ISTRAŽILI SMO

Tko su sve članovi Stožera za obnovu? Vojnik, diplomat, inženjer graditeljstva...

Šef Stožera Medved po struci je poslovni ekonomist, ali je završio i ratne škole, strateško i operativno planiranje
 Damir Krajač/Cropix

Vlada je u ponedjeljak oformila poseban Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane razornim potresom od 29. prosinca na čijem je čelu potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved (HDZ), a zamjenici su mu Boris Milošević (SDSS), potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, te Darko Horvat (HDZ), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Unatoč odbijanju kritika javnosti sa strane premijera Andreja Plenkovića da su sve državne službe napravile sve što su mogle nakon potresa i da nije bilo kašnjenja u postupanju, samo osnivanje posebnog Stožera, sedmi dan nakon potresa, zapravo je dokaz da službe nisu djelovale koordinirano.

Stožer broji ukupno 21 osobu, a mi smo istražili tko su oni i koje su im kvalifikacije za veliki posao koji je pred njima.

Legendarni Tigrovi

Medved je, kao što je poznato javnosti, vojnik, umirovljeni brigadni general i zapovjednik bojne legendarnih Tigrova. Po struci je poslovni ekonomist, ali je završio i ratne škole, strateško i operativno planiranje i zapovijedanje, pa bi mu to moglo dobro doći u vođenju Stožera.

Njegov zamjenik Milošević, diplomirani je pravnik, u svojoj karijeri uglavnom se bavio upravom.

Darko Horvat ministar je graditeljstva i državne imovine i njegovo će ministarstvo biti ključno za provedbu Zakona o obnovi, kao i za rješavanje privremenog smještaja. Horvat je završio poslijediplomski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, bio je i ministar gospodarstva.

Ostali članovi Stožera uglavnom su državni tajnici, a tu su i dvojica najbližih nestranačkih suradnika premijera u njegovu Uredu u Vladi. To su Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera, po struci magistar geopolitike, te Goran Jutriša, zamjenik glavne tajnice Vlade, pravnik po struci, koji je magistrirao pravo i diplomaciju na The Fletcher School of Law and Diplomacy u Bostonu.

Članica Stožera je i državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, bivša saborska zastupnica koja je doktorirala na Filozofskom fakultetu u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. Njezino usko područje interesa su sigurnosne teme, usavršavala se u SAD-u, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Brigadni general Zdravko Jakop državni je tajnik u Ministarstvu obrane, a priča se da bi mogao postati i veleposlanik u Iraku. U političke je vode ušao s pozicije zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe, a magistrirao je na postdiplomskom studiju međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti.

image
Marko Todorov/Cropix

Stručnjak za poreze

Bivši HNS-ovac, a sada HDZ-ovac, Ivo Milatić državni je tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Ekonomist je, zadužen za energetiku, a bio je i dugo godina ravnatelj robnih zaliha, uprave čiji se rad kritizirao zadnjih dana zbog prespore reakcije.

Zdravko Zrinušić nestranački je državni tajnik u Ministarstvu financija, a u tom ministarstvu kao stručnjak za financijski i porezni sustav još je od 1998.

Iz Ministarstva poljoprivrede dolazi HDZ-ov državni tajnik Tugomir Majdak, diplomirani inženjer agronomije, koji je od 2005. radio u Ministarstvu.

Iz resora zdravstva dolazi Silvio Bašić, državni tajnik i pročelnik Zavoda za neurologiju u Dubravi. Predsjednik je Upravnog vijeća KB Dubrava nakon poznate pobune osoblja.

Član Stožera je i Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je prije toga bio na istoj dužnosti u Ministarstvu gospodarstva. Pohađa poslijediplomski doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Bio je i ravnatelj Agencija za investicije i konkurentnost.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave dolazi Juro Martinović, državni tajnik, odvjetnik, koji je u politiku ušao preko stranke Promijenimo Hrvatsku.

Iz kvote Reformista u Stožer je ušao i Tomislav Paljak, bivši zamjenik varaždinskog župana Radimira Čačića, a sada je državni tajnik u Ministarstvu znanosti.

image
Marko Todorov/Cropix

Bliska SDSS-u

Ispred Ministarstva kulture tu je državni tajnik Ivica Poljičak (HDZ), koji je doktor sociologije, stručnjak za revitalizaciju povijesnih gradskih jezgri, a iz Ministarstva turizma dolazi državni tajnik Tonči Glavina (HDZ), magistar poslovnog upravljanja, koji je bio direktor jednog poduzetnički inkubatora u Klisu, a školovao se u SAD-u.

Spomenka Đurić državna je tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, s dugogodišnjim iskustvom u fondovima EU. Iako nije članica stranke, bliska je SDSS-u.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike stiže HDZ-ova Margareta Mađerić, prvostupnica marketinga i komunikacija, koja je cijeli život u politici, u HDZ se učlanila s 15.

Iz HDZ-a dolazi i Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, diplomirani inženjer graditeljstva koji se u SAD-u usavršavao baš oko obnove razorenih područja.

Magistar prava, Nikola Mažar, na čelu je Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kao HDZ-ov državni tajnik, a članica Stožera je i HDZ-ova Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Josić je liječnica, prva žena koja je dobila posao na sisačkoj ginekologiji. Bivša je saborska zastupnica koja je bila zamjena sisačkom županu Ivi Žiniću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:16