CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp
POMNO OSMIŠLJEN PLAN

‘Incident koji se dogodio na Čilićevom meču je nedopustiv, ovo podsjeća na crni datum svjetskog tenisa!‘

‘Nakon ovoga tenisači nisu razmišljali o klimatskim promjenama, već o potencijalnoj opasnosti...‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. lipanj 2022. 19:51

U petak smo svjedočili vrlo nekarakterističnom scenariju za teniske terene – nepoznata djevojka, za koju kasnije saznajemo da je 22-godišnja aktivistica imena Alize, tijekom trećeg seta utrčala je na teren, zavezala se za mrežu i na 15 minuta prekinula ogled našeg Marina Čilića i Caspera Ruuda.

Bio je to još jedan, možemo reći - bizaran pokušaj pokreta "Dernire renovation" ("Posljednja obnova") da ukaže na opasnosti klimatskih promjena, ovaj put s natpisom "Imamo još 1.028 dana" koji je crno natiskan stajao na bijeloj majici djevojke. Kaže da nikoga nije briga za njihove marševe, pa je ovo jedini način da dođe u centar pozornosti, jer su sve oči uprte u - Roland Garros.

image
FEDERICO PESTELLINI/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage/Profimedia

Situaciju je prokomentirao bivši izvršni direktor Hrvatskog teniskog saveza i profesor na Fakultetu političkih znanosti Marin Galić.

- Ovakav incident je nedopustiv, a očito je sve bilo pomno organizirano. Malo je neobično da je djevojka tako lako prošla zaštitare jer su, u principu, mjesta uz glavni teren VIP lože s imenom i prezimenom. Osim toga, radi se o glavnom terenu Philippe Chatriet, vjerojatnije je da ćete upasti na neki od sporednih terena - kaže Galić te podsjeća da je ovo drugi veliki propust u Parizu, nakon problema na finalu Lige Prvaka prije tjedan dana.

image
THOMAS SAMSON Afp

Izgleda da se radi, slučajno ili namjerno, i o propustu zaduženih za prijenos meča.

- Postoji jasan naputak redateljima prijenosa da u ovakvim slučajevima ne smiju odavati medijsku pažnju prosvjednicima ili egzibicionistima, ali svi smo mogli pročitati poruku mlade aktivistice – tvrdi naš sugovornik i upozorava da bi ovo moglo potaknuti slične akcije, što su, kaže, iz te ekološke organizacije i najavili.

Ne misli da je incident pretjerano utjecao na igru jer se odnos snaga u nastavku meča nije promijenio, ali prisjetio se neugodnog scenarija iz 90-ih.

- Nakon ovoga tenisači vjerojatno nisu razmišljali o klimatskim promjenama, već o potencijalnoj opasnosti u kojoj su se mogli naći, odnosno vratiti se na događaj iz 1993. kada je Gunther Parche nožem ubo Moniku Seleš. Čak nije niti osuđen za to nedjelo jer ga je sud proglasio neuračunljivim. Zbog toga su uvedeni tjelesni čuvari na terenima i ovakav događaj sigurno je podsjetnik na taj crni datum svjetskog tenisa - prisjeća se profesor.

Nije ovo prvi ovakav slučaj – sudeći po gotovo identičnim potezima aktivista u posljednje vrijeme – vjerojatno nije ni zadnji. Sve je počelo sredinom ožujka na premierligaškoj utakmici između Evertona i Newcastla. Louis McKechnie uletio je s tribina i sličnom spravicom kao i Alize zavezao se za stativu oko vrata. Utakmica je nakratko stala, a 21-godišnji mladić završio je s kaznenom prijavom. Kasnije je pušten uz jamčevinu, ali za zabranom prisustva na svim tribinama engleskog i velškog nogometa koje se televizijski prenose, piše Sky Sports.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Sličan scenarij mogli smo vidjeti i u travnju na NBA utakmici između Minnesote Timberwolvesa i LA Clippersa. Crnokosa djevojka utrčala je na parket i zalijepila se ispred koša ljepilom.

Kako prenosi Allie LaForce, značilo je to protest protiv biznismena Glena Taylora, jednog od vlasnika Timberwolvesa, jer njegova farma jaja navodno je ubijala kokoši kako bi spriječila izbijanje ptičje gripe. Nekoliko dana poslije na istom terenu za koš se zavezala još jedna aktivistica, na isti način i s istim razlozima.

Izgleda da se radi o pomno osmišljenom planu aktivističkih grupa, a ne o nekakvoj zanosnoj euforiji pojedinaca. Stoga je u naredno vrijeme za očekivati slične situacije koje će na originalan, pomalo frustrirajući i bizaran način, prekidati sportske događaje u borbi za "posljednju obnovu".

- Srećom se ovoga puta ništa nije dogodilo, ali će ovaj upad još jednom postaviti pitanje sigurnosti na terenima, a u bližoj budućnosti možemo očekivati pojačane kontrole – zaključno će Marin Galić.

Linker
25. travanj 2024 14:20