DAVID GRAY Afp
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Evo zašto je Novak Đoković već sada apsolutni vladar tenisa: ‘Ne bih ni nastavio igrati, ali...‘

Već je rekao da ima dva cilja do kraja karijere. Jednog će sasvim sigurno i debelo premašiti.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 22. veljača 2021. 21:08

Kada je prvi puta 2008. osvojio Australian Open i pritom u četiri seta svladao Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu teško da su čak i njegovi najveći navijači bili uvjereni kako će se s godinama Novak Đoković pretvoriti u vladara prvog Grand Slam turnira i do te mjere dominirati Australian Openom kao što su Roger Federer i Rafael Nadal dominirali Wimbledonom, odnosno Roland Garrosom.

Teško je reći koji je rezultat, veliki rezultat te Velike trojke bolji, ali je činjenica da osvojiti Australian Open devet puta iz devet finala znači daleko više od obične, papirnate činjenice. Novak Đoković još je jednom potvrdio da je u Australiji poput mačka s devet života, a ovoga puta unatoč ozljedi koja se povlačila još od početka turnira protivnicima nije ponudio previše. Pogotovo ne Rusu Danilu Medvedjevu koji je kod mnogih figurirao kao tenisač koji bi mogao ili će zaustaviti Srbina.

image
WILLIAM WEST Afp

Samo je pitanje vremena

Uostalom, bio je prepun optimizma nakon što je u polufinalu svladao Grka Stefanosa Tsitsipasa.
- Đoković ima i drugih problema, mora se boriti da dobije utakmicu s Federerom i Nadalom i njemu je to, čini mi se, najvažnije, a ja sam dobio nekoliko vrhunskih tenisača i izvjesno je da neću biti toliko opterećen.


Tko je koliko bio opterećen nije se primijetilo, barem ne kod Đokovića u finalu, iako je Rus dobio tri od posljednja četiri međusobna dvoboja, ali Grand Slam turniri su nešto drugo.
- Da ovo nije Grand Slam turnir ne bih nastavio igrati nakon ozljede mišića, ali ovo se jednostavno ne smije propustiti. Sreća je da sam između svakog nastupa imao najmanje jedan slobodan dan, a njega sam koristio za terapiju i uopće nisam trenirao.

Osim u prvom setu, u nedjelju velike borbe nije bilo. Nakon što su podijelili po break sve se okrenulo na stranu Novaka Đokovića i ostatak dvoboja, a pobijedio je sa 7:5, 6:2, 6:2, bila je šetnja za prvog tenisača svijeta. Tako je Đoković došao do 18. Grand Slam naslova u karijeri, dva manje od Federera i Nadala, a točno 50 posto, odnosno devet ih je osvojio u Australiji.
- Čestitke Novaku i njegovom stožeru. Deveta titula u Australiji i 18. ukupno fantastično je ostvarenje, ali vjerojatno nije i posljednja - rekao je Medvedjev u svom govoru.


Đoković je odmah “reternirao” s pohvalama i čestitkama na račun ruskog tenisača i pri tome se nije štedio.
- Na terenu je Danil jedan od najtežih suparnika s kojima sam se sučio u životu - poručio mu je Novak.
- Samo je pitanje vremena prije nego ćeš osvojiti trofej za Grand Slam pobjednika. No, ako možeš pričekati još koju godinu, bio bih zahvalan.

image
WILLIAM WEST Afp


U međuvremenu će, tako sigurno i sâm računa, Đoković pokupiti što više titula. Uostalom, već nakon lanjskog Roland Garrosa otvoreno je priznao da ima dva posebna cilja u karijeri. Prvi je da bude najviše tjedana broj 1 na ATP ljestvici - taj će Federerov rekord (310) neizbježno srušiti već za par tjedana, i onda ga još i značajno premašiti, jer tolika je njegova bodovna prednost da ga nitko još najmanje nekoliko mjeseci neće skinuti s vrha - a drugi mu je cilj da osvoji najviše Grand Slam titula, odnosno da nadmaši dva slavna rivala koji trenutačno dijele prvo mjesto i da kada jednoga dana sva trojica završe karijere, on bude taj koji će stajati na tronu.

Mladi još ne mogu ništa

Federera i Nadala od lovca Đokovića mogu spasiti samo nove generacije tenisača koji bi se trebali početi osvajati najveće turnire. I Australian Open je na određeni način pokazao da mlađi dolaze, jer je u Melbourneu Stefanos Tsitsipas pobijedio Nadala, ali veterani ili kako bi ih netko nazvao senatori, još uvijek čvrsto drže krune.


Koliko je teško probiti taj led i onda na određeni način dominirati zapravo je najbolja priča o današnjim momcima koji to silno žele, ali za sada je to uspjelo samo Austrijancu Dominicu Thiemu (27) prošle godine na US Openu. Medvedjevu (25) je ovo bilo drugo finale (US Open 2019), Alex Zverev (23) je lani bio finalist u New Yorku, Thiem ima još tri finala (Roland Garros 2018-2019, Australian Open 2020), no sve je to premalo i sporadično u usporedbi s Velikom trojkom koji su imali barem jednog “svog” u 16 od posljednjih 17 Grand Slam finala.


- Svi govore o dolasku nove generacije koja će preuzeti kontrolu, ali realno to se još ne događa - rekao je Đoković u razgovoru za Eurosport.


- Možemo pričati o tome cijeli dan, ali uz svo moje poštovanje prema tim dečkima, imaju još puno posla za napraviti. Neću ja stajati mirno na terenu i uručiti im trofej, već ih natjerati da se maksimalno pomuče da mi uzmu naslov pobjednika.


Osvrnuo se i na činjenicu da je često meta kritika iz raznog raznih razloga (korona, glumljenje ozljede...)


- Ne uživam u otvorenim napadima u medijima, ne mogu reći da me to ne brine. Ali stvorio sam s vremenom debelu kožu i uspijevam to sve istrpiti i fokusirati se na ono najvažnije. Nije mi se to dogodilo ni prvi, a vjerojatno ni zadnji put. No, nisam dozvolio da kritike utječu na moju igru i osvajanje trofeja je na neki način odgovor na sve to- zaključio je Đoković.

NAJVIŠE GRAND SLAM TITULA

20 ROGER FEDERER
20 RAFAEL NADAL
18 NOVAK ĐOKOVIĆ
14 PETE SAMPRAS
12 ROY EMERSON
11 ROD LAVER
11 BJÖRN BORG

Surekorder s Nadalom

Đoković još nije dostigao Nadala i, jasno, Federera po ukupnom broju Grand Slam titula, ali se jest po nečemu izjednačio sa Španjolcem. Naime, ovo mu je šesta GS titula osvojena nakon navršenog 30. rođendana, pa je sada surekorder s Rafom u Open eri u toj statističkoj rubrici.

Ivaniševićeva peta trenerska Grand Slam titula

Đoković je još jednom pokazao da je dominantan i da je bez obzira na okolnosti u stanju i dalje osvajati velike naslove. A dio zasluge u ovoj velikoj priči svakako ima i Goran Ivanišević, koji je uz Marijana Vajdu trener prvog tenisača svijeta, a uz Đokovića je bio i u Australiji.


Za Splićanina je ovo peta trenerska Grand Slam titula, prvu je osvojio s Marinom Čilićem na US Openu 2014, a od sredine 2019, kada je počela suradnja s Đokovićem, ovo je četvrta sa srpskim tenisačem.

NAJVIŠE TITULA PO GRAND SLAMU

Australian Open
9 - Novak Đoković (2008. - 2021.)

Roland Garros
13 - Rafael Nadal (2005. - 2020.)

Wimbledon
8 - Roger Federer (2003. - 2017.)

US Open*
5 - Jimmy Connors (1974. - 1983.),
Pete Sampras
(1990. - 2002.),
Roger Federer
(2004. - 2008.)
* u Open eri

Linker
23. travanj 2024 10:29