AFP
BRAĆA VS. LEGENDE VESLANJA

Već sada su uz bok najvećima, ali su i najsvestraniji od njih: ‘I u Parizu će biti prvi favoriti za zlato!‘

Zanimljivo je pogledati kako stoje u društvu veslača koji se smatraju ponajboljima u ovom sportu uopće
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 14:16

Europsko zlato osvojeno u Münchenu već je 19. medalja Valenta i Martina Sinkovića, osvojena na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, a nitko ne sumnja kao će već idući mjesec, na Svjetskom prvenstvu u Račicama, slaviti i jubilarno 20. odličje. Od 2010. na svakom velikom natjecanju na kojem su nastupili, bile to OI, SP ili EP, osvojili su medalju. Niz koji traje 13 godina. Odličja su osvajali u tri discipline, ali ono što je puno važnije u dva različita načina veslanja - u rimenu (veslač ima jedno veslo) i skulu (veslač ima dva vesla).

Od njihovih 19 medalja čak je 14 zlatnih i vrlo su ih ravnomjerno rasporedili - imaju primjerice po dva svjetska zlata u dvojcu na pariće, dvojcu ‘bez‘ i četvercu na pariće, po tri europska zlata u dvojcu na pariće i dvojcu ‘bez‘, a jedina disciplina u kojoj nisu uspjeli kompletirati sva tri zlata je ona u kojoj nisu bili sami - četverac na pariće u kojem imaju olimpijsko i europsko srebro, uz dva svjetska zlata i broncu.

Nakon finala dvojaca na pariće u Münchenu dogodila se zanimljiva scena, zlatnu braću intervjuirao je i jedan od najvećih veslača svih vremena, četverostruki olimpijski pobjednik

Matthew Pinsent, koji sad radi za BBC. Hrvatski novinari su Sinkovićima spomenuli kako ni oni nisu daleko do legendarnog britanskog veslača, a Martin Sinković je odgovorio...

- Nama ipak treba još koja medalja.

Zgodan je to povod da pokušamo usporediti Sinkoviće s nekim od najvećih imena veslanja u povijesti. I da, definitivno su već sad u tom društvu iako je istina da nisu (još) skupili onoliko medalja koliko ih imaju neki od najvećih. Ali Sinkovići su već dvaput proglašavani najboljom svjetskom posadom, u dvojcima ‘bez‘ i dvojcima na pariće, njihov trener Nikola Bralić je službeno proglašen najboljim na svijetu, a njihove medalje su iz oba načina veslanja. Za usporedbu smo uzeli samo medalje s olimpijskih igara i svjetskih prvenstava i to iz dva razloga, europska prvenstva su obnovljena 2007. i bitnije, objektivno nemaju "težinu" svjetskih prvenstava i olimpijskih igara.

Gdje su braća u odnosu na najveće?

- Ali oni još nisu završili karijeru - s osmijehom je na pitanje odgovorio Igor Boraska, jedan od naših najuspješnijih veslača, koji se može pohvaliti i olimpijskom medaljom i naslovom svjetskog prvaka.

Jasno je na što Boraska aludira - sve svoje brojke Sinkovići stignu još itekako popraviti budući da mogu veslati još nekoliko godina na najvišoj razini ako ne bude ozljeda ili ako ne odluče ranije prekinuti karijeru. Naime, Valent je 2. kolovoza navršio 34 godine, a Martin će 10. studenoga navršiti 33.

- Za sada bih ih smjestio odmah uz bok najvećim svjetskim veslačima u proteklih 30-tak godina. Mislim da prije nije bilo toliko veslača koji su imali tako dugačke karijere pa je to razdoblje najrelevantnije za usporedbu jer se vijek i veslača i generalno sportaša produžio. Nekad se s 30 godina završavalo, a sad su 30-godišnjaci u veslanju zapravo mladi.

Naš izbor, utemeljen na brojkama, ali i ugledu koji imaju u veslanju, uključuje Britance Stevea Redgravea i Matthewa Pinsenta, Australce Drewa Ginna i James Tomkinsa, Novozelanđanine Hamisha Bonda i Erika Murraya. Boraska je i bez pogleda na broj osvojenih medalja izdvojio upravo spomenute.

- Redgrave, Pinsent, Tomkins, Ginn pa Bond i Murray, koji su dominirali u dvojcu ‘bez, a čak su i skinuli naš rekord u dvojcu s kormilarom za koji sam mislio da ga nikad nitko neće skinuti. Mislim da Sinkovići imaju priliku prestići većinu njih, osim Redgravea i njegovih pet olimpijskih zlata.

Iako su do Pariz ostale još dvije godine, Boraska nimalo ne dvoji...

- Braća idu u Pariz kao prvi favoriti po još jedno zlato, a čini mi se da mogu izgurati i do Los Angelesa.

Mislite da je realno da bi se i u LA-u 2028. mogli boriti za olimpijsko odličje?

- Mogu, definitivno mogu još šest godina veslati na najvišoj razini, ali to najviše ovisi o njima. Morat će pripaziti na zdravlje, možda smanjiti broj regata, koncentrirati se samo na najvažnije kao što je primjerice radio James Tomkins. On je u Ateni s Drewom Ginnom uzeo zlato u dvojcu ‘bez‘ ispred braće Skelin, a upravo je na Igrama proslavio 39. rođendan.

Ponovio je Boraska, koji je veslao u vrijeme kad je većina spomenutih ulazila u veslačku legendu, kako...

- Karijera braće Sinković je daleko od gotove pa ih je u tom smislu teško uspoređivati, ali osim što bih ih već sad smjestio u to društvo, oni su i najsvestraniji od spomenutih jer svoje medalje su osvajali i u rimen i u skul veslanju. Recimo, Redgrave je sve svoje osvojio u rimenu, isto tako Tomkins, Pinsent, Bond... Po tome su braća već sad ispred svih.

Uostalom, oni su jedina muška posada koja osvojila olimpijsko zlato u potpuno istom sastavu u rimen i u skul veslanju.

Sjetio se Boraska jednog veslača koji po uspjesima ne ulazi u društvu najvećih, ali je po nečemu bio sličan Sinkovićima.

- Kanađanin Derek Porter. On je 1992. osvojio olimpijsko zlato kao štroker kanadskog osmerca, a samo godinu kasnije je postao svjetski prvak u skifu. Nakon toga je 1996. osvojio i olimpijsku medalju u samcu. Jedan fenomenalan veslač koji je bio raznovrstan i on je možda i najbliži braći Sinković po toj raznovrsnosti.

SVJETSKE MEDALJE

ime zlato srebro bronca ukupno

Matthew Pinsent (VBr) 10 0 2 12

Steve Redgrave (VBr) 9 2 1 12

Hamish Bond (NZ) 8 0 0 8

Erik Murray (NZ) 8 0 0 8

James Tomkins (Aus) 7 0 0 7

BRAĆA SINKOVIĆ (Hrv) 6 1 1 8

Drew Ginn (Aus) 5 1 2 8

OLIMPIJSKE MEDALJE

ime zlato srebro bronca ukupno

Steve Redgrave (VBr) 5 0 1 6

Matthew Pinsent (VBr) 4 0 0 4

James Tomkins (Aus) 3 0 1 4

Drew Ginn (Aus) 3 1 0 4

Hamish Bond (NZ) 3 0 0 3

BRAĆA SINKOVIĆ (Hrv) 2 1 0 3

Samo je Sir Steve Redgrave nedostižan

Sir Steve Redgrave je jedini veslač s pet olimpijskih zlatnih medalja, a s tim dosegom mogu se pohvaliti i dvije veslačice, Rumunjke Elisabeta Lipa koja je olimpijske medalje (ukupno 8) osvajala u razmaku od čak 20 godina i Georgeta Damian koja je na Igrama 2000. i 2004. osvajala zlata i u dvojcu ‘bez‘ i u osmercu.

Četiri olimpijska zlata, osim Matthewa Pinsenta, osvajale su još tri veslačice, Rumunjke Doina Ignat i Viorica Susanu te Njemica Kathrin Boron.

Društvo s tri olimpijska zlata u koje mogu ući Sinkovići je mnogo veće, tu je ukupno 19 veslača i veslačica, a u muškoj konkurenciji ih je 13:

- Britanac Jack Baresford, prvi koji je osvajao medalje na pet uzastopnih Igara, ali to je bilo do 1920. do 1936.

- Australci Drew Ginn i James Tomkins.

- Danac Eskild Ebbesen, koji je svih svojih pet medalja osvojio u lakom četvercu ‘bez,

- Amerikanci John B. Kelly Sr. i Paul Costelo u 20-tim godinama prošlog stoljeća.

- Dva skifista, Rus Vjačeslav Ivanov i Finac Pertti Karppinen.

- Nijemac Siegfried Brietzke, inače prvi njemački trostruki olimpijski pobjednik.

- Talijan Agostino Abbagnale čija su braća Carmine i Giuseppe osvojila po dva zlata.

- Britanci Pete Reed i Andrew Triggs Hodge koji su osvojili dva zlata u četvercu ‘bez, a onda još jedno u osmercu.

- Novozelanđanin Hamish Bond je posljednji koji je ušao na ovu listu osvojivši zlato u Tokiju u osmercu nakon dva u dvojcu ‘bez‘.

Linker
25. travanj 2024 13:05