FIONA HAMILTON Afp
NEMA POVLAŠTENIH

Ne postoji urota protiv male Srbije: Đokovićev je krimen što je pokušao ‘nesportski‘ riješiti svoj problem

Velika priča, veliki novci, velika šteta... Australian Open izgubio je jako puno s ovakvim raspletom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. siječanj 2022. 07:13

Novak Đoković potjeran je iz Australije. Zato što nije cijepljen, odnosno zato što nije uspio po slijetanju u Melbourneu dokazati da zbog problema u organizmu ne smije primiti cjepivo. Skandal kakav diplomatski svijet ne pamti, ružna epizoda koja je samo dodatno pokazala koliko je koronavirus ustvari razoran.

Jasno je da Novak Đoković nije primio cjepivo zato što se tome protivi. Njegov je krimen što je pokušao na "nesportski" način riješiti svoj problem, odnosno odredbu australskog zakona po kojem ne možeš ući u zemlju ako nisi cijepljen.

Međutim, netko mu je u Australiji izdao vizu, dozvolio da dođe do Melbournea. I to je sramota s kojom će Australija živjeti sljedećih dana i mjeseci. Netko je od "njihovih" bio spreman izigrati tamošnje zakone.

Netko je u Australiji na koncu procijenio da će sramota i šteta koju će zbog toga trpjeti ukupno ipak manja od štete koja bi nastala da su u zemlju pustili nekoga tko se ne želi cijepiti. To je za australske prilike poruka nesagledivih šteta. Ne samo zbog korone. Australija je ipak zemlja u kojoj ne postoje "povlašteni", nego su pred zakonom svi isti. Đoković je bio korak do toga da ih po tom pitanju uneredi.

Objasnili su Australci da Đoković nije podnio medicinske dokaze s kojima bi dobio pravo da uđe u zemlju a da nije cijepljen. To je bio rizik koji je Đoković sam odabrao, ali vjerojatno je dobio nečija jamstva. Normalno bi bilo da je Đoković te dokaze predočio već prije izdavanja vize.

Australian Open tako neće imati branitelja naslova, neće imati tenisača koji je trebao 10. put podići pobjednički pehar u Melbourneu. I koji je trebao ući u povijest kao prvi tenisač s 21. Grand Slam naslovom.

Velika priča, veliki novci, velika šteta... Australian Open izgubio je jako puno s ovakvim raspletom. Izgubio je i svjetski tenis. No, ta je šteta - barem u očima većine Australaca - neusporedivo manja od one koju donosi "igranje" s koronavirusom.

Srbija će Đokovićevu drami iskoristiti za još jednu priču o velikoj svjetskoj uroti protiv male Srbije. Premda urote nema. Postoji samo jedna država imenom Australija u kojoj postoje neke stvari koje su iznad svih. Pa i Novaka Đokovića...

Linker
24. travanj 2024 18:29