Donna Vekić ušla je u seriju pobjeda
 WILLIAM WEST Afp
ČEKA JE ‘UBOJICA DIVOVA‘

Napokon svanulo i Donni koja ‘juriša‘ po rezultat karijere u Melbourneu: Ovdje smo kao na drugoj planeti

Vekić traži svoj najbolji rezultat na Australian Openu, a imat će opasnu protivnicu s druge strane
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. veljača 2021. 21:05

Donna Vekić izjednačila je svoj najbolji rezultat na Australian Openu glatkom pobjedom nad senzacionalnom polufinalisticom Roland Garrosa, Argentinkom Nadijom Podoroskom (WTA 44) sa 6:2, 6:2. Ulaskom u 3. kolo Osječanka je ponovila lanjsko ostvarenje iz Melbournea, a protiv Kaie Kanepi igrat će za osminu finala, gdje je već bila u Roland Garrosu (2019), Wimbledonu (2018) i US Openu (četvrtfinale, 2019).

Veteranka iz Estonije se potvrdila kao “ubojica divova”, 35-godišnjakinja je detronizirala Sofiju Kenin s prijestolja, braniteljicu naslova je pomela sa 6:3, 6:2 za samo 64 minute.

Vesela Donna nam se javila iz Melbournea, konačno je i njoj svanulo nakon što je u prvi Grand Slam turnir sezone ušla s teškim bremenom od šest uzastopnih poraza. Još tamo od US Opena početkom rujna prošle godine je bila bez pobjede i to se itekako osjetilo u njenom prvom meču protiv Yafan Wang. Taj je susret izvukla na mišiće i ta pobjeda je donijela oslobađanje, nestao je pritisak.

- Definitivno, složila bih se s vama. Protiv Kineskinje sam gubila 4:6, 0:2, igrala sam katastrofalno i jedino što sam sebi govorila jest da se moram boriti do kraja. Taj meč sam dobila na srce i borbu, ništa drugo. Inače je prvo kolo na Grand Slam turnirima teško za igrati, meni je sada bilo dvostruko teže, jer sam loše zatvorila prošlu godinu i loše sam otvorila ovu. Protiv Podoroske sam bila puno bolja, kvalitetnija.

Neću poletjeti

Vekić je prvi set otvorila sa 4:0, drugi s 3:0, nema tu neke velike priče. Argentinka se prilično mučila s prvim servisom, ubacila je tek 42 posto, a na drugom je bila nemoćna na agresivnu igru s druge strane mreže. Osječanka je, naime, dobila 22 od 26 poena (85 posto) na slabašnom drugom servisu Podoroske. Imala je naša tenisačica i 13 winnera više (21-8). Lijepa najava za susret s Kanepi.

- Očekivala sam da ona može iznenaditi Kenin, zna se da ona uvijek može skinuti neki veliki skalp na Grand Slam turnirima. Ovako na prvu, meni je draže igrati protiv nje. Kenin kad je u formi, vrlo je zeznuta. S Kanepi sam igrala na US Openu 2019. godine i pobijedila, znam što mogu očekivati od nje, ali taktiku ću s trenerom Samom Sumykom ostaviti za slobodan dan.

Za Kanepi je ovo bila osma Top 10 pobjeda na Grand Slam turnirima na kojima je šest puta bila u četvrtfinalu. Uoči Australian Opena bila je, pak, finalistica Gippsland Trophyja s pobjedama nad Arinom Sabalenkom, Darijom Kasatkinom i Jekaterinom Aleksandrovom. Peti naslov u karijeri na WTA Touru i prvi od 2013. godine uskratila joj je - Elise Mertens.

- Pomoglo je što sam prošli tjedan odigrala puno mečeva, naviknula sam se na uvjete. Pomoglo je i što sam već igrala u Margaret Court Areni.

Na njoj se baš nije moglo primijetiti da je eliminirala braniteljicu naslova. Kenin je tek treća u Open eri, koja je u toj ulozi zapela u prve dvije runde. Pridružila se Mary Pierce (1996) i Jennifer Capriati (2003).
- Predugo igram tenis da bih poletjela nakon ovakve pobjede. Za dva dana je novi meč, nova suparnica.

Amerikanka na pressici nije mogla suspregnuti suze.
- Nisam se znala nositi s pritiskom, obrana naslova me sputala i nisam bila prava.
Vratimo se Donni, koja je nova akvizicija menadžerske agencije Ivana Ljubičića LJ Sports Group.
- Nadam se uspješnoj i dugoročnoj suradnji - rekla je 24-godišnja Osječanka.
- Ovo je novi početak, s Lovrom Frankopanom sam surađivala čak 14 godina.

U Melbourneu je, kaže, kao da su na drugom planetu.
- Da, u Australiji su iskorijenili koronavirus, višemjesečni striktni lockdown je donio epohalne rezultate.
Kako se osjeća kao jedina hrvatska predstavnica u 3. kolu u pojedinačnoj konkurenciji?
- Žao mi je što je Borna izgubio. S druge strane imamo naše dečke u paru, Nikola i Mate stvarno fantastično igraju i drago mi je da su se konačno spojili zajedno.

Linker
18. travanj 2024 21:51