AFP
POČINJE PARIZ

Čilićev sudar s pobjednikom US Opena! ‘Koliko god je Thiem favorit, ovo će mu biti prvi meč na zemlji...‘

Hrvatski izbornik i Čilićev trener Vedran Martić najavljuje Roland Garros
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. rujan 2020. 10:22

U idealnom scenariju Marin Čilić bi sebi za 32. rođendan, koji pada u ponedjeljak, poklonio pobjedu nad Dominicom Thiemom. U to uopće nema dvojbe, nitko drugi mu ništa ne mora pokloniti. Ma, ne mora se nitko sjetiti da mu je rođendan, samo da pobjedi Thiema. U tri prethodna međusobna meča nije uspio, Austrijanac je nedavno Čilića ugradio u nisku od sedam pobjeda, koja mu je konačno donijela trijumf na Grand Slam turniru, na US Openu. Thiem je treći tenisač svijeta i jedan od tri najveća favorita Roland Garrosa. Uostalom, dvostruki je finalist na posljednja dva izdanja.

Nikome nije drago

- Malo je reći da je ovo zahtjevan meč za 1. kolo - komentirao je Vedran Martić, Čilićev trener i izbornik naše reprezentacije, koji je ostao u Splitu, a Marin je sa sobom u Pariz poveo Vilima Viška.

- Niti jednom, niti drugom nije drago što se ovako rano sastaju. Nema se tu puno što pričati, treba se dobro pripremiti i odigrati najbolje što se može. Koliko god je Thiem favorit, ovo će mu biti prvi meč na zemlji, nije imao vremena nakon slavlja na US Openu ništa odigrati. Pitanje je koliko je uopće stigao trenirati.

Ali Thiem jedri na valovima euforije i to se ne smije zanemariti. Sada kad je postao Grand Slam pobjednik, sve se mijenja. Po nama, može biti samo bolji, jer je skinuo ogroman teret s leđa, a zemlja je njegova najbolja podloga. Ona na kojoj se etablirao, prije nego je uz vodstvo trenera Nicolasa Massua postao strašno dobar i na tvrdoj podlozi. Thiem se vraća prvoj ljubavi i bez obzira na težak ždrijeb u Parizu, pritom ne mislimo samo na Čilića, sigurno je optimist.

- U New Yorku je malo nedostajalo da njihov meč ode u peti set, tih 6:3 za Thiema moglo je lako biti u korist Marina, jer je imao dosta prilika prije nego je izgubio servis s tri pogreške forhendom. Čak i kad je Thiem servirao za meč, Marin se izborio za dvije break-lopte, ali tu je ovaj izvukao dva odlična poteza.

Dobre pobjede u Rimu

Primjetno je da Marin nema stabilnost u igri, odnosno još je nije pronašao. Protiv Thiema je u tom susretu na US Openu praktički bez otpora poklonio prva dva seta (6:2, 6:2), da ne spominjemo sada kako mu je Denis Kudla servirao za pobjedu. Slično je bilo i u Rimu protiv Caspera Ruuda, prvi set kao da se nije igrao. Marin ga je začinio pogreškama i poklanjao poene širokih ruku.

- Dobro je, rekao bih, što je u Rimu odigrao tri meča na zemlji. Dobio je Bublika i Goffina, to su lijepe pobjede, a šteta je što odličnu igru na servisu u drugom setu protiv Ruuda nije oplodio. Tu je imao problema na reternu, jer kad god je bio u prilici nešto napraviti, od 15:40, 0:30, 15:30 u tim gemovima, retern je zaštekao. Pokušali smo neke stvari popraviti u tri dana koliko je bio u Cavtatu prije nego je otputovao u Pariz.

Borna će dobiti Slovaka

Čak i da je Marin u vrhunskoj formi, to mu ne bi garantiralo pobjedu nad Thiemom. Rekosmo, jedan od tri najveća favorita.
- Slažem se, Thiem je u naponu snage, US Open ga je napunio samopouzdanjem. Rame je uz rame s Đokovićem i Nadalom. Činjenica je da Novak ove godine nije izgubio meč, osim što je diskvalificiran na US Openu, a Nadal je uvijek Nadal u Parizu. To je neka sasvim drugačija priča u odnosu na sve ostale turnire. Istina, u Rimu je protiv Schwartzmana izgledao dosta nemoćno, kao da ga udarcima nije mogao probiti. Povezujem to i s uvjetima, bio je noćni meč, dosta spor teren, a on to ne voli. Mislim, većina njih voli bržu lopticu, pogotovo Nadal.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Morat će se prilagoditi, jer će u Parizu vjerojatno biti još teže po tom pitanju nego što je bilo u Rimu. Govorio je Španjolac o tome u petak, rekao da su ovo najteži uvjeti za njega u Roland Garrosu ikada. Jesen stiže, a nije sretan niti s Wilson lopticama, koje su zamijenile one od Babolata.

- Sigurno je da će biti teško, bit će svima. Takva je sezona, ne može se birati.
Za razliku od kasnog proljeća, uobičajenog termina Roland Garrosa, sada je početak jeseni. Dnevne temperature su otprilike iste, ali dan je skraćen za dva sata, bit će hladnije kad se smrači, a i kiša će biti češća. Osam je terena opremljeno s reflektorima, na Philippe Chatrieru je instaliran krov, ali pogled u nebo će svejedno biti čest. Nadalova zebnja nije pila naopako, njegov 93-2 i dvanaest naslova bit će na najozbiljnijem testu.

Borna Ćorić će u 1. kolu igrati s Norbertom Gombosem...
- Mislim da će Borna dobiti taj meč, iako Slovak nije mutav, ali i on bi po stilu igre bio sretniji da su brži uvjeti. Vjerujem da će Borna imati dobar Roland Garros. Isto tako se nadam da će naši igrači u paru nastaviti igrati i pobjeđivati kao na US Openu. Imamo četiri jaka aduta, svatko od njih je sposoban napraviti odličan rezultat.

Udarit će junak na junaka

Od šestorice osvajača Grand Slam turnira u ždrijebu, četvorica će igrati između sebe u 1. kolu. Marin Čilić kontra Dominica Thiema, Stan Wawrinka protiv Andyja Murraya. Naravno da je to prvi takav slučaj u teniskoj povijesti. Sudar Švicarca i Škota je simboličan i po tome što je svima u glavi njihov epski okršaj u Roland Garrosu prije tri godine. Polufinale, Wawrinka je slavio 6:7 (3), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1. Murray od tada nije igrao u Roland Garrosu, bio je to početak kraja njegova kuka, kojeg je zamijenio umjetnim, a i Wawrinka od tada nije isti igrač. On je također morao na dvije operacije, ali koljena. (db)

Linker
25. travanj 2024 03:13