StoryEditor
 MARTIN BUREAU AFP
NADA POSTOJI

EVO KAD BI SE MOGLA NASTAVITI TENISKA SEZONA 'Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan! Ako uspijemo, spasili bismo tri Grand Slama

Autor: HinaObjavljeno: 10. travanj 2020. 00:17

Predsjednik Udruge teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenzi u četvrtak je izjavio da se nada nastavku sezone u kolovozu, iako je više scenarija moguće, a čak i onaj o prekidu teniskih aktivnosti do sljedeće godine.

"Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan", rekao je Gaudenzi u razgovoru za nekoliko talijanskih medija te dodao:

"Ako uspijemo nastaviti s igranjem u kolovozu, spasili bismo tri Grand Slama i šest Masters 1000 turnira. U suprotno se problemi počinju množiti."

 

Posljednji ATP turniri odigrani su početkom ožujka, a drugom odgodom na razini svih krovnih organizacija (ITF, ATP, WTA) teniski profesionalci su stavljeni u mirovanje najmanje do 13. srpnja, a prvi put od Drugog svjetskog rata u ovoj godini neće se dijeliti wimbledonski trofeji. Roland Garros je iz termina u svibnju i lipnju prebačen na početak jeseni, a želja je ATP-ja da se u jesenskom terminu odigraju i dva Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi, onaj u Rimu i Madridu. Uz pretpostavku da nastavak sezone stvarno bude u kolovozu, kad su na rasporedu dva Mastersa 1000 (Cincinnati, Toronto) i US Open, veći dio najvrijednijih turnira bio bi spašen.

 

"Na taj način bi se moglo održati 70 do 80 posto sezone", tvrdi Gaudenzi koji se nada i održavanju završnog turnira u londonskoj O2 Areni prema već utvrđenom terminu od 15. do 22. stuedenoga, jer je "dvorana dostupna samo u tom tjednu".

 

"Naša strategija je jednostavna: odigrati što više turnira u tjednima koji ćemo imati na raspolaganju kako bismo sačuvali što možemo od onoga što nam je ostalo", objasnio je Gaudenzi i dodao kako to može značiti igranje u studenome i prosincu, kad je većina igrača na odmoru i na pripremama za sljedeću sezonu.

 

"Igrači već imaju relativno dugu stanku, tako da je jasno da ćemo igrati u studenome i prosincu, ako se to pokaže neophodnim."

 

Predsjednik ATP-ja je istaknuo i ekonomski aspekt krize koja je pogodila sve sfere života. ATP priprema mjere pomoći za najugroženije, od Challengera preko turnira iz serija 250 i 500, ako bi kriza potrajala.

 

"Naš sustav je čvrst, može trajati godinu dana bez tenisa, ali ne i više. Što duže traje, teškoće će biti veće, Sve će ovisiti o broju turnira koje ćemo morati otkazati", zaključio je Gaudenzi.

Linker
30. svibanj 2020 21:27