PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
HRVATSKA BEZ NASLOVA

Hrvati redom lomili favorite, ali Rusija je ipak bila prejaka! Čilić: ‘Žao mi je samo zbog jedne stvari‘

Dali smo sve od sebe i malo je nedostajalo da dođemo do tog boda - istaknuo je Čilić
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 20:55

Nije bilo hrvatskog tuluma u španjolskoj prijestolnici u nedjelju navečer, nije se na terenu Madrid Arene još jednom orilo "Večeras je naša fešta". No, nije bilo ni razloga za pretjeranu tugu jer hrvatski su tenisači već samim plasmanom u finale Davis Cupa napravili senzaciju.

Slomili su dva favorizirana protivnika na tom putu, Italiju na njezinom terenu u Torinu, i Srbiju s najboljim svjetskim tenisačem u sastavu, ali Rusija je u finalu ipak bila barikada koju je bilo nemoguće zaobići.

- Izgleda je ovo srebrna godina za mene - uz osmijeh je komentirao Marin, aludiravši na srebrnu olimpijsku medalju u paru s Ivanom Dodigom.

- Preponosan sam na cijeli turnir, iza nas su fantastična dva tjedna. Žao mi je samo što nismo doveli meč do parova da Mati i Mekti damo šansu da pokažu što znaju.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Složio se s prvim hrvatskim reketom i izbornik Vedran Martić.

- Stvarno smo se natjecali najbolje što smo mogli, žao mi je što u finalu nismo uspjeli, ali doista smo na ovoj završnici pobijedili dobre momčadi, od Australije do Italije i Srbije. No, protiv Rusije jednostavno nije išlo. Nikome ništa ne zamjeram, i Marin je odigrao dobro, ali Medvedjev je drugi svijet. Prvi set je bio potpuno otvoren, u drugom je Marin možda malo sporije servirao i Medvedjev je to iskoristio.

Unatoč kritikama kojima je bio izložen posljednjih dana zbog svojih poraza, Marin zapravo nije igrao loše ni protiv Jannika Sinnera, ni protiv Novaka Đokovića, i to je nekako nudilo nadu da bi mu se napokon moglo otvoriti i da će se u finalu prometnuti u junaka. Bez obzira na to što je s druge strane bio Medvedjev koji je djelovao moćno i nedodirljivo, čak toliko da je i Goran Ivanišević komentirao da mu se čini da ga samo Đoković u ovom trenutku može pobijediti. Bio je Marin u prvom setu na visokoj razini, iznimno motiviran, ali u konačnici su presudile nijanse nakon čega mu se ipak dogodio pad u nastavku meča.

- Dali smo sve od sebe i malo je nedostajalo da dođemo do tog boda. Gojo je imao 5:4 u drugom setu, u mom meču prvi set nije mogao biti izjednačeniji. Šteta, pružili smo sjajan otpor, ali moramo čestitati Rusima, stvarno su bili najbolji tijekom cijelog turnira - istaknuo je Čilić.

I protiv Sinnera, i protiv Đokovića, i u finalu protiv Medvedjeva je bio na puno višoj razini u prvom setu, poslije kojeg bi uslijedio pad.

- Ranije sam završio sezonu, a imao sam i pauzu prije toga, a oni su svi igrali ATP Finals i ostali su u natjecateljskom ritmu za razliku od mene. Vidjelo se to u mečevima, nedostajala mi je ta doza snage da uspijem izdržati do kraja. No, pokazao sam sjajnu igru, što me veseli i to je dobar pokazatelj za 2022. godinu.

Hrvatska je plasmanom u finale automatski izborila i završni turnir Davis Cupa sljedeće godine.

- To nam itekako puno nam znači jer te kvalifikacije mogu biti jako nezgodne, tko zna gdje bi nas po svijetu ždrijeb mogao odvesti. Možda u Australiju ili Indiju. Zato je dobro da smo to izbjegli - naglasio je Martić, a Čilić se nadovezao:

- Presretni smo što ne moramo u kvalifikacije, a dogodine nam se vraća i Borna Ćorić u ekipu. Iako, moram reći da je i Gojo bio spektakularan. Zapravo je cijela reprezentacija bila nevjerojatna, pokazalo se koliko srce imamo kad igramo za Hrvatsku.

Linker
20. travanj 2024 01:17