MATTHEW STOCKMAN Afp
A MARTINI SU GA UZELI

Evo što je sve propustio Novak Đoković! Najveći rivali Federer i Nadal nisu ni došli u ovu poziciju

Federer u dva navrata osvajao po tri naslova u godini i gubio finale Roland Garrosa...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. rujan 2021. 07:29

ŠTO JE TENISKI GRAND SLAM
- Termin Grand Slam u tenisu je prvi put upotrijebljen 1933. godine kad je Jack Crawford osvojio prva tri turnira u sezoni i potom zapeo u finalu US Opena u kojem je vodio 2:0 u setovima protiv Freda Perryja.


- Termin Grand Slam podrijetlo vuče iz kartaške igre bridž. U toj igri Grand Slamom bi se zvalo kad bi netko u jednom dijeljenju karata osvojio svih 13 štihova.


- Donald Budge je 1938. godine prvi osvojio Grand Slam i učinio je to planski, jer su ga već godinu ranije zvali u profesionalce i nudili mu ogromne novce. Amerikanac je odbio, uputio se na put dug nekoliko tjedana brodom do Australije gdje je osvojio prvu od četiri titule. Do Grand Slama je došao dominantno, a najveće iskušenje bilo je finale US Opena protiv Genea Makosa, koje je zbog uragana bilo odgođeno za gotovo tjedan dana.

image
Daniil Medvjedev
SARAH STIER Afp


- Maureen Connolly je 1953. godine postala prva tenisačica s Grand Slamom, a u osvajanju sva četiri turnira izgubila je samo jedan set. Njenu fantastičnu karijeru, imala je samo 19 godina u trenutku podviga, okončao je pad s konja. Little Mo (tako će poslije nazvati i Monicu Seles) umrla je sa samo 34 godine od raka.

image
Rod Laver gledao je Đokovića i Medvjedova u velikom finalu US Opena
MATTHEW STOCKMAN Afp


- Rod Laver je Grand Slam ostvario kao amater (1962.) i kao profesionalac, godinu nakon što je konačno ukinuta zabrana i ušlo se u Open eru. Te 1962. godine je Laver kritičan meč odigrao u četvrtfinalu Roland Garrosa kad je spasio meč-loptu protiv Martyja Mulligana.


- Sedam godina kasnije izazova je bilo još više. Tonyja Rochea je svladao u pet setova u polufinalu Australian Opena, protiv Dicka Crealyja u 2. kolu Roland Garrosa i protiv Premjita Lalla u 2. kolu Wimbledona vraćao se s 0:2 u setovima, pa je Stana Smitha nadigrao u pet setova. Na US Openu je u pet setova pobijedio Dennisa Ralstona u osmini finala.


„Dovoljan je jedan loš dan i ništa od Grand Slama“, rekao je Laver.

image
SARAH STIER Afp


- Godinu iza Lavera pojavila se Margaret Court, koja će unatoč potrgan ligamentima gležnja u četvrtfinalu Wimbledona, izdržati uz pomoć injekcija protiv boli. U polufinalu je nadigrala Rosie Casals, a u finalu Billie Jean King sa 14:12, 11:9 (tada tie-break još nije izmišljen). S problematičnim gležnjem je odigrala i US Open, te tamo u finalu bila bolja od Casals. Proslavila je u svlačionici s mužem Barryjem, nazdravili su s pivom.


- Nakon toga je zatišje vladalo do 1988. godine i tinejdžerke Steffi Graf, koja će uz četiri najveća turnira uzeti i zlato na Igrama u Seulu za Golden Slam. Njemica je prva koja je Grand Slam osvojila na tri različite podloge (na US Openu se od 1978. igra na tvrdoj podlozi, deset godina kasnije na tu će podlogu prijeći i Australian Open). Graf u finalu Roland Garrosa posramila Nataliju Zverevu sa 6:0, 6:0 za 32 minute, najkraće finale u povijesti. U Wimbledonu je gubila 5:7, 0:2 protiv šesterostruke uzastopne osvajačice Martine Navratilove, prije nego je slavila s 5:7, 6:2, 6:1.


- Martina Navratilova je osvojila čak šest Grand Slam turnira u nizu 1983. i 1984. godine, ITF joj je nakon pobjede u Roland Garrosu dao nagradu od milijun dolara kao priznanje za Grand Slam, no predomislili su se i rekli da to ipak nije Grand Slam. Mora biti kalendarski, a Australian Open se tada igrao krajem prosinca kao posljednji u nizu. Uglavnom, Navratilova je nakon tri titule (sve tri u finalu protiv Chris Evert) stigla u Melbourne i neočekivano je poražena od Helene Sukove u polufinalu.
„Voljela bih da sam to ostvarila u kalendarskoj godini, ali to se tada nije tako gledalo.“


- Nakon Graf najbliže Grand Slamu stigla je Serena Williams, koja je 2015. senzacionalno poražena u polufinalu US Opena od Roberte Vinci. Amerikanka je imala dvije serije od četiri Grand Slam naslova, no kalendarski joj to nikada nije uspjelo.


- Novak Đoković je također osvojio četiri u nizu u 2015. i 2016. godini. Zanimljivo je da Roger Federer i Rafael Nadal nikada nisu osvojila Australian Open i Roland Garros u istoj godini, tako da realno nisu bili u prilici za Grand Slam. Makar je Federer u dva navrata osvajao po tri naslova u godini i gubio finale Roland Garrosa od Nadala (2006. i 2007.).


- Rod Laver je uoči dolaska u New York na završnicu US Opena rekao:


„Volio bih biti u New Yorku ako će Novak osvojiti. Dugo već čekam da mi se netko pridruži.“

Linker
24. travanj 2024 10:15