THOMAS COEX Afp
SLAVLJE U MALAGI

Sjajna Hrvatska sredila Španjolce! Nakon Ćorića, slavio i Čilić, evo s kim igramo u polufinalu Davis Cupa

Parovi se nisu trebali niti odigravati, hrvatski tenisači u dva koraka prošli su u sljedeći krug
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. studeni 2022. 20:56

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:0

Borna Ćorić - Roberto Bautista Agut 6:4, 7:6(4)

Marin Čilić - Pablo Carreno Busta 5:7, 6:3, 7:6 (5)

Hrvatska je u polufinalu Davis Cupa! Tandem Ćorić - Čilić odveo nas je preko Španjolske do Australije, s kojom ćemo se u petak boriti za ulazak u finale. U još jedno finale, koje nam posljednjih godina postaje skoro pa navika. U posljednjih pet izdanja Davis Cupa već smo bili tri puta u završnoj borbi za trofej, sada smo na korak do toga da tu tradiciju i statistiku dodatno "pojačamo".

U četvrtfinalu protiv Španjolske sve je riješeno nakon pojedinačnih mečeva, iako su na papiru, odnosno prema renkingu, suparnici bili blagi favoriti. Međutim, to su tek sitne razlike koje praktički ne igraju nikakvu ulogu, a naši su tenisači to i dokazali na terenu.

Borna Ćorić donio je prvi bod pobjedom nad Robertom Bautistom Agutom, a drugi Marin Čilić u sudaru prvih reketa reprezentacija, u kojem je svladao Pabla Carrena Bustu u dramatična i iscrpljujuća tri seta, odnosno nakon 3 sata i 13 minuta dinamičnog i kvalitetnog tenisa.

image

Borna Ćorić

THOMAS COEX Afp

Utišali su tako naši tenisači glasne domaće navijače u malaškoj Palacio de deportes Martin Carpena, koji su davali vjetar u leđa svojim tenisačima, stvorili naelektriziranu atmosferu, ali na koncu to nije bilo dovoljno protiv raspoloženih Hrvata.

Marin Čilić propustio je ranije ove godine uvodni dio natjecanja Davis Cupa u skupini u Bologni, ali sada je na završnici donio pobjednički bod, koji Hrvatsku gura u nastavak natjecanja.

Protiv Carrena Buste izgubio je prvi set, kojeg je praktički darovao nakon što je u gemu u kojem je servirao za 6:6, napravio dvije uzastopne dvostruke servis greške. Ukupno je Marin napravio 15 dvostrukih u meču, što je možda i njegov osobni rekord, ali sve je to uspio nadoknaditi sjajnim tenisom i sjajnim potezima kada je najviše trebalo.

Vratio se Međugorac u drugom setu u kojem je prvo propustio dvije break-lopte, po jednu kod 1:0 i 2:1, ali onda napokon u šestom gemu slomio Španjolca te zadržao tu prednost do konca seta.

U trileru trećeg seta živci su radili na obje strane jer od 1:1 do 3:2 za Čilića vidjeli smo tri uzastopna breaka. No, bila je to, jednako tako, visoka kvaliteta tenisa s obje strane, odlične razmjene, briljantni potezi... Kada je najbolji hrvatski tenisač zadržao početni udarac za 4:2 nadali smo se da je to to, međutim žilavi Carreno Busta nije bez razloga 13. tenisač svijeta. Uspio je još jednom vratiti meč u egal kod 4:4, i to opet uz dvije Marinove dvostruke servis greške, kojima je davao break-priike suparniku. Prvu je spasio forhend winnerom, ali Pablo je uzvratio istom mjerom na sljedeću priliku i zakucao retern za 4:4.

Morao je takav meč jednostavno završiti u tie-breaku, nije moglo drugačije, a tamo opet preokret za preokretom. Čilić je promašio forhend po dužini za prvi mini-break i 2:1 u korist Carrena Buste, da bi u sljedećem poenu PCB pogodio gotovo nemogući pasing iz trka po dijagonali i ostavio Marina na mreži nemoćnim, samo je promatrao lopticu kako pada u teren za 1:3.

image

Marin Čilić

JORGE GUERRERO Afp

Kad je domaći tenisač otišao na 4:1 već je počela mala fešta navijača u dvorani, ali uslijedio je novi obrat. Prvo je Čilić pogodio bekhend paralelu "u 90", u spoj osnovne i bočne linije, pa odservirao as, pa sjajnim reternom vratio break za 4:4. Bio je red na Carrenu Busti da pogodi fenomenalan forhend winner po paraleli i dođe drugi put na dva poena do meča (imao je i 0:30 kod 6:5 u trećem setu), no odgovorio je Marin asom, a onda je i on pogodio pasing iz trka te došao do meč-lopte. I odmah je iskoristio...

U trenu su se utišali domaći navijači, a na našoj klupi počelo je ludo slavlje i pjesma "Večeras je naša fešta...". Zasluženo!

Danas će naši tenisači imati dan odmora, a u petak od 16 sati igramo protiv Australije svoje šesto polufinale Davis Cupa.


PRIJENOS UŽIVO:

3. KRAJ! HRVATSKA JE U POLUFINALU, MARIN ČILIĆ NADJAČAO JE PABLA CARRENA BUSTU! 4:1 imao je Španjolac u tie-breaku, ali hrvatski reket broj 1 izvukao je najbolje iz sebe kada je to bilo najpotrebnije. U polufinalu Hrvatska igra protiv Australije, mečevi su zakazani za petak.

Čilić je izborio tie-break, 6:6 stoji na semaforu! Djelovalo je da bismo mogli proglasiti kraj na 30:0 za Španjolca, ali s četiri vezana poena Marin ostaje u igri, još uvijek možemo sve riješiti u dva meča!

6:5 za Carrena Bustu! Imao je Marin 30:0 na protivničkom servisu, ali uslijedile su dvije neprisiljene pogreške i moment je u potpunosti otišao na suparničku stranu. Hrvatski reket mora ganjati tie break

Čilić stiže do 5:5 osvajanjem svog servis gema!

5:4 za Carrena Bustu! Galama i aplauz publike u Malagi označila je potvrdu breaka...

BREAK CARRENA BUSTE I 4:4. Ne može bez drame... Čilić je spasio dvije break lopte, drugu fenomenalnim dropshotom. No, zasjenio je odličan poen novom dvostrukom pogreškom na servisu, nevjerojatno koliko je poena poklonio Carrenu Busti...

Carreno Busta doalzi do 4:3 osvajanjem svog servis gema.

BREAK POTVRĐEN, 4:2 IMA MARIN! Čilić je ponovno poklonio poen dvostrukom servis pogreškom, ali poslije toga probijao je Španjolca silovitim forhendima, koje protivnik nije uspio vratiti u teren. I onda stara priča - dvostruka pogreška za deuce, nevjerojatna 14. u ovom meču... Iskupio se asom, a zatim upropastio prednost labavim udarcem bekhendom. Na kraju ipak stiže do dva vezana poena i potvrde prednosti.

NOVI BREAK MARINA ČILIĆA, OVAJ PUT ZA 3:2! Kakav meč gledamo u Malagi... Čilić je iskoristio tek treću break loptu, onu u deuceu. Vrhunska izmjena prethodila je rezultatu 40:40, ali bolje se tada snašao Carreno Busta. Ipak, Marin je na malo teži način izborio novo vodstvo i servis za 4:2.

NIŠTA OD POTVRDE BREAKA, 2:2! Kratko je trajalo veselje.. Marin je spasio prve dvije break lopte asom i izborio deuce, ali uslijedio je bekhend s odredištem u mreži i drugi vezani poen Španjolca. Brzo se istopila Čilićeva prednost..

BREAK MARINA ČILIĆA I 2:1! Tri vezane break lopte izborio je naš reprezentativac, ponovo se druga pokazala sretnom. Sjajan retern hrvatskog reketa dovodi Španjolce u probleme! Mogao bi ovo biti prijelomni trenutak četvrtine finala, ali Čilić mora ostati dosljedan odličnom izdanju kakvo je poprimio polovicom drugog seta.

Marin stiže na 1:1. Bez izgubljenog poena Marin osvaja gem, pokazao je i odličan drugi servis, to nam je dosad pomalo nedostajalo.

1:0 za Carrena Bustu. Španjolac mirno dolazi do vodstva na svom servis gemu.


2. SET

KRAJ DRUGOG SETA! Probuđeni Marin Čilić izjednačio je stanje na semaforu i utišao publiku Malage! Hrvatskoj nedostaje set do polufinala...

Španjolac stiže do 5:3, Marin servira za trijumf u drugom setu!

BREAK POTVRĐEN! Čilić ima 5:2 i nadomak je izjednačenja, servis gem započeo je i završio asom, sada broji 10 nepovratnih servisa naprema tri takva sa španjolske strane.

image

Marin Čilić pobjedom dovodi Hrvatsku u polufinale Davis Cupa

THOMAS COEX Afp

BREAK I 4:2 ZA MARINA ČILIĆA! Rekli smo u drugom setu gledamo i drugog Marina, a sada to govori i semafor u Malagi! Tri poena nanizao je naš reprezentativac, potom propustio prvu break loptu, sjajan servis Španjolca nije se dao vratiti.. Potom Carreno Busta poklanja poen dvostrukom servis pogreškom, a Čilić se vraća u život!

3:2 za Marina Čilića! Hrvatski reket broj 1 puno bolje kontrolira svoje servis gemove u odnosu na Carrena Bustu.

Carreno Busta izborio je 2:2. Semafor pokazuje egal, ali omjer snaga znatno se promijenio u ovom setu. Sada je Španjolac taj koji mora spašavati break lopte. Čilić je mogao prelomiti, ali po tko zna koji put njegov forhend šalje lopticu sa strane.

Čilić ima 2:1. Sigurno, smireno i s raznovrsnim potezima Čilić polako diže svoju igru. Svakako je najpozitivnija stvar da je popravio prvi servis, koji je u drugom setu na 67 posto uspješnosti (6/9).

1:1 stoji na semaforu Tako je, u drugom setu pojavio se i drugi Marin Čilić. Ni ovaj nije uspio breaknuti protivnika u startu, ali djeluje ravnopravno na protivničkom servisu. Imao je i break loptu u deuceu, ali već u drugom udarcu izmjene loptica odsjeda u mreži.

1:0 za Čilića. Ovakav tenis želimo gledati od našeg Marina! Osvojeni gem bez izgubljenog poena, nadamo se, nagovještaj je boljeg izdanja u drugoj dionici.

image

Marin Čilić protiv Carrena Buste igra za polufinale Davis Cupa

THOMAS COEX Afp


1. SET

Carreno Busta ima 1:0 protiv prvog reketa Hrvatske. Čilić je imao šansu za ostanak u prvom setu, ali nije iskoristio ponuđenu break loptu. Carreno Busta nije mu dozvolio iduću i preko deucea stiže do prvog seta.

MARIN ČILIĆ GUBI SERVIS, CARRENO BUSTA IMA 6:5 I SERVIS ZA SET! Izgleda da je Marin stigao u Malagu s dobro nam poznatim oscilacijama u igri.. Gubio je 0:30, nakon čega su uslijedile dvije dvostruke pogreške, ukupno ih je zabilježio sedam u prvom setu. Španjolac ima šansu za 1:0.

Carreno Busta dolazi na 5:5.

5:4 za Marina Čilića! Napokon jedan siguran gem našeg reprezentativca, okrunio ga je asom, sedmim u ovom meču, dok Španjolac broji dva.

Španjolac stiže na 4:4. Carreno Busta prepustio je Čiliću jedan poen u četvrtom servis gemu.

4:3 za Čilića! Još jednom nije moglo bez stresa i break lopte. Čilić je dosad u svakom svom servis gemu morao "spašavati glavu".

RE-BREAK MARINA ČILIĆA! Ništa nije upućivalo na to da će Marin ovako brzo odgovoriti Carrenu Busti, ali ekspresno je prvi reket hrvatske vratio samopouzdanje i utišao tribine Malage. Meč je ponovo na početku, Marin servira za vodstvo!

BREAK CARRENA BUSTE ZA 3:2! Dalo se naslutiti od početka meča da će Španjolac oduzeti gem hrvatskom reketu. Čilić je suviše statičan, a prvi servis i dalje ne prelazi 50 posto uspješnosti...

image

Carreno Busta pred domaćom publikom Malage

THOMAS COEX Afp

Carreno Busta osvaja gem za 2:2, Čilić propustio dvije break lopte! Napokon je Marin pokazao svoja teniska oružja! Odlična bekhend dijagonala za 30:15 isprovocirala je dvostruku pogrešku Španjolca, vrijednu dvostruke break lopte za Marina, nažalost neiskorištene, ali u svakom slučaju hrvatski reprezentativac pokazao je nekoliko pozitivnih signala. Red je da ih prenese i na svoj servis gem.

Čilić uzima gem za 2:1, još jednom je spašavao break lopte! I dalje je servis jako problematičan, sva sreća pa se ne odražava na rezultatu. Čilić je nabio negativnu statistiku još jednom dvostrukom pogreškom, uspješnost prvog servisa mu je na 40 posto, odnosno 10 od 25.. Ponovo je preko deucea stigao do gema, ali nastavi li se ovako, kad-tad će Carreno Busta kazniti neuštimani servis prvog reketa Hrvatske.

1:1 na semaforu. Carreno Busta uzeo je svoj servis gem bez ijednog izgubljenog poena, daleko raspoloženije je Španjolac ušao u meč.

Drama na početku, Čilić jedva uzeo prvi servis gem! Čak četiri dvostruke pogreške imao je Marin na svom servisu, od toga jednu tijekom deucea. Ukupno je morao spašavati tri break lopte, od toga jednu spasio asom. Na kraju ipak dolazi do 1:0 u prvom setu, po jutru se dan ne poznaje, nadat ćemo se.

Počinje drugi meč četvrtine finala Davis Cupa. Borna Ćorić odradio je posao, sada je red na Marinu Čiliću, kojemu se suprotstavlja Pablo Carreno Busta, najbolje rangirani Španjolac od aktualnih reprezentativaca.

Linker
20. travanj 2024 15:44