ŠPEKULACIJE

Američke burze naglo skočile, sada je jasno na koga se klade trgovci s Wall Streeta!

Analitičari vjeruju da bi Bidenova pobjeda oslabila dolar jer se očekuje da će trošiti na poticaje i olabaviti trgovinsku politiku
Wall Street burza
 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Glavni američki burzovni indeksi poskočili su u utorak u prvom satu trgovanja na Wall Streetu, potaknuti špekulacijama o uvjerljivoj pobjedi demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Nešto manje od sat vremena nakon početka trgovanja indeks Dow Jones poskočio je 2,06 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak i iznosio je 27.478,75 bodova.

Indeks S&P porastao je 1,74 posto, na 3.367,91 bod. Najblaži skok bilježio je Nasdaq Composite, za 1,57 posto, na 11.129,49 bodova.

Oslabio dolar, ojačao euro

Najviše su porasle dionice banaka, što se očitovalo u skoku bankovnog podindeksa za 2,6 posto a izdvajale su se i dionice industrijskih tvrtki Caterpillar i Honeywell International, na dobitku po dva posto.

Kandidat demokrata konstantno vodi u anketama, što ulijeva nadu da će izborni rezultat biti uvjerljiv i da će nakon izbora biti usvojen veći paket poticaja, objašnjavaju analtičari i menadžeri portfelja.

"Tržišta ne samo da očekuju jasnu Bidenovu pobjedu već i reflaciju popraćenu pojačanom fiskalnom potrošnjom", objašnjava Chirs Bailey iz londonskog ureda Raymond Jamesa.

Investitori su se počeli kladiti na Bidenovu pobjedu unatoč najavama osporavanja izbornog rezultata iz oba tabora i u takvom je okruženju dolar poslijepodne oslabio prema košarici šest ostalih ključnih valuta, za 0,44 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,618 bodova.

Tečaj eura istodobno je ojačao prema dolaru za 0,58 posto, premašivši 1,17 dolara.

Analitičari vjeruju da bi Bidenova pobjeda oslabila dolar jer se očekuje da će izdašnije trošiti na poticaje i olabaviti trgovinsku politiku, što bi poduprlo druge valute nauštrb dolara.

Izborni je rezultat ipak jako neizvjestan i zauzimanje pozicija moglo bi se pokazati preuranjenim, upozoravaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:02