Novak Đoković

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/PROFIMEDIA Anne-christine Poujoulat/Afp/Profimedia
NASTAVAK SAGE

Evo što nas tek čeka u ‘suđenju stoljeća‘ i gdje će Nole provesti vikend. Slijedi noć odluke...

Pravna borba dobila je svoju uvertiru, a sudbina prvog reketa svijeta je pred raspetljavanjem.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 15. siječanj 2022. 01:41

Svjetlo na kraju tunela nije dosegnuto, ali se nazire. Lirski je to prikaz epiloga prvog od, vjerujemo, dva saslušanja koja će objediniti sudski proces pravno nazvan "Novak Đoković v Australia". U večeri petka, po našem vremenu, nismo saznali ništa epohalno novo, već je, kao što smo i obznanili u našoj kronologiji, stranama u postupku postalo jasno što ih tek čeka. Sve je prebačeno za sljedeći dan.

U subotu će, od 23.30 sati uslijediti drugi čin pravne bitke u kojoj se prvi tenisač svijeta svim silama želi održati na australskom tlu. Država bi ga najradije voljela ubaciti u prvi zrakoplov za "negdje drugdje", s obzirom na činjenicu da je ministar imigracija Alex Hawke iskoristio svoje diskrecijsko pravo oduzimanja vize. Kad se već to dogodilo, Nick Wood i ostatak Novakovog pravnog tima krenuli su u novu obranu...

No, što će do subote navečer po našem vremenu uopće biti s Novakom Đokovićem? Na to pitanje odgovor smo dobili još i koji sat prije prvog saslušanja na Federalnom sudu. Đoković se naime, imao pojaviti na razgovoru s predstavnicima australske granične kontrole, što je i učinio. Tamo su dva službenika utvrdila da nema vizu za boravak u Australiji koju mu je oduzeo ministar Hawke. Nakon toga, odveli su ga u pritvor, službeno, odnosno u odvjetnički ured spomenutog Nicka Wooda iz kojeg je pratio saslušanje.

Đokoviću je naređeno da do 4 sata ujutro po našem vremenu mora napustiti ured, odakle mu slijedi prebacivanje na drugu, tajnu lokaciju. Ovoga puta to neće biti zloglasni imigracijski kamp na aerodromu u Melbourneu, pretpostavlja se - iz dva razloga. Prvi je Đokovićev utjecaj na društvena zbivanja (mogućnost novih prosvjeda, diplomatske reperkusije, itd..), a drugi je sama brzina postupka koji ovoga puta neće trajati dugo.

Što se pravne strane tiče, hodogram je vrlo jasan. Sudac David O'Callaghan saslušao je obje strane u postupku, što je bila početna točka u žalbenom procesu nakon oduzimanja vize Đokoviću od strane ministra Hawkea. Iza saslušanja, poznato je, Đokovićev pravni tim je u zadanom roku od jednog sata predao sve papire za žalbu na odluku ministra. Svoju dokumentaciju dostavit će i australska vlada, nakon čega će sudac O'Callaghan, potencijalno i još dvojica njegovih kolega imati dovoljno vremena za odluku.

I to smo već naveli, još uvijek nije poznato hoće li se subotnje saslušanje voditi pred jednim ili tri suca. Jasno je da, ako to budu trojica (full bench) onda više neće biti mogućnosti za "žalbe na žalbu". Tri suca dakle, znače konačan kraj procesa u subotu navečer.

Podsjetimo, Đoković bi u prvom kolu Australian Opena trebao u ponedjeljak igrati protiv svog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića. To bi značilo da bi, u slučaju da mu žalba prođe, Đoković praktički iz pritvora istrčao na središnji teren, mitsku Rod Laver Arenu, gdje je već devet puta podizao pehar pobjednika AO.

No, prije sporta, država će mu pokušati dokazati da nije smio ući u Australiju zbog lažiranja dokumenata za vizu i potvrda o testiranju, odnosno preboljenju koronavirusa. Sudska bitka čiji završni dio tek slijedi, nema sumnje, za Novaka je zahtjevnija od bilo kojeg Grand Slam-finala.

Linker
19. travanj 2024 00:12