BRANDON MALONE Afp
USPJEŠAN START

Nadalu se nudi velika prilika! Najvećih rivala nema, ali nije ni prvi favorit: ‘Sretan sam što sam ovdje‘

Prvi Grand Slam turnir sezone ujedno je i prvi uopće u kojem je Španjolac jedini predstavnik Velike trojke
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. siječanj 2022. 16:34

Može li Rafael Nadal iskoristiti priliku kad mu nema najvećih rivala Novaka Đokovića i Rogera Federera, te doći do 21. Grand Slam titule? Ovo je, inače, prvi Grand Slam turnir na kojem Španjolac igra, a da nema ni Federera ni Đokovića u konkurenciji. Sigurno je da je Rafa u uskom krugu favorita, ali nije ispred Danila Medvedjeva i Alexandera Zvereva. Barem za sada, makar je po povratku tenisu nakon pet mjeseci osvojio 89. titulu u Melbourneu, a i protiv Marcosa Girona je djelovao vrlo uvjerljivo.

- Iza mene je nekoliko vrlo izazovnih mjeseci, teških trenutaka s puno sumnji, a sumnje još nisu nestale - rekao je Nadal nakon što je svladao Amerikanca u tri seta i izgubio samo osam poena na prvom servisu.

- Sretan sam što sam ovdje i što mogu igrati na ovom prekrasnom stadionu. Nikada ne znaš kako ćeš izgledati kad se vraćaš nakon ozljede. Na žalost, imam puno iskustva s tim i znam da ne treba ići dalje od prvog meča koji je pred tobom. I ne smiješ biti previše kritičan prema sebi.

Nadal je, inače, Australian Open osvojio samo 2009. godine, nakon toga je čak četiri puta gubio u finalu (2012, 2014, 2017, 2019), triput od Đokovića i jednom od Federera.

image
BRANDON MALONE Afp

Zverev je u tri seta prošao Daniela Altmaiera, uspješan je bio i Matteo Berrettini u četiri seta protiv Brandona Nakashime. Ono što je interesantno za Talijana jest da je prošle godine na Grand Slam turnirima bio 16-0, ako nije igrao protiv Đokovića. Najveća žrtva ispao je Cameron Norrie, 12. tenisač svijeta i senzacionalni pobjednik Indian Wellsa u listopadu, stradao je u tri seta od Sebastiana Korde. Mladi Amerikanac je sletio u Melbourne pozitivan na korona virus i tek je izašao iz izolacije. Kordi je ovo bio debi na Australian Openu, koji je tata Petr osvojio prije 23 godine, a on se okitio juniorskom titulom prije tri godine.

- Ovo je bio moj najgori meč u osam mjeseci - kukao je Britanac.

Slično kao Norrie proveo se Thanasi Kokkinakis, koji je dva dana ranije u svom rodnom gradu Adelaideu došao do prve titule u karijeri. Yannick Hanfmann (ATP 126) je ostavio Australca na sedam gemova. Malo je nedostajalo da se i drugi prošlotjedni pobjednik provede kao bos po trnju. Aslan Karacev je osvojio Sydney, doputovao u Melbourne, gdje je lani senzacionalno debitirao na Grand Slam turnirima prolaskom do polufinala iz kvalifikacija. pa jedva, nakon četiri sata i 55 minuta, pobijedio Jaumea Munara. Španjolac je imao 1:0 i 2:1 u setovima, ali pobjedu nije dočekao. Karacev je igrao za sebe (87 winnera) i za Munara napravivši nevjerojatnih 107 pogrešaka. Ako nije svjetski rekord, nije daleko. Munar je imao skromnih 24 winnera i 35 pogrešaka.

Valja će pratiti i Carlosa Alcaraza, koji je prema kladioničarima među prvih deset favorita za osvajanje titule. Iako mu je tek 18 godina, lanjski osvajač Umaga kao 31. nositelj misli ozbiljno. Alejandra Tabila je ostavio na sedam gemova. Alcaraz je prošlu godinu zaključio osvajanjem NextGen Finalsa u Milanu, ovo mu je bio prvi meč u 2022. godini. Ciljevi su visoki.

- Želim doći među petnaest najboljih. To je dobar cilj, ali i težak.

Linker
25. travanj 2024 06:43