TIMOTHY A. CLARY Afp
NAKON 838 MEČEVA

Čilić je vodio 2:0, a onda prvi put u karijeri - predao meč! Je li ovo bio posljednji ples ‘doktora‘ Ive?

Prvog dana nadmetanja na US Openu ispalo je svo četvero HR-predstavnika koji su bili na terenu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. kolovoz 2021. 22:44

Crni ponedjeljak za hrvatski tenis na US Openu. Kvartet hrvatskih tenisača i tenisačica oprostio se već prvog dana posljednjeg Grand Slam turnira sezone, a „šlag na tortu“ bio je poraz, odnosno predaja Marina Čilića 37-godišnjem Philippu Kohlschreiberu (ATP 115) nakon što je imao 2:0 u setovima. Prvi put u karijeri, u 838. meču Međugorac je bio prisiljen predati susret i to nakon što je od 2:1 u trećem setu izgubio sedam sljedećih gemova, zatražio medicinsku pomoć, držao jednom servis i onda izgubio još šest u nizu, te zaključio da se više nema smisla mučiti. Tako je osvajač ovoga turnira iz 2014. godine upisao jubilarni 300. poraz u karijeri (538 pobjeda) na težak način. Ozljeda je bila jača, pred kraj nije niti mogao servirati.

image
Čilić protiv Kohlschreibera
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Ako je ovo bio posljednji meč jedne jedinstvene karijere, Ivo Karlović se barem u svom posljednjem servis gemu oprostio sa stilom, svojim „trade markom“, 19. asom je držao za 3:5 u trećem setu protiv sedmog tenisača svijeta Andreja Rubljova. Rus je, očekivano, pobijedio 42-godišnjeg Diva sa Šalate, najstarijeg tenisača koji se kvalificirao za jedan Grand Slam turnir od Mala Andersona na Australian Openu u prosincu 1977. godine.

Karlović je uoči meča rekao da će nakon US Opena podvući crtu i razmisliti isplati li se dalje igrati. Tri pobjede u kvalifikacijama su ga razveselile, ali činjenica je i da je izvan Top 200 na rang-listi i da bi morao dobro zaorati po challenger razini da bi eventualno popravio renking. Ima li smisla i hoće li pokušati, tek će se vidjeti.

- Trenutno sam na 50:50, a što se godina tiče, osjećam se kao da sam u ranim tridesetima – rekao je uz osmijeh.

image
Karlović protiv Rubljova
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Rubljov je oduzeo servis Karloviću već u drugom gemu i to ga je vjerojatno oslobodilo stresa, pogotovo kad je u petom gemu spasio dvije break-lopte. Rus je pametno servirao, smanjio brzinu i išao na postotak (78 posto kroz cijeli meč). U drugom setu nije izgubio niti jedan poen na svom servisu (!), što je doista raritetna pojava. U treći set je, kao u prvom, krenuo s 2:0, odmah potom se izvukao na 15:40 i naš tenisač nakon toga više ništa nije mogao. Igrao je Karlović više nego solidno, 46 od 56 poena je dobio kad je pogodio prvi servis, imao je i dvije break-lopte više, no Rubljov je u odlučujućim poenima iskazao svu svoju kvalitetu.

Linker
25. travanj 2024 03:32