Mektić i Pavić počinju zajedničku suradnju na Touru
 VLADO KOS/CROPIX
SVJETSKI BROJ JEDAN

‘Nikola nije ništa znao, ali je prihvatio!‘: Pavić otkrio pozadinu stvaranja najjačeg hrvatskog para ikad

‘Logično je da ćemo Mektić i ja igrati zajedno na Olimpijskim igrama, to je jedan od razloga‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. studeni 2020. 13:51

Mate Pavić je sletio u Zagreb drugi put ovjenčan kao dio najboljeg svjetskog teniskog para. Prije dvije godine završio je ispred svih s Oliverom Marachom, a sada mu je to uspjelo s Brunom Soaresom u sezoni koja je bila sve samo ne normalna.

Da stvar bude bolja, na ATP Finalsu u Londonu svih je osam parova u startu moglo do broja jedan na kraju godine, pa su otpadali jedan po jedan, a konačna je odluka pala u trenutku kad su Splićanin i Brazilac nemoćno gledali sa strane i pratili ishod meča Melzera i Roger-Vasselina protiv Rama i Salisburyja. Da su Amerikanac i Britanac dobili, a vodili su 7:1 i imali meč-loptu u match tie-breaku polufinala, oni bi završili kao najbolji.

- Bila je ovo stvarno čudna sezona, ja bih je nazvao polusezona - rekao je u uvodu 27-godišnji Splićanin, inače najmlađi od šesnaest sudionika ATP Finalsa.

- U nju nismo najbolje krenuli, bez rezultata vrijednih spomena do prekida zbog pandemije koronavirusa. Nakon toga, od dolaska u New York na nastavak sezone, smatram da smo igrali daleko najbolji tenis. Osvojili smo US Open, bili smo u finalu Roland Garrosa i Masters 1000 turnira u Parizu, gdje je bilo dosta peha, puno propuštenih meč-lopti. Već tada smo mogli zacementirati prvo mjesto, ovako je ostalo na samo 35 bodova viška u odnosu na Rama i Salisburyja.

Sustav natjecanja u Londonu, rasplet po skupinama, nudio je priliku svima. Iako su Ram i Salisbury igrali u polufinalu, a Pavić i Soares nisu, prikupili su po 400 bodova za dvije pobjede u skupini. Samo što Pavić i Soares nisu prošli; jedan od razloga bila je predaja Granollersa i Zeballosa u posljednjem meču razigravanja po skupinama.

- Nema smisla vraćati se na to, jer se neće ništa promijeniti. Mi smo dobili dva meča, a i u trećem smo imali dosta prilika. Činjenica je i da smo imali šest set-lopti protiv Granollersa i Zeballosa u prvom setu. Da smo to dobili u dva seta, ne bismo ovisili o nikome. Znači, imali smo sve u svojim rukama. Kako god, na kraju se sreća i nama nasmiješila, sretni smo i zadovoljni napustili London.

Prelomio nakon Pariza

Tijekom turnira u Londonu kao bomba je u svijetu parova odjeknula vijest da raskidate sa Soaresom i da u 2021. godinu ulazite s Nikolom Mektićem kao novim partnerom. Razlazi i pronalaženje novih partnera nisu neuobičajeni, ali i vi i Mektić ste imali puno uspjeha sa svojim partnerima. Kako se sve to odigralo? Jeste li doista vi izazvali lančanu reakciju?

- Da, to je bila moja odluka, koja je uslijedila nakon turnira Masters 1000 u Parizu. I prije smo Bruno i ja vodili neke razgovore, ja sam bio nezadovoljan nekim stvarima. Treba uzeti u obzir da smo u različitim stadijima karijere, da različito gledamo na neke stvari i to je sve razumljivo. Njemu je skoro 39 godina, ja sam dvanaest godina mlađi. Razmišljali smo hoćemo li odigrati još jednu sezonu zajedno ili ne, ja sam odlučio da nećemo.

image
Pavić i Soares
AFP

Ono što je intrigantno, Mate kaže da prethodno nije razgovarao s Nikolom, nije mu dao naznaku o čemu razmišlja. Prvo je raskinuo sa Soaresom. Dakle, Nikola ga je mogao odbiti, pogotovo zato što je s Wesleyjem Koolhofom postizao izvrsne rezultate.

- Ja sam prelomio nakon Pariza, obavijestio sam Nikolu i rekao da želim igrati s njim. Naravno da je bio iznenađen, kao i svi ostali. Mislim da nas dvojica imamo predispozicije za dobru suradnju, na neke stvari gledamo isto jer smo i bliži po godinama. Iskreno, veselim se našoj suradnji i nadam se da ćemo zajedno ostvarivati rezultate kao do sada.

Možda i bolje.

- Nadam se da će biti tako, nema razloga da ne bude. Logično je da ćemo Nikola i ja igrati zajedno na Olimpijskim igrama, to je jedan od razloga zašto u 2021. godinu krećemo zajedno. Nitko ne može obećati medalju, jer tamo će biti puno kvalitetnih tenisača, uključit će se i oni koji preferiraju pojedinačne nastupe. Do kolovoza ćemo se Nikola i ja uigrati, vjerujem da će to biti dobro i da možemo konkurirati za medalju.

Neizvjesna i 2021.

U teniskom svijetu opet je neizvjesno gdje će i kako će početi teniska 2021. godina, različite vijesti stižu iz Australije iz sata u sat. Mate još nije porazgovarao s Nikolom o početku priprema, bit će vremena.

- Iskreno, ne znam još što i kako, niti ne razmišljam o tome. Ovo što nam pristiže iz Australije, mijenja se non-stop. Sada ispada da tamo nećemo moći doći prije 1. siječnja. Svakako da to nije idealno za igrače, ali nas dvojica ćemo se dogovoriti u hodu. Lakše je utoliko što smo u Zagrebu, bit ćemo zajedno.

Linker
18. travanj 2024 19:32