MIKE FREY Afp
DEPORTACIJA

Pala je konačna odluka u slučaju Đoković! Svjetski broj 1 mora napustiti Australiju

Konačno je izrečena konačna presuda Federalnog australskog suda u ‘slučaju Đoković‘
Piše: SN, HinaObjavljeno: 16. siječanj 2022. 08:50

Australski savezni sud u nedjelju je potvrdio odluku australskog ministra Alexa Hawka da se poništi viza izdana tenisaču Novaku Đokoviću jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Sud je izvijestio da će obrazloženje odluke biti naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade.

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

"Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera", rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Odlukom suda Đokoviću je onemogućeno da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand slam.


PRIJENOS UŽIVO:

7.55 - Donijeta je konačna odluka i Novak Đoković mora napustiti Australiju! Vijeće od trojice sudaca odlučilo je jednoglasno, a objašnjenje će biti predočeno naknadno tijekom dana.

7.45 - S nestrpljenjem se iščekuje povratak trojice sudaca i njihov pravorijek u 'slučaju Đoković'.

7.25 - Konačna presuda iz Australije o Đokoviću najavljena je za 7.45h.

7.00 - Australian Open objavio je raspored mečeva za prvi dan turnira. U njemu je i meč Đoković - Kecmanović. Đoković bi na Rod Laver Arenu trebao zagaziti poslije meča Ashleigh Barty i Lesie Tsurenko koji je na rasporedu u ponedjeljak ne prije 9 sati po srednjeeuropskom vremenu. Dakako, to ne znači da će Đoković na kraju i zaigrati, već ovisi o odluci Federalnog suda.

6.41 - Australski The Age donosi izjavu Hrvata Ilije Kostića koji je poslao poruku podrške Novaku Đokoviću uoči završne presude. Kostić kaže da je postao fan Đokovića 2007. kada su ga u Kanadi zamijenili za Hrvata.

"Shvatio sam tada da isto razmišljamo, nije važno jesi li Hrvat ili Srbin, važno je da si dobar čovjek. Nadam se da će pobijediti, inače ću biti jako tužan. Turnir bi definitivno bio bolji s njim. Iako su mu poremetili pripreme, mentalno je jak, može to sve prebroditi i osvojiti Australian Open. Mislim da je ispao politička žrtva i da sve nema veze sa zdravljem. Radi se o dobivanju jeftinih političkih poena", zaključio je Kostić.

6.19 - Tijekom cijelog procesa Đoković je poslao poruku Australcu Kokkinakisu. Više o tome pročitajte OVDJE.

5.49 - Trojica sudaca Suda su od 9.30 sati po lokalnom vremenu (subota 23.30 GMT) slušala višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i predstavnika australske vlade.

"Nadamo se da ćemo kasnije poslijepodne biti u poziciji da stranama identificiramo koji je smjer koji predlažemo", rekao je sudu glavni sudac James Allsopp. Iako se očekuje da odluka bude donijeta tijekom nedjelje, nije isključena opcija da ista bude saopćena tek u ponedjeljak.

4.37 Saslušanje je završeno! Sudac Allsop rekao je da će konačna odluka biti priopćena svim stranama u postupku u posebnom priopćenju.

4.34 Sve strane u postupku suglasne su s time da se proces završi odlukom danas, a da se ona obrazloži kasnije.

4.29 Wood: Tražimo od suda da Đokovića pusti na slobodu pola sata nakon okončanja procesa, ukoliko naša žalba bude prihvaćena.

4.27 Wood: Ministar je išao za svojim osobnim principima, a ne za medicinskim dokazima. Nemoguće je, nepojmljivo da nije sagledao sve činjenice i dokaze u ovom slučaju. Sve zajedno nije bilo dobro evaluirano. Želimo reći da je sudac Kelly u prvom procesu na Saveznom sudu donio jedinu moguću odluku.

4.24 Wood naglašava da Vlada nema dovoljno dokaza za svoje argumente. Odnosno, da se njihove teze baziraju na projekcijama budućnosti. Drugim riječima, Vlada se boji Đokovića zadržati u Australiji zbog antivakserskih prosvjeda, a boji ga se i deportirati zbog društvenih nemira.

Zanimljivo, Wood, glavni Đokovićev odvjetnik rekao je da je na pola puta svoga izlaganja, što je jasan znak da je replika uskoro gotova.

4.19 Nick Wood opet ima riječ. Obećao je da će biti kratak.

4.17 Završeno je izlaganje odvjetnika Lloyda, slijedi replika Đokovićeva pravnog tima.

4.15 Sudac: Gdje su dokazi o Đokovićevim stavovima?

Sudac Allsop još jednom prekida odvjetnika Lloyda, rekavši da Đokovićev pravni tim ima jedno pitanje. Gdje su dokazi da Đoković širi antivakserske stavove?

- Razumijem to pitanje, ali svatko može uključiti zdravu logiku i postaviti intuiciju o ljudskim ponašanjima - kaže Lloyd.

4.12 Lloyd: Netočno je da nema dokaza da je Novak antivakser

Odvjetnik je replicirao sucu Allsopu, rekavši da je Đokovićev stav oko cjepiva naširoko poznat, kako zbog njegovog cjepnog statusa, tako i zbog komentara koje je prethodno davao u javnosti. Lloyd je uputio prigovor i Đokovićevim odvjetnicima na to da nisu dobro pročitali dio odluke ministra Hawkea.

- Nije ministar rekao da nema stav o Đokovićevim stavovima glede vakcine. Rekao je da mu novi stavovi, ako ih ima, nisu poznati.

4.10 Zanimljivo, Lloyd kao niti cjelokupna australska vlast uopće se ne koriste time što je Đoković krivo ispunio formulare za dobivanje vize. Ministar je još u svojoj odluci prihvatio Đokovićeve isprike za taj propust i ustvrdio da je on ipak trebao biti malo pažljiviji. Sada nema priče o tim papirima.

Inače, Lloyd je najprije u svojem izlaganju obradio točku 1., pa točku 3., a sada je na zadnjoj, točki 2. Dakle, njegovo izlaganje ide prema kraju.

4.05 Odvjetnik Lloyd uzvratio je na riječi Đokovićevih opunomoćenika da je vlada promašila u pogledu na Đokovićeva stajališta o cijepljenju.

- Niti da je imao priliku ministru Hawkeu objasniti svoje stavove o vakcini, on to ne bi učinio - tvrdi odvjetnik ministra imigracija.

4.00 Odvjetnik australskog ministra imigracija dotaknuo se i situacije s vakcinacijom u Srbiji. Kaže, Srbija zaostaje po procijepljenosti, a on je tamo ikona...

3.57 Lloyd nastavlja braniti stajališta australske Vlade, odnosno njihove poglede ka deportaciji Novaka. Kaže da ništa u australskom zakonodavstvu, a što se tiče Đokovićevog činjenja, ne može pobiti odluku ministra da mu poništi vizu. To se, dodaje, ne može ocijeniti nerazumnim ili iracionalnim.

- Ne smijemo patiti zbog prisutstva uljeza i istovremeno se bojati što bi se moglo dogoditi ako ga maknemo iz zemlje - rekao je Lloyd.

3.53 Mnogi australski državljani pitaju se kako to da sada Federalni sud radi i subotom i nedjeljom... Naravno, riječ je o Novaku Đokoviću, najboljem tenisaču svijeta i Australian Openu... Situacija je izvanredna.

3.50 Da pojasnimo ovo od maločas, s početka Lloydovog govora nakon ručka. Dakle, sudac Allsop postavio mu je opširno pitanje oko toga što je ministar Hawke napravio, a što nije po pitanju procjene rizika za Novakovo deportiranje ili protiv istoga:

- Ako Đoković bude deportiran, bit će lakše balansirati sa svime - rekao je Lloyd, aludirajući valjda na društvene nemire koji će biti manji ako se Novaka deportira.

3.47 Inače, Australian Open još uvijek nije objavio raspored za ponedjeljak. Ako ga objave prije konačne odluke za Đokovića, a on svejedno ne bude mogao igrati, umjesto njega u turniru će sudjelovati jedan "lucky loser" iz kvalifikacija. U drugom slučaju, ako organizatori pričekaju pa odluka bude negativna po Đokovića, prvi nositelj turnira postat će Andrej Rubljov.

3.45 Na samom početku drugog dijela svog izlaganja, sudac Allsop dvaput je prekidao odvjetnika Lloyda. Traje debata oko ponekih točaka odluke ministra, suci su tražili dodatna pojašnjenja.

3.40 Izjavu za medije dao je i premijer australske države Victoria, Daniel Andrews.

- Niti jedan pojedinac nije veći od Australian Opena. Ovo suđenje neće imati nikakav negativan utjecaj na turnir. Prvo, cijepite se. A onda nećemo gubiti vrijeme na ovakve stvari. A drugo, Australian Open je veći od bilo koje osobe. Zato i jest Grand Slam turnir.

3.35 Suđenje se nastavlja, sudac Allsop daje odvjetniku Lloydu da nastavi sa izlaganjem.

3.20 Desetak minuta do nastavka suđenja. Stigla je i potvrda, Novak Đoković danas neće govoriti pred sudom. Nakon Lloydovog nastavka, javit će se njegovi odvjetnici u završnoj replici. Koliko će vremena onda biti potrebno da suci uslijed povlačenja donesu odluku, znaju samo oni.

2.55 Još otprilike pola sata do kraja stanke za objed. A onda nastavak...

Dolazi nam još informacija o mogućem raspletu ovoga slučaja. I zaista, tko zna hoće li se nakon završetka Lloydovog govora i replike Đokovićevih odvjetnika čuti konačna odluka.

2.40 A što dalje? Stvar nije ni blizu kraja...

Pauza za ručak traje do 3.30, nakon čega bi Lloyd trebao govoriti, kako je sam rekao, još oko sat vremena. Dakle, stavljamo do 4.30, nakon čega će Đokovićevi odvjetnici imati pravo na jednu (vremenski neograničenu) repliku. Iza replike, suci se povlače i donose odluku.

A onda ćemo vidjeti hoće li donijeti odluku danas ili sutra. Da, spominje se i sutra... A znamo što je to do sada značilo.

2.30 Iskaz odvjetnika Lloyda trebao bi trajati još sat vremena nakon povratka sa stanke. Tako je barem rekao sucu prije odlaska na "lunch break".

2.28 Pauza za ručak! Stanka će trajati jedan sat, nakon čega zaista očekujemo kraj ovoga procesa... Vraćamo se u 3.30 po hrvatskom vremenu.

2.20 Odvjetnik Lloyd rekao je da bi ga iskreno začudilo kada bi društveni nemiri zbog evenutalnog deportiranja Đokovića bili razlog da mu se ponovno uruči viza za boravak u Australiji. Kaže, bio bi to rizik za suverenost zemlje.

2.10 Ključne točke dvosatnog svjedočenja Đokovićeva odvjetnika Nicka Wooda:

2.07 Lloyd: Đoković je znao da je zaražen, a na intervjuu za L'Equipe je svejedno skinuo masku....

2.03 Sudac Allsop upitao je odvjetnika Lloyda da objasni pozicije Vlade oko eventualne deportacije Đokovića. Postavio mu je pitanje - što bi za Australiju značilo da on ode, za razliku od toga da ostane?

- On je uzor anivakserima, osoba visokog profila za mnoge ljude i svakako bi njegov ostanak ovdje imao utjecaja na sve njih. Svjesni smo rizika deportacije, ali znamo i što bi značilo da on ostane - kazao je Lloyd.

Sudac je potom rekao: Njegov odlazak bi također mogao prouzročiti nemire. Trebamo se koncentrirati na zdravorazumsko donošenje odluke, a ne se fokusirati samo na jednu stranu.

1.55 Ministrov odvjetnički tim fokusirao se na ono što je u svom izlaganju naveo i Đokovićev odvjetnik Wood. Priča se uglavnom o tome što bi Novakov ostanak u Australiji značio za tamošnje društvo, odnosno, da bi to pojačalo društvene nemire antivaksera.

- Đoković se na ovom saslušanju mogao pojaviti i objasniti svoje stavove u vezi cijepljenja. To nije učinio. A to ima svoje posljedice.

1.45 Odvjetnik Lloyd veli da je ministar Alex Hawke itekako svjestan svih mogućih reperkusija koje bi se dogodile u svijetu kada bi Novak Đoković njegovom odlukom morao biti deportiran iz Australije.

1.45 Još jedan osvrt na tekst BBC-ja. Podsjetimo, Đoković je tamo naveo da je protiv cijepljenja. Objavljeno je to mnogo prije nego što je cijepivo postalo dostupno. Ali, odvjetnik Lloyd kaže da to samo produbljuje vladina stajališta glede njegove protivnosti vakcini.

- Čak i prije no što se cjepivo pojavilo, znala se njegova pozicija o njemu. Naravno da je ostavio otvorenom mogućnost da se cijepi, ali nikad nije jasno rekao da će to napraviti - nastavlja Lloyd.

1.41 Lloyd: Ministar nije gledao samo jednu stranu

U uvodu izlaganja odvjetnika Stephena Lloyda koji zastupa ministra imigracija Alexa Hawkea, rečeno je da se ministar pri donošenju odluke o ukidanju vize za Novaka Đokovića poveo za nizom ključnih elemenata. Dakle, pritom nije gledao samo na materijal iz oblasti medicine, već se poveo i za društvenim stremljenjima.

- Ministar zna da Đoković nije cijepljen u trenucima kada pandemija koronavirusa bukti. Zna i da se mogao cijepiti da je to želio - započeo je Lloyd.

1.38 BBC-jeva novinarka Frances Mao zapisala je neobičan detalj... Naime, obično u "full-bench" suđenjima, kada jednaku snagu imaju tri suca, oni često prekidaju odvjetnike obrane. Ovoga puta to se nije dogodilo, dva su suca imala tek sporadična, rijetka uplitanja u Woodovo izlaganje. Jedan ga je dvaput upozorio da ne upotrebljava riječi "dokaz" i "vrlo razvidno" tako često.

1.33 Završeno je izlaganje Nicka Wooda! Sada je sudac Allsop upitao odvjetnika Vlade, Stephena Lloyda koliko će dugo trajati njegovo izlaganje. Do stanke za ručak ostalo je 45-60 minuta. Lloyd je kazao da je većinu toga što će kazati ionako već napisao u pisanom podnesku sudu...

Obratite pažnju na reakciju australske novinarke koja prati slučaj... :)

1.27 Evo i video-zapisa iz Melbournea. Iako se Novaku sudi u Camberri, gdje su u odvojenim prostorijama tri suca u ovome procesu, Novakovi odvjetnici su u Melbourneu, a tamo je i sam Đoković koji je kao i jučer, iz pritvora stigao na saslušanje u odvjetnički ured.

1.23 Srpske zastave pred odvjetničkim uredom u Melbourneu. Đokovićevi pristaše okupljaju se kako bi ispratili večerašnje saslušanje. Za to vrijeme Wood je prešao na točku 3. Đokovićeve obrane.

image
MARTIN KEEP Afp


image
MARTIN KEEP Afp


1.17 Krenulo se na točku 2., a odvjetnik Wood rekao je da će iznošenje Novakove obrane trajati još otprilike 15 minuta.

1.13 Wood je još uvijek na prvoj od tri točke iznošenja svoje obrane. Prva točka je - pobijanje dokaza koje je ministar Hawke iznio u svojoj odluci o poništavanju vize.

Druga točka je - ministrovo nezadovoljstvo time što je Novak Đoković prisutan zbog visokog rizika za društvo, a treća pak - nerazumjevanje i iracionalnost glede Đokovićevog stava o cijepljenju.

Wood je obećao svim prisutnima da će po točki 2. i 3. biti puno kraći u izlaganju.

1.08 Wood: Ovo što je učinio ministar Hawke je perverzija!

U jednoj je rečenici Nick Wood, glavni odvjetnik Novaka Đokovića pokušao sublimirati motiv ministra Hawkea da poništi Đokovićevu vizu.

- Poprilično je perverzno tako usko gledati na stvari i na temelju takvih pogleda donijeti odluku po točki 133(c)(a). Ministar je usmjerio samo na rizik Novakovog prisutstva u Australiji, zanemarivši čiste dokaze koje je imao ispred sebe kao alternativu - rekao je Wood.

1.05 Nick Wood pomno obrađuje točku po točku iz odluke ministra imigracije Alexa Hawkea. Uglavnom se dotiče argumenta da Novak ne potiče raspoloženje antivakserima. Tri suca i odvjetnik Lloyd koji zastupa upravo australsku vladu sve pozorno slušaju.

1.00 Ono što je Wood htio naglasiti jest to da ostanak Novaka Đokovića nije razlog prosvjeda u Australiji kojih potiču antivakseri. To su, kako kaže, vladine politike glede pandemije koronavirusa, rigorozne mjere i postulati kojih se građani Australije moraju pridržavati.

- Iracionalno je to povezivati sa slučajem Đoković. Nema nikakvih dokaza da se Đoković osvrtao na problem cijepljenja ili govorio išta vezano za tu temu dok je boravio ovdje - kaže Wood.

0.53 Đokovićev odvjetnički tim podsjeća na to koje su opcije. Prva je - ostanak Novaka Đokovića u Australiji i put ka 21. Grand Slam tituli u karijeri, a druga je - deportacija i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju. Odvjetnik Wood podsjeća na to da Đoković neće biti prijetnja australskom zdravstvenom sustavu ako ostane u zemlji.

0.50 Nick Wood i dalje obrazlaže stavove Đokovićevog odvjetničkog tima glede odluke ministra Hawkea o poništavanju vize. Spominje se i pogreška oko ispunjavanja dokumenata za vizu, greška oko putovanja u Španjolsku, odnosno ponavlja se želja da ministar Hawke, a onda i sud u konačnici, ne donesu odluku na temelju nekih iracionalnih stavova pojedinaca.

0.38 Spominje se i Adria Tour u Zadru! Na 268 stranica dokumenata koje su sinoć podnijeli australska Vlada i Đokovićev pravni tim, jedna od točaka po kojoj bi Đoković australskim vlastima mogao biti sporan je i turnir u Zadru, odnosno Beogradu. Đokovićevi odvjetnici kažu da bi se turnri koji su organizirani u tijeku pandemije trebali ignorirati kao dio ovoga procesa. Tome bi trebalo biti tako jer Đoković nije prekršio nikakva pravila o socijalnom distanciranju na tome turniru.

0.35 Sada je sudac Allsop upitao Đokovićevog odvjetnika što misli o intervjuu njegovog klijenta za francuski L'Equipe, dok je znao da ima koronu. Wood kaže da je došlo do nenamjerne pogreške u prosudbi. Dakle, priznao je da je Novak pogriješio.

0.32 Novak Đoković je, kako dalje nastavlja Wood, igrao i ranije na teniskim turnirima, otkako je pandemije koronavirusa. Igrao je i na prošlosezonskom Australian Openu. Nema dokaza da je njegovo prisutstvo na bilo kojem drugom teniskom turniru potaknulo raspoloženje antivaksera na bilo koji način. Da jest, kako kaže, imali bismo puno dokaza za to po čitavom svijetu. Niti to ministar Hawke nije prepoznao.

0.25 I dalje se spominju članci iz novina i s portala. Wood je osporio i ministrov osvrt na BBC-jev članak u kojem se australce upozorava da bi Đoković mogao proširiti vidike antivakserima. Odvjetnici nalažu da je taj tekst objavljen nakon što je prvi puta donesena odluka da se Đokoviću oduzme viza.

0.20 Woodovo izlaganje traje i dalje. Đokovićev glavni odvjetnik kaže da je ministar grubo pogriješio kada je navodio izvore iz dva novinska članka. Jedan je iz Guardiana, drugi iz ABC-ja, a govore o antivakserskim prosvjedima. Ni u jednom se, kako veli, ne spominje Đoković.

0.15 Nadalje, Wood govori o tome da ministar Hawke uopće nije u obzir uzeo generalne Đokovićeve stavove o cijepljenju. Novak je naime, kako veli odvjetnik, nekoliko puta rekao da nije liječnik, da nije stručnjak u epidemiologiji, ali da može izabrati ono za što misli da je najbolje za njegovo tijelo.

Wood naglašava da su Đokovićevi stavovi o cijepljenju generalno bili poznati i davno prije no što je svijet uopće saznao što je to pandemija koronavirusa.

0.08 Nick Wood je poentirao da je australski ministar odluku o poništavanju vize donio potpuno iracionalno. Dakle, nije je poništio zbog toga što Novak Đoković nema valjano izuzeće za vizu, dapače - ponio se potpuno krivim stvarima kod iskorištavanja svog diskrecijskog prava.

Wood naglašava da ministar uopće nije pogledao valjane medicinske dokaze koje je Đoković pružio kako bi mogao dobiti izuzeće za ulazak u Australiju bez primitka cjepiva.

0.05 Đokovićevi odvjetnici naglašavaju da bi i deportacija njihovog štićenika mogla izazvati antivakserske nemire u Australiji. Podsjetimo, jedna od premisa ministra Hawkea u poništavanju vize bila je da bi Novakovim ostankom u Australiji krenuli društveni nemiri antivaksera...

0.02 Zašli smo u nedjelju po našem vremenu, nedjelja je odavno u Australiji... Ovo je jedna od fotografija Novaka Đokovića dok je danas iz pritvora u imigrantskom hotelu Park na aerodromu u Melbourneu, prebacivan u odvjetnički ured njegova pravnog tima.

image

Fotografija Đokovićeva dolaska na saslušanje

TANIA LEE Afp

23.57 Wood i dalje govori, a komentira se priopćenje ministra Hawkea otprije par dana, kojim je obznanio na kojim je temeljima ukinuo Đokovićevu vizu. Treba podsjetiti, ako ovo večeras završi negativno po Đokovića, bit će deportiran, a u Australiju neće moći ući sljedeće tri godine.

23.50 Riječ upravo ima Nick Wood, glavni odvjetnik Novaka Đokovića. Sada iznosi svoje argumente, a oni su prije nekoliko trenutaka i objavljeni.

23.45 Sudac Allsop objasnio je strankama da je slučaj sa Saveznog na Federalni sud prebačen upravo zato da do konačnog kraja sage dođe što prije, s obzirom na početak Australian Opena u ponedjeljak. Iz istog je razloga sud odlučio da se danas sudi pred tri suca, a ne jednim, kako niti jedna strana više ne bi imala mogućnost za žalbu.

23.43 Iako se tražilo da sudski proces bude brzo gotov, na što su upravo upozorili i Đokovićevi odvjetnici, sudac Allsop jasno je rekao da "ovo ne mora biti gotovo prije ručka". Đokovićevi odvjetnici tražili su razlog da im sudac objasni zašto to ne može biti brzo gotovo, ali on je prekinuo razgovor na tu temu. Dakle, stalo je na tome da može, ali i ne mora biti gotovo prije pauze za ručak. Allsop ništa neće ograničavati.

Podsjetimo, saslušanje je počelo u 9.30 po australskom vremenu. Kad je ručak? To nitko ne zna...

23.38 Glavni sudac James Allsop ima uvodno obraćanje stranama. Tu su i danas Đokovićevi odvjetnici, te Stephen Lloyd, odvjetnik koji brani stranu ministra Hawkea.

23.33 Saslušanje je počelo. Odvjetnici Novaka Đokovića pokušat će dokazati da ministar Hawke nije imao valjani razlog zbog kojeg je iskoristio svoje diskrecijsko pravo i oduzeo vizu Đokoviću. Drugim riječima, pokušat će dokazati da Novak nije antivakser koji bi ostankom u Australiji uzrokovao društvene nemire i poticao na necijepljenje.

23.30 Počinje večerašnje saslušanje koje možete gledati OVDJE

23.20 Prema najnovijim informacijama australskog Guardiana, proces za večeras ipak počinje u 23.30 po našem vremenu.

23.15 Današnje saslušanje uskoro bi trebalo započeti, Đoković će ga pratiti u uredu svojih odvjetnika, kao i jučer.

23.00 Saslušanje pred trojicom sudaca Federalnog suda počinje za petnaestak minuta. Uskoro će biti objavljen i link za prijenos uživo.

22.55 Novak Đoković je krenuo na saslušanje!

>>> Mnogi su večeras uz Đokovića i proces godine. Je li ovo zanimljivije od izborne noći u SAD-u?

>>> Ministar imigracije Alex Hawke naglasio je u svojoj odluci da je Đokoviću uskratio vizu zbog njegovih antivakserskih stavova. Imao je valjano izuzeće za primitak cjepiva.

Linker
26. travanj 2024 13:14