Vikend izlet

Probuđeni ljepotan u srcu Istre: Zbog bogate ponude ovdje nije dosadno ni izvan sezone

Slikovit gradić izlazi iz sjene poznatijih odredišta u Istri, a gostima nudi gospodski kolač, Čarobnu špilju i luksuzni smještaj s dozom divljine.

To što nije razvikan poput nekih drugih istarskih gradova, Žminju je u vrijeme pandemije - prednost. Nije na udaru masovnog turizma, a zbog ljepote, autentičnosti, bogate povijesti i ponude, ondje nije dosadno ni izvan ljetne sezone. Treba prošetati kamenom uličicom Štradom, vidjeti Kanoničku kuću iz 16. stoljeća i baroknu crkvu sv. Mihovila Arkanđela te sjesti ispod obližnjeg stabla ladonje koju zbog otpora stanovnika ni okupatori u Drugom svjetskom ratu nisu uspjeli posjeći.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Područje Žminjštine nalazi se u središnjoj Istri, a ima 112 pitoresknih sela, 118 kapelica te mnogo predivnih kažuna, suhozida i lokvi.

Čokoladne jaslice

Ljubitelje povijesti oduševit će i srednjovjekovna kula u kojoj se u novije vrijeme održavaju razne izložbe. U prosincu se ondje može pogledati izložba božićnih jaslica iz svih dijelova Istre. Autori su vrlo kreativni pa ih izrađuju od morskih kamenčića, stakla, papira... Neki su bili još originalniji pa su jaslice izložili u akvariju ili kao “građevni materijal” upotrijebili - čokoladu.

image
Na balkonu srednjovjekovne kule često se fotografiraju mladenci.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Žminjska kula ima i romantičan balkon, nalik onome gdje je Julija čekala Romea, pa se na njemu rado fotografiraju mladenci.

Spavanje na sijenu

Na području Žminja nije problem naći ni vrhunski smještaj. Ima više od 200 objekata za iznajmljivanje, a najposebniji je La Casa di Matiki. Ta kamena kuća, koju je turistički portal TripAdvisor lani proglasio najboljim bed & breakfast smještajem, gostima nudi i pravi odmak od civilizacije.

image
Kamena kuća La Casa di Matiki nudi i spavanje na sijenu.
ROBERT BLAšKOVIĆ

Za 380 kuna posjetitelji, naime, mogu noćiti u apartmanu bez struje, spavati na sijenu u blizini magaraca i kokoški i ujutro si sami uzeti jaja za omlet. Može i s gljivama (poznati gljivar Romano Božac rodom je iz Žminja), kojih na tom području ima u izobilju.

Festival pašte

Gastronomska tradicija su i razne vrste tjestenina - makaruni, fuži, pasutice, biguli... - pa se ljeti u Žminju održava Istarski festival pašte. Pripremaju se u rustikalnim restoranima kao što su Pod Ladonjon i Žminjka, koja postoji gotovo pola stoljeća, a na području Žminjštine ima i mnogo domaćih proizvođača pršuta, istarskih kobasica, sira, meda, vina i likera.

image
Tradicionalno jelo su makaruni s gljivama.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Agroturizam Paladnjaki, Mljekara Latus (poznata po siru Veli Jože) te obitelji Ferlin, Jelenić, Pamić, Bernobić, Kliman, Miličić, Udovičić i Erman neki su od njih.

Starohrvatske naušnice

Lokalne žene često se kite takozvanim žminjskim rićinom, replikom naušnice pronađene sredinom prošlog stoljeća u starohrvatskoj nekropoli na području grada. Original se čuva u Arheološkom muzeju Istre u Puli, a zlatne ili srebrne replike žminjskih umjetnika mogu se kupiti kao svevremenski nakit.

image
Žminjski rićin replika je naušnice iz starohrvatske nekropole.
TZO ŽMINJ

Žminj, u kojem je sjedište Čakavskog sabora, zaštitio je i svoj govor, prepoznatljiv po dva samoglasnika spojena u jedan slog. Stanovnici su ponosni i na Kristovu krunu, gospodski kolač od badema i bjelanaca.

image
Kristova kruna - lokalna delicija od badema i bjelanaca.
LORIS ZUPANC

Čarobna špilja

U okolici grada može se i biciklirati, obilaziti neke od 118 kapelica te posjetiti špilju Feštinsko kraljevstvo. Nalazi se pokraj sela Feštini, a 30-ih godina prošlog stoljeća slučajno ju je otkrio seljak Tone Božac prilikom sadnje vinograda - kad mu je “pikun” (kramp) propao u jamu.

image
U blizini grada je špilja Feštinsko kraljevstvo.
TZO ŽMINJ

Špilja oduševljava ljepotom raznih oblika siga, poput onih koje podsjećaju na čarobnjakov šešir ili kulu babilonsku, a ispred ulaza su brojni sadržaji za djecu i odrasle: mini farma, pješčanik, bar, vidikovac, velike ručno izrađene drvene igračke...

Linker
13. travanj 2024 14:28