PRIVATNI ALBUM
ZLATO ZA ZLATNU BRAĆU

Braća Sinković pobjednici prvog Svjetskog kupa u Beogradu: ‘Nema više lagane pobjede‘

Sestre Ivana i Josipa Jurković u finalnoj utrci dvojca bez kormilara zauzele su peto mjesto
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. svibanj 2022. 14:19

Sinkovići su se vratili tamo gdje su bili. Ponovo pobjednici u dvojcima na pariće. Gotovo šest godina je prošlo između olimpijskog finala u Riju 2016. i finala prvog Svjetskog kupa 2022. u Beogradu, ali jedno je isto. I tog 11. kolovoza 2016. baš kao i 29. svibnja 2022. svirala se Lijepa naša u čast pobjede Valenta i Martina Sinkovića.

Još tamo 20. lipnja 2014. u francuskom Aiguebeletteu u repesažu drugog Svjetskog kupa te godine započeo je pobjednički niz braće Sinković u dvojcima na pariće. Kad su nakon Rija odlučili iz dvojca na pariće prijeći u dvojac 'bez' uz svoje prezime su ostavili brojku od 29 uzastopnih pobjeda. Nakon Beograda ta je brojka narasla na 32.

Kad su oni u pitanju odavno se očekuju samo pobjede, pobjede i još pobjeda. U Beogradu su to još jednom "isporučili", ali ovaj put nije bilo ni lako ni uvjerljivo. Ipak je tek početak sezone, iza njih dugačka pauza u ovoj disciplini, pripremni period u kojem su se morali nositi s ozljedom Valenta Sinkovića, a zdravstveno nisu bili potpuno fit ni u Beogradu.

Ali oni su Sinkovići, klasa više, pa kad i nisu u najboljem izdanju u stanju su iščupati pobjedu. To se jako dobro vidjelo i u Beogradu, pogotovo u posljednjih 250 metara A finala kad su prestigli Poljake i pobjednički prošli kroz cilj.

- Bila je zanimljiva finalna utrka, napeta do kraja. Dobro smo krenuli prvih 1000 metara i imali smo dobar osjećaj iako nismo bili 100% fizički spremni posljednja dva dana, ali dali smo sve od sebe u finišu. Iščupali smo svoj maksimum u ovom trenutku i uspjeli pobijediti. Još je ljepše kad je ovako napeto do kraja - prokomentirao je Valent Sinković.

Bila je to doista vrlo napeta utrka s oštrom borbom za pobjedu između Sinkovića i poljske posade u kojoj veslaju Miroslaw Zietarski i Fabian Baranski. Zietarski je bio 6. u olimpijskom finalu u Tokiju u ovoj disciplini, ali s Mateuszom Biskupom. S istim partnerom je osvojio i srebro na SP 2017. i broncu na SP 2019. Fabian Baranski je u Tokiju bio četvrti u četvercu na pariće, ali Zietarski i Baranski imaju i jednu zajedničku medalju - europsko zlato iz 2019.

- Nema više lagane pobjede. Ja sam imao zadnja dva dana problema s crijevnom virozom, a i prije desetak dana smo oboje bili bolesni tako da smo presretni što smo uz sve to ipak uspjeli pobijediti. Mislim da možemo i fizički i tehnički još napredovati i vjerujem da hoćemo. Moramo još jače trenirati i nadamo se da ćemo u Poznanju biti na 100 posto i odveslati bolje nego u ovom finalu - rekao je Martin Sinković.

U Poznanju je od 17. do 19. lipnja drugi Svjetski kup, a tamo bi i konkurencija trebala biti jača. Tek je početak sezone, ujedno i početak novog olimpijskog ciklusa i puno je novih posada bilo u Beogradu, a velike nacije će tek posložiti svoje najbolje kombinacije po disciplinama.

- Očekuje nas još napetih utrka, još jača sezona, neke posade koje tek trebaju doći poput Francuza koji su olimpijski pobjednici iz Tokija. Definitivno ćemo se morati pojačati za drugi dio sezone, posebno za europsko i svjetsko prvenstvo, ali spremni smo i idemo trenirati dalje - zaključio je Valent Sinković.

Zapravo je jedina razlika u odnosu na vrijeme "nekad" i "sad" to što Sinkovići nisu bili onako uvjerljivi i nisu pobjeđivali u Beogradu lakoćom kojom su to činili u svom "prvom mandatu" u dvojcima na pariće. Ali s pauzom od gotovo 6 godina i samim time nedostatkom utrka u ovoj disciplini, a kombinirano sa zdravstvenim problemima koji su im oduzeli dio treninga bilo bi nenormalno da je drukčije.

Druga naša posada u nedjeljnim A finalima bio je ženski dvojac 'bez'. Sestre Josipa i Ivana Jurković bile su 5., a treba napomenuti da je iza Josipe operacija kuka prije nekoliko mjeseci. Pobijedila je posada Velike Britanije u kojoj veslaju Emily Ford i Esma Both ispred Čileanki Melite i Antonije Abraham. U ovom finalu su veslale čak tri nizozemske posade, a najbolja je na trećem mjestu bila ona u kojoj su veslale Hermine Catherine Drenth i Tinka Eline Offereins.

Blizanci Anton i Patrik Lončarić u muškom dvojcu 'bez' završili su nastup u Beogradu na trećem mjestu u B finalu. Ispred njih je bila slovenska posada Jaka Čas i Nik Krebs i litavska u kojoj također veslaju blizanci Domantas i Davydas Stankunas. Lončarići i Stankunasi su vršnjaci (2000. godište) i stari poznanici iz mlađih kategorija.

Inače, u disciplini od koje su se Sinkovići oprostili u Tokiju s olimpijskim zlatom pobjeda je pripala novoj britanskoj posadi u kojoj su Oliver Wynne-Griffith i Thomas George. Njih dvojica su do sada veslali u osmercu i imaju olimpijsku broncu iz Tokija i svjetsku s posljednjeg SP 2019. Drugo i treće mjesto je pripalo posadama koje su veslale u olimpijskom finalu sa Sinkovićima, drugi su bili Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez, a treće Srbi Martin Mačković i Miloš Vasić.

REZULTATI

A finala

Dvojac na pariće (m): 1. Hrvatska 6:09.26, 2. Poljska 6:10.46, 3. Španjolska 6:12.52, 4. Velika Britanija 6:13.10, 5. Nizozemska II 6:15.09, 6. Litva I 6:24.03.

Dvojac 'bez' (ž): 1. Velika Britanija 7:04.32, 2. Čile 7:06.80, 3. Nizozemska III 7:07.66, 4. Nizozemska I 7:08.15, 5. Hrvatska 7:15.03, 6. Nizozemska II 7:18.54.

B finale

Dvojac 'bez' (m): 1. Slovenija 6:33.05, 2. Litva II 6:34.44, 3. Hrvatska 6:35.60, 4. Šicarska 6:38.46, 5. Urugvaj 6:39.47, 6. Turska 6:42.92.

Nizozemac Twellaar pritisnuo Zeidlera u finalu samaca

Damir Martin je propustio Beograd, ali uvijek je zanimljivo vidjeti što se događa u njegovoj disciplini i ima li novih suparnika. Ako je suditi po Beogradu - ima.

Melvin Twellaar je u Tokiju osvojio olimpijsko srebro u dvojcu na pariće, a novu sezonu je započeo u samcu i to jako dobro. Nizozemac je u Beogradu bio drugi iza Olivera Zeidlera, ali je u završnici finala dobro "stisnuo" Nijemca, koji je aktualni svjetski i europski prvaka, ali iz Tokija se vratio jako razočaran. Bio je najveći favorit, ali morao se zadovoljiti samo pobjedom u B finalu.

Trebao je nastupiti i olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos, čak se i pojavio u Beogradu, ali nije veslao zbog zdravstvenih razloga.

Linker
18. travanj 2024 17:12