Samo, i suparnik sjajno igra defenzivno. Ovo se pretvara u nadmudrivanje i međusobno umaranje, pa tko izdrži. Ono što čekamo je odlazak na 2 razlike. Zbog bronhija jer tada se lakše diše. Dočekasmo, 1.42 do poluvremena - Lolo Fatović. Izmigoljilo je to malo ispod ruke mađarskog vratara i ušuljalo se u mrežu susjeda. U poluvremenu imamo 4:2.

Početkom treće smanjio je Nagy s igračem više na 4:3, što je bio tek drugi mađarski gol iz 7. napada s igračem više. Mrvicu je kasnije Fatović na pokrivanje, ali razumljivo, bili smo u igračkom deficitu. Šteta samo našeg napada s 2 igrača više bez učinka, ali zato pohvala Buriću koji je s igračem manje spriječio mađarsko prebacivanje na drugu vratnicu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bura igra sjajno u oba smjera, te je u napadu izborio peterac kojeg je Marinić Kragić pretvorio u novih +2 (5:3). Ne zadugo jer Adam Nagy sjajno pogađa za 5:4, ali mi imamo Buru koji se ispred gola Mađara pretvara u tornado! Izborio je još jedan peterac, a JMK ne oprašta. Pogleda na njegovu statistiku u tom trenutku otkriva – 3 izbačaja, 3 bloka, 1 presječena lopta. Tada pomislismo, pa nedostaje još samo gol i... eto ga. Minutu i 11 sekundi do kraja, s 2 metra za 7:5.

Međutim, Mađari ne polažu oružje i uz to kreće ih vanjski šut. Nije baš dobro, još manje što nismo u zadnjem napadu četvrtine s 2 igrača više postigli gol. Ipak, u zadnjih 8 minuta ulazimo s vodstvom. Plus 1. Brzo je to pretvorio Lončar na +2 (8:6), na asist Fatovića s igračem više. Stigao je tada i impuls s tribina - "U boj, u boj, za narod svoj".

Ovo mogu biti presudne minute, trenuci. I onda ga Lolo "zavlači", vodimo 9:6, šest minuta do kraja, a srce tuče li ga, tuče! Četiri i pol minute do kraja Nagy sa srednjeg vanjskog vara Bijača za 9:7 smanjenje. Jedno je oko na semaforu, jedno na vodi i... Zvonimir Butić u kontri. Ide splitski gliser za gol, 10:7! A s tribina je krenulo "Ustani bane, Hrvatske te zove, zove..."


GOTOVA JE UTAKMICA!!! HRVATSKA JE U FINALU EUROPSKOG PRVENSTVA!!!

11:8 Postigao je Vince Vigvari svoj treći gol na utakmici.

11:7 Vrliiiiiiiiiiić!!!! Gotovo je iako je 59 sekundi do kraja utakmice. Hrvatska je u finalu!!!

Nije gotovo dok nije gotovo, ali ovo je gotovo!!! Ne može se tri razlike stići u vaterpolu za jednu minutu i 17 sekundi. Uz to imamo i loptu u svojim rukama. Tucak je zatražio time-out.

Ostale su dvije minute do kraja utakmice, Hrvatska je na putu prema finalu!!!

10:7 Dobru smo kontru odigrali nakon što je Vince Vigvari 'prodao' jednu loptu. Butić je vukao i vukao, a na kraju postigao svoj prvi gol na Europskom prvenstvu. I to u kakvom trenutku!

Mađarska je promijenila golmana pa je na vratima sada Banyai koji zaustavlja pokušaj Harkova. Na drugoj strani uzvraća Bijač. Ostalo je još tri minute i 40 sekundi do kraja utakmice.

9:7 Nismo ni mislili da će Mađarska pasti bez ispaljenog metka. Sada je s igračem više pogodio Nagy.

Imala je Mađarska novog igrača više, ali Vince Vigvari puca samo do Lončara. Na drugoj strani je Gyapjas uz pomoć vratnice zaustavio pokušao Vukičevića.

9:6 Loreeeeeeen Fatović!!! Golčinu je zabio Fatović šutem sa šest metara iz faula.

Pokušali su Mađari igrom s dva centra, Hrvatska je uzvratila plitkom obranom i dobrom obranom Bijača.

8:6 Lončar je zaradio igrača više, Lončar ga je i iskoristio.

Gotova je treća četvrtina. Na kraju smo imali situaciju s dva igrača više, ali nismo dobro odigrali akciju koju je Bukić završio šutom u blok. Ipak, i dalje vodimo sa 7:6.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

7:6 Sada pada gol za golom. Fekete pogađa s igračem više.

7:5 Burić igra dobro na poziciji dva metra. Nakon izborenog peterca, sada je pogodio gol.

6:5 Izigrali su nas Mađari. Dugo su 'vagali' sa šutem s vanjske pozicije pa su brzo prebacili loptu na lijevo krilo odakle je silovito pucao Vince Vigvari i pogodio.

6:4 Još jedan peterac je izborio Burić, još jednom je precizan bio Marinić Kragić.

5:4 Jako lijep gol je postigao Nagy. U situaciji bez igrača više jako je precizno pogodio 'malu mrežicu' Bijačovog gola.

5:3 Goool! Imam Hrvatska dva pogotka prednosti. Peterac je iskoristio Marinić Kragić.

Imali smo dva igrača više, ali nismo bili precizni. Nije taj napada dobro izgleo, a oba udarca su zaustavljena od strane Mađara.

4:3 Otvorila je Mađarska treću četvrtinu iskorištenim igračem više. Precizan je bio Nagy.

Gotova je i druga četvrtina, Hrvatska ima dva gola razlike. Odlično smo igrali u obrani u ovom razdoblju igre, s blokovima i obranama Bijača smo neutralizirali mađarske napade.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

4:2 Kakav gol Fatovića! Uspio je igrač Jadrana nekako provući loptu između Gyapjasa i bliže stative.

Opet Mađari nisu uspjeli zabiti gol s igračem više. Sada je Bijač fenomenalnom obranom zaustavio šut Pohla 'sa stative'.

Opet blok! Sada je Vrlić zaustavio pokušaj Pohla s igračem više.

Gyapjas je odlično obranio pokušaj Vrlića s 2 metra.

Odličan blok Bukića u situaciji kada je Mađarska imala igrača više.

3:2 Marinić Kragić! Kada god zapne, on se pojavi svojim golom. Sada smo iskoristili igrača više.

Opet nismo iskoristili igrača više, trenutno smo na realizaciji 1/4. Isključenje je zaradio Lončar, a Harkov je pogodio samo vratnicu.

Gotova je prva četvrtina, rezultat je 2:2. Hrvatska je dva puta vodila, Mađarska dva puta stizala, a atmosfera na Mladosti je fantastična. Uostalom, pogledajte fotografije:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

2:2 Vince Vigvari je prevario Bijača i prebacio ga za izjednačenje 38 sekundi prije kraja prve četvrtine.

Obranili smo se u situaciji s igračem manje, ali je Bukić u sljedećem napadu pogriješio te tako nismo iskoristili našeg igrača više. Uslijedila je kontra koju nije uspio iskoristoti Burian.

Veliko je zanimanje za ovu utakmicu, a iz prvih redova je gleda i Mario Mandžukić.

2:1 Odlična akcija koju je golom završio Vukičević na asistenciju Marinića Kragića.

Razbranio se Gyapjas, ima već tri obrane, ali uzvraća na drugoj strani i Bijač svojom prvom obranom.

Vrlić je zaradio i drugo isključenje, a Fatović je pomalo brzopleto opucao, ali lopta je od mađarskog bloka otišla van terena.

1:1 Biljaka je zaradio isključenje, a Fekete ga silovitim udarcem iskoristio.

1:0 Harkov zabija za 1:0. Vrlić je izborio igrača više, a Harkov lijepo savladao Gyapjasa.

Prvi napad na utakmici ima Hrvatska.

Atmosfera na Mladosti je opet sjajna. Hrvatsku će bodriti pune tribine:

Brojke ne lažu, a po njima je ukupno gledano, od osamostaljenja države, Mađarska nama najteži suparnik. Odnosno, s niti jednom reprezentacijom nemamo toliko snažno izražen negativan ukupan omjer kao s Mađarima. Nitko nas ni približno nije toliko puta pobijedio kao oni.

Iako, tu ipak moramo nešto naglasiti. Od 1991. ili 1992. kada smo postali nezavisni, pa sve do 2005. godine, mogli bismo na prste jedne ruke nabrojati naše pobjede. Toliko je bila izražena njihova nadmoć tada u odnosu na Hrvatsku. Dobro, pretjerano je to s prstima jedne ruke, ali broj pobjeda je do 2005. bio jednoznamenkast. Od tada se razlika iz godine u godinu ipak malo smanjuje.

Na europskim prvenstvima je omjer još izraženiji u korist Mađara. Na EP smo upravo s njima - od petka i s Grcima - odigrali najviše utakmica. No, od dosadašnjih 13 samo dvije pobjede. Nikakvo čudo da ih se obje sjećamo. Dobro, ove posljednje, iz finala EP u Splitu 2022. se sjećate i vi, ali nikad nećemo zaboraviti jednu kasnu ljetnu noć u Kranju 2003. Večer kad smo dobili Mađare u polufinalu EP i kad samo od sreće nismo zaplakali jer u ono doba dobiti Mađare bilo je teže nego dobiti milijun dobrih starih kuna na lutriji.

Ivica Tucak, izbornik aktualnih europskih prvaka, uoči polufinala je upozorio na jedno...

- Podsvijest je “zafrkana” stvar. Meni nije, ali svima okolo sigurno da, u podsvijesti je svima da ta Mađarska ovdje nije kompletna. No, oni su izuzetno jaki, opasni i imat ću ozbiljan razgovor s igračima, pojasniti im da to u podsvijesti uopće ne smije biti prisutno. Znam koliko će nas teška utakmica čekati protiv suparnika koji igra sjajno i koji je napravio veliku stvar. No, ja sam rekao i ranije još da je naša želja otići do kraja, želimo igrati finale, želimo osvojiti zlato. Napravit ćemo sve da otvorimo vrata Pariza već sada, u Zagrebu. U predivnoj atmosferi, nošeni našom publikom, mislim da imamo pravo vjerovati da možemo ići do kraja.

Mađarska je bitno drukčija momčad od Grčke, pa i Španjolske. Mladi, brzi, kako ćete se njima suprotstaviti?

- Rekao sam da su me protiv Srbije oduševili. Dok sam ih gledao iz Dubrovnika, protiv Grčke i Italije, mislio sam “hajde, igraju neopterećeno”, ali da su u eliminacijskoj utakmici odigrali onako zrelo, s tako veličanstvenim šuterima... Taj mali broj 2, Tatrai. Znam Vincea Vigvarija, Adama Nagyja, Feketea... Imaju 5-6 fantastičnih igrača, ljevak Burian na desnoj strani. Obrana će morati biti bolja nego protiv Grčke.

Može li bolje od onog u petak?

- Morat će! Barem ta razina koncentracije - zaključio je izbornik Barakuda.

Hrvatska i Mađarska su se do sada na europskim prvenstvima sreli 13 puta. Mađarska je pobijedila 10 puta, Hrvatska dva, a jednom smo remizirali. Evo svih utakmica:

Beč 1995. (2 kolo) 5:11
Beč 1995. (polufinale) 8:11
Sevilla 1997. (2. kolo) 7:7
Firenca 1999. (2. kolo) 6:7
Firenca 1999. (finale) 12:15
Budimpešta 2001. (za broncu) 9:12
Kranj 2003. (polufinale) 10:9
Beograd 2006. (2. kolo) 11:16
Malaga 2008. (1. kolo) 9:10
Malaga 2008. (za broncu) 14:15
Budimpešta 2014. (5. kolo) 6:7
Beograd 2016. (četvrtfinale) 5:8
Split 2022. (finale) 10:9

Linker
31. kolovoz 2024 19:17