Borna Gojo

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
OPROŠTAJ OD ROLAND GARROSA

Kraj i za Bornu Ćorića! Gojo pao u trosatnoj borbi, Donna bez šanse, ispalo još dvoje Hrvata u parovima

Dvoje hrvatskih predstavnika koji su kroz kvalifikacije izborili glavni dio turnira zaustavljeni su u 2. kolu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. svibanj 2022. 15:12

Borna Gojo došao je do kraja puta u svom premijernom nastupu u glavnom dijelu Roland Garrosa. Hrvatski reprezentativac, 223. tenisač svjetske ljestvice, izgubio je u 2. kolu pariškog Grand Slam turnira od srpskog reketa Filipa Krajinovića (ATP 55) nakon više od tri sata borbe. U njihovom prvom međusobnom meču Krajinović je slavio sa 7:6 (5), 6:2, 5:7, 6:1.

Gojo je lani bio veliki hrvatski junak u Davis Cupu, pobjedama protiv znatno bolje rangiranih suparnika, Alexeija Popyrina, Lorenza Sonega i Dušana Lajovića, odveo je našu reprezentaciju do finala u kojem je pružio jak otpor i Andreju Rubljovu. Priželjkivali su hrvatski ljubitelji tenisa da Borna takve igre počne pokazivati i na turnirima i da konačno krene ozbiljnije napredovati na ATP ljestvici. Dogurao je na početku godine do finala i polufinala na dva vezana challengera u indijskom Bengaluruu, ali pravi bljesak se dogodio tek na Roland Garrosu.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Prvi je put u karijeri prošao kvalifikacije jednog Grand Slama, a odmah potom ostvario i premijernu pobjedu u glavnom turniru i to nakon što je protiv Talijana Giannessija gubio s 1-2 u setovima i u četvrtom dvaput imao break zaostatka. Iako se Krajinović pokazao kao previsoka prepreka u 2. kolu, Gojo ipak može zadovoljan napustiti Grad svjetlosti jer tri kvalifikacijske i jedna pobjeda u glavnom turniru prvi će ga put u karijeri lansirati u Top 200, odnosno negdje oko 185. mjesta. A dobar pariški nastup svakako mu može biti i dobar poticaj za ostatak sezone.

Imao je Gojo priliku već u uvodnom dijelu meča doći do prednosti, ali u četvrtom je gemu propustio tri vezane break-lopte. Svoj servis je čvrsto držao do 11. gema, a onda je Krajinović iskoristio drugu break-loptu. Nije to, međutim, bio kraj priče u prvom setu jer se naš tenisač ekspresno vratio u igru, bez izgubljenog poena je osvojio gem na suparnikov servis i izborio tie-break. U njemu je ipak brzo potonuo, Krajinović je poveo s 4:0 i 5:1, Borna se približio na 5:4, ali više od toga nije mogao.

Taj izgubljeni tie-break kao da ga je izbacio iz ritma, tako da je u drugom setu ispustio svoj prvi servis-gem, kasnije i još jedan, i sve je bilo gotovo za malo više od pola sata. No, Borna je već više puta dokazao da ne odustaje tako lako. Uspio se resetirati i s novom energijom krenuti u nastavak bitke. U petom gemu trećeg seta oduzeo je Krajinoviću servis, ali već gem kasnije je srpski tenisač nadoknadio zaostatak. Novu priliku Splićanin, međutim, nije ispustio. Napravio je break u 11. gemu, a onda, unatoč tome što je bio suočen s tri break-lopte, zaključio set.

Potpuni preokret ostao mu je, ipak, neuhvatljiv. Nakon što nije iskoristio dvije break-lopte u prvom gemu četvrte dionice, odmah je izgubio svoj servis i bio je to početak kraja. Napravio je Krajinović ubrzo još jedan break i otplovio prema 3. kolu u kojem ga čeka deveti nositelj, Kanađanin Felix Auger-Aliassime. Imao je Gojo više winnera u ovom meču (47-34), ali i napravio znatno veći broj neforsiranih pogrešaka (68-39) koje su ga u konačnici skupo stajale.

image

Donna Vekić

VICTOR JOLY Dppi Via Afp

Svoj ovogodišnji nastup u Parizu završila je i Donna Vekić. I ona je, baš kao i Gojo, prošla kvalifikacije, potom u 1. kolu izbacila Šveđanku Mirjam Björklund, da bi danas zapela na znatno višoj prepreci, 28. igračici svijeta Amandi Anisimovoj (20). Amerikanka ruskog porijekla, polufinalistica Roland Garrosa prije tri godine, u ponedjeljak je na startu turnira nadigrala četverostruku Grand Slam pobjednicu Naomi Osaku, a danas je stala na put i našoj tenisačici koja još uvijek traži pravi ritam nakon stanke zbog problema s koljenom.

Triput je u prvom setu Donna gubila svoj servis, triput je uzvraćala suparnici istom mjerom, no kad je Anisimova napravila i četvrti break, vremena za povratak više nije bilo. Na žalost po Osječanku, bio je to uglavnom i kraj priče jer u drugom setu nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti Amerikanki.

Podsjetimo, Donna je nakon poraza u 1. kolu Australian Opena odlučila da neće igrati sljedeća dva mjeseca kako bi zaliječila desno koljeno koje joj se ponovno upalilo nakon lanjske operacije. Nakon povratka na terene formu je tražila na WTA 125 i ITF turnirima, ali bez previše uspjeha, tako da i njoj ove četiri pobjede na pariškoj zemlji mogu biti dobar "poguranac". Napredovat će svakako s trenutnog 100. mjesta, a to je kvalitetan temelj za sljedeće mjesece.

Kraj i za Bornu Ćorića

Hrvatski tenisač Borna Ćorić poražen je u susretu 2. kola Roland Garrosa od 18. nositelja Bugarina Grigora Dimitrova sa 0-6, 4-6, 3-6.

Bugarski tenisač je fantastično otvorio susret i za 29 minuta bez izgubljenog gema osvojio je prvi set sa 6-0. U drugom setu Borna je pružio daleko bolji otpor i do rezultata 4-4 oba su tenisača držala svoje servise. Dimitrov tada osvaja svoj servis sa 5-4, te radi break za 6-4 i 2-0 u setovima.

U trećem setu 21. tenisač svijeta je pri vodstvo 2-1 oduzeo servis suparniku i break prednosti zadržao do kraja seta za 6-3. Bio je to njihov prvi međusobni susret.



Druge nositeljice prejake za Martić i Rogers

Hrvatska tenisačica Petra Martić i Amerikanka Shelby Rogers svoj su nastup u konkurenciji ženskih parova u Roland Garrosu okončale već u 1. kolu, uspješnije od njih bile su druge nositeljice Veronika Kudermetova i Elise Mertens sa 7-6 (2), 6-0.

Nakon što su izjednačeni prvi set izgubile u "tie-breaku" Martić i Rogers ostale su bez izgleda u drugoj dionici susreta u kojoj nisu uspjele osvojiti niti jedan gem.



Poraz Škugora i Molčanova

Hrvatski tenisač Franko Škugor nije se uspio s Ukrajincem Denisom Molčanovim plasirati u 2. kolu muških parova u Roland Garrosu, uspješniji od njih bili su Francuzi Benjamin Bonzi i Arthur Rinderknech sa 6-3, 3-6, 7-6 (4).



Čilićev meč drugi iza 11 sati

Marin Čilić, 20. nositelj na Roland Garrosu, danas će loviti plasman u 3. kolo protiv Mađara Martona Fucsovicsa, 57. igrača svjetske ljestvice. Njihov je dvoboj drugi iza 11 sati na terenu 7, iza meča između Jessice Pegule i Anheline Kalinine. Čilić je dvaput dosad igrao protiv Fucsovicsa i pobijedio u oba navrata, 2017. u Baselu i godinu kasnije u Indian Wellsu.

Brzi kraj za Raducanu

Senzacionalna pobjednica prošlogodišnjeg US Opena, 19-godišnja britanska tenisačica Emma Raducanu svoj je nastup na Roland Garrosu završila u 2. kolu, bolja od 12. igračice svijeta bila je Aleksandra Sasnovič sa 3-6, 6-1, 6-1.

Raducanu, koja je prošloga mjeseca prvi put zaigrala na zemljanoj podlozi u svojoj profesionalnoj karijeri, nije imala odgovor na agresivnu igru Sasnovič te je nakon osvojenog prvog seta u drugom i trećem ukupno osvojila tek dva gema. Mlada je Britanka tako i dalje na negativnom omjeru pobjeda i poraza u 2022., od 18 odigranih mečeva dobila je samo osam.

Prvi sudionik 3. kola u konkurenciji tenisača je Kanađanin Felix Auger-Aliassime koji je sa 6-0, 6-3, 6-4 nadigrao Argentinca Camila Uga. Auger-Aliassime će u 3. kolu igrati protiv boljeg iz ogleda Borne Goje i srpskog predstavnika Filipa Krajinovića.

Ispala i Sakkari

Trenutačno treća tenisačica svijeta i prošlogodišnja polufinalistica u Roland Garrosu, Grkinja Maria Sakkari najnovija je "žrtva" na drugom "grand slam" turniru sezone, bolja od nje je u susretu 2. kola bila Čehinja Karolina Muchova sa 7-6 (5), 7-6 (4).

Ispadanjem Sakkari dodatno se "očistio" put za prvu igračicu svijeta i osvajačicu Roland Garrosa iz 2020. godine Poljakinju Igu Swiatek jer je Grkinja bila u njezinom dijelu ždrijeba.

REZULTATI 2. KOLA,

TENISAČI:

Felix Auger-Aliassime (Kan/9) - Camilo Ugo (Arg) 6-0, 6-3, 6-4

TENISAČICE:

Aleksandra Sasnovič - Emma Raducanu (VB/12) 3-6, 6-1, 6-1

Elise Mertens (Bel/31) - Marie Bouzkova (Češ) - bez borbe

Viktorija Azarenka (15) - Andrea Petković (Njem) 6-1, 7-6 (3)

Jil Teichmann (Švi/23) - Olga Danilović (Srb) 6-4, 6-1

Linker
25. travanj 2024 16:49