LJUDSKA PRAVA

Izvjestiteljica UN-a: represija kojoj su izloženi odvjetnici u Kini je šokantna

Branitelji ljudskih prava i njihovi odvjetnici su i dalje izloženi optužbama, zatvarani su i mučeni, a neki nestaju
Arhivska fotografija
 Dale De La Rey/AFP

Izvjestiteljica UN-a kritizirala je u srijedu represiju kojoj su izloženi odvjetnici i branitelji ljudskih prava u Kini i pozvala se na slučaj odvjetnika koji je nestao nakon što je rekao da su ga u zatvoru mučili.

Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za stanje branitelja ljudskih prava upozorila je u priopćenju da je represija počela prije pet godina i od tada bez prestanka traje.

Branitelji ljudskih prava i njihovi odvjetnici su i dalje izloženi optužbama, zatvarani su i mučeni, a neki nestaju, rekla je stručnjakinja koju je postavilo UN-ovo Vijeće za ljudska prava.

"Od pokretanja ovog vala represija nazvanog 709 (prema datumu 9. srpnja 2015.), kriminalizirana je profesija branitelja ljudskih prava u Kini", rekla je.

U njezinoj izjavi, koju je podržalo sedam drugih UN-ovih stručnjaka za ljudska prava, Lawlor je posebice istaknula primjer nedavnog uhićenja i nestanka aktivista i odvjetnika Changa Weippinga.

On je osumnjičen za "potkopavanje državne vlasti" i određen mu je kućni pritvor tijekom deset dana u siječnju u gradu Baoji, i više se nema pravo baviti svojom profesijom, rekla je stručnjakinja.

Nekoliko dana nakon što je u listopadu online objavio video snimku u kojoj opisuje mučenja i loše postupanje tijekom pritvora, ponovo mu je određen kućni pritvor.

Njegovi odvjetnici od tada ne mogu s njim stupiti u kontakt, a protiv njega nije podignuta nikakva optužnica, dodala je Lawlor.

"Pozivam kineske vlasti da odmah puste Changa Weipinga i sve ostale zatočene ili nestale branitelje ljudskih prava", inzistirala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:24