JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/Pa Images/Profimedia
NEOČEKIVANI NASTAVAK

ATP i igrači pripremaju težak udarac za Wimbledon! To bi najveći turnir pretvorilo u revijalno natjecanje...

Odluka najvećeg svjetskog turnira o zabrani Rusima i Bjelorusima mogla bi dobiti neočekivani odgovor
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. svibanj 2022. 09:40

Nesuglasice oko zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima na ovogodišnjem Wimbledonu idu dalje, a cijela priča mogla bi dobiti neočekivani nastavak.

Naime, prema pisanju britanskog Telegrapha, Vijeće igrača u Udruženju teniskih profesionalaca (ATP) izjasnilo se za žestoki otpor čelnicima All England Cluba, a on bi se trebao očitovati u tome da se za Wimbledon i sve ostale turnire na engleskoj travi koji mu prethode ove sezone neće dijeliti bodovi. Bio bi to težak udarac za najveći svjetski turnir jer bi ga praktički pretvorilo u revijalno natjecanje. Istina, i dalje s velikim nagradnim fondom i prestižom, ali bez značaja kad su u pitanju bodovi za ATP ljestvicu. A osvajanje Wimbledona, kao i svih ostalih Grand Slam turnira, podsjetimo, donosi velikih 2000 bodova.

Promatrajući svijet sporta u cjelini, Wimbledon se zapravo svrstao na stranu većine. Jer su Rusima i Bjelorusima već odavno su zabranjeni nastupi u gotovo svim drugim sportovima i natjecanjima. No, tenis je od samog početka ruske agresije na Ukrajinu bio na suprotnoj strani, omogućavajući ruskim i bjeloruskim tenisačima pojedinačne nastupe na turnirima, doduše ne pod zastavama svojih zemalja. Zato je odluka All England Cluba da spusti rampu Danilu Medvedjevu, Arini Sabalenki i ostalima odmah dočekana na nož u ATP-u i WTA-u, a i većina tenisačica i tenisača stala je na stranu svojih kolega.

Podrži li sljedećih dana Upravni odbor ATP-a prijedlog Vijeća igrača, bio bi to žestok odgovor na ono što je predsjednik All England Cluba Ian Hewitt nedavno nazvao "najodgovornijom mogućom odlukom u postojećim okolnostima". Iako odluka ATP-a još nije konačna, Telegraph navodi da izvršni direktor Andrea Gaudenzi nema puno izbora nego poslušati savjete igrača. Upravni odbor ATP-a sastoji se od tri predstavnika igrača i tri predstavnika turnira, dok Gaudenzi ima odlučujući glas u slučaju neriješenog rezultata 3-3.

U Vijeću igrača ATP-a nema Novaka Đokovića koji je podnio ostavku prije 18 mjeseci jer je želio osnovati neovisni sindikat igrača, ali unutra su i dalje Roger Federer, Rafael Nadal i Andy Murray, te još devetorica tenisača. Pritom je posebno zanimljiva Murrayjeva pozicija. Čelnici All England Cluba prvotno su očekivali da će dobiti podršku trofejnog britanskog tenisača, ali on je tijekom prošlotjednog turnira u Madridu poručio kako ne podržava nijednu stranu.

- Smjernice britanske vlade nisu bile od pomoći. Koliko shvaćam, ideja je bila da Rusi i Bjelorusi mogu igrati ako na Wimbledonu potpišu izjavu da su protiv rata i ruskog režima. Nisam siguran koliko bih se osjećao ugodno da se nekome od igrača ili njihovim obiteljima nešto dogodilo kao rezultat potpisivanja te izjave. Mislim da nema pravog odgovora u ovom slučaju. Suosjećam s igračima koji ne smiju igrati i razumijem da im se to čini nepravednim, ali poznajem i neke ljude koji rade u Wimbledonu i znam u kakvoj su teškoj poziciji bili. Ne podržavam ni jednu ni drugu stranu - rekao je Murray.

Đoković je još prije toga poručio da odluku Wimbledona smatra suludom i da sportaši nemaju veze s ratom, a sličnog je mišljenja i Nadal.

- Mislim da je ova odluka vrlo nepravedna prema mojim ruskim kolegama. Nisu oni krivi za ovo što se događa - istaknuo je Španjolac.

Podrži li ATP odluku o zamrzavanju, odnosno brisanju bodova za ovogodišnji Wimbledon i ostale turnire na engleskoj travi, koji su također zabranili nastupe Rusima i Bjelorusima, za očekivati je da će istim putem krenuti i Ženska teniska profesionalna asocijacija (WTA). Budući da je Wimbledon neovisni događaj, pod upravom privatnog kluba, povlačenje bodova zapravo je jedini udarac koji mu ATP i WTA mogu zadati. Drugi turniri, poput slavnog Queen's Cluba, u težoj su poziciji jer spadaju pod okrilje ATP-a pa riskiraju i teže kazne.

Podrži li ATP stav tenisača, ovo će ostati zapamćeno kao najveći sukob između igrača i Wimbledona još od bojkota 1973. godine. Tada je nastup odbio čak 81 tenisač, uključujući 12 od 16 predviđenih nositelja, a razlog je bio naš Nikola Pilić. Njega je Jugoslavenski teniski savez suspendirao jer je odbio igrati u dvoboju Davis Cupa protiv Novog Zelanda, a kaznu je podržao i Međunarodni teniski savez. No, novoosnovani ATP je u znak podrške Piliću pozvao igrače na bojkot, tako da je na koncu turnir osvojio Čeh Jan Kodeš, dotad uglavnom percipiran kao specijalist za zemljanu podlogu.

Linker
24. travanj 2024 20:22