Stefanos Tsitsipas

 Martin Keep/AFP
AUSTRALIAN OPEN

Tsitsipas zaustavio češku senzaciju, protiv Hačanova se bori za finale, ali i šansu da osvoji broj jedan

U ženskom polufinalu sastaju se Jelena Ribakina i Viktorija Azarenka
Piše: JL.Objavljeno: 24. siječanj 2023. 14:00

Četvrti tenisač svijeta, 24-godišnji Grk Stefanos Tsitsipas, treću godinu zaredom probio se do polufinala Australian Opena, pobijedivši u četvrtfinalu 21-godišnjeg Čeha Jirija Lehečku (ATP - 71.) sa 6:3, 7:6 (2), 6:4 za dva sata i 17 minuta.

Po jedan oduzeti servis u prvom i trećem setu te pet spašenih "break-lopti" i odlično odigran ‘tie-break‘ drugog seta donijeli s Tsitsipasu šestu pobjedu u isto toliko odigranih četvrtfinalnih mečeva na Grand Slam turnirima.

Za mjesto u svom prvom finalu na Australian Openu, a drugo u karijeri na Grand Slam turnirima, Grk će se boriti protiv 26-godišnji Karena Hačanova (ATP 20.) koji je do polufinala stigao nakon što mu je Amerikanac Sebastian Korda (ATP 31.) predao meč, pri vodstvu Rusa 7:6 (5), 6:3, 3:0. Korda je tijekom meča osjetio bol u desnom zglobu zapešća, dvaput zatražio liječničku pomoć, ali se u trećem setu odlučio na predaju.

image

Karen Hačanov

William West/AFP

Tsitsipas protiv Hačanova vodi sa 5:0 u međusobnim dvobojima, ali ovo će biti njihov prvi obračun na Grand Slam turnirima i u meču na tri osvojena seta.

Osim mjesta u svom drugom Grand Slam finalu, Tsitsipas ima i dodatan motiv, jer bi mu naslov pobjednika Australian Opena donio proboj na čelno mjesto ATP ljestvice. Osim Grka, šansu za ponovni proboj na vrh ATP ljestvice osvajanjem desetog naslova u Melbourneu ima i Srbin Novak Đoković, koji će u srijedu igrati svoj četvrtfinalni meč protiv Rusa Andreja Rubljova.

- Naravno da nitko ne želi pobijediti na taj način. Mislim da je do određenog trenutka bila vrlo dobra borba. Iskreno, jako se dobro osjećam, sretan sam s razinom svog tenisa i veselim se svom prvom polufinalu u Australiji - rekao je nakon meča s Kordom Hačanov koji je na prošlogodišnjem US Openu prvi put došao do polufinala na Grand Slam turnirima.

Korda se na predaju odlučio zbog bolova u desnom zglobu zapešća, zbog čega je tijekom meča dvaput zatražio liječničku pomoć.

- Ovo je ozljeda koju sam prvi put osjetio prije dva tjedna u Adelaideu, ali je tada bol prestala. Ovdje sam bio dobro, sve do jednog loše udarenog reterna, kad me ponovno počelo mučiti. Kod nekih forhenda gotovo da nisam mogao držati reket, a bilo mi je nemoguće udariti volej - rekao je Korda te dodao:

- Danas je bilo teško, ali nadam se da nije ništa ozbiljno i da ću to uspjeti riješiti tako da s tim u budućnosti nemam problema.

Ribakina lako s Ostapenko

image

Elena Rybakina

ANTHONY WALLACE Afp

U ženskom turniru polufinale je izborila aktualna wimbledonska pobjednica, Kazahstanka Jelena Ribakina. Ribakina (WTA 25.) je za 79 minuta s uvjerljivih 6-2, 6-4 svladala Latvijku Jelenu Ostapenko (WTA 17.) i u polufinalu će igrati protiv Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, koja je sa 6-4, 6-1 nadigrala Amerikanku Jessicu Pegulu.

Za 23-godišnju Moskovljanku, koja igra pod kazahstanskom zastavom, ovo je drugo polufinale na Grand Slam turnirima u karijeri, a prvo u Melbourneu.

- Iznimno sam zadovoljna što sam prvi put ovdje u polufinalu. Naravno da sam bila nervozna, posebno u zadnjem gemu, ali sam sretna što sam uspjela kontrolirati emocije. Danas sam doista igrala jako dobro - izjavila je Ribakina.

Azarenka će u polufinalu Australian Opena zaigrati nakon deset godina. Turnir u Melbourneu osvojila je 2012. i 2013. godine. Pegula pak i dalje čeka na svoje prvo polufinale na Grand Slamovima. Za 28-godišnju Amerikanku ovo je bilo treće uzastopno četvrtfinale u Melbourne Parku, a ukupno peto na Grand Slam natjecanjima.

U srijedu će se u Melbourne Parku za plasman u svoje prvo polufinale na Grand Slam turnirima boriti Donna Vekić (WTA 64.) koja za suparnicu ima Bjeloruskinju Arinu Sabalenku (WTA 5.). Njihov dvoboj je na rasporedu kao drugi u Rod Laver Areni, a neće započeti prije 3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.



Tenisačice, četvrtfinale

Jelena Ribakina (Kaz/22) - Jelena Ostapenko (Lat/17) 6:2, 6:4

Victoria Azarenka (24) - Jessica Pegula (SAD/3) 6:4, 6:1

Tenisači, četvrtfinale

Karen Hačanov (18) - Sebastian Korda (SAD/29) 7:6 (5), 6:3, 3:0, predaja

Stefanos Tsitsipas (Grč/3) - Jiri Lehečka (Češ) 6:3, 7:6 (2), 6:4

Linker
24. travanj 2024 04:06