MIKE STOBE Getty Images Via Afp
AMERIČKA BAJKA

Senzacionalni Borna Gojo ušao u osminu finala US Opena i izborio sudar s Đokovićem

Splićanin je sa 6:4, 6:3, 6:2 izbacio Čeha Veselog i osigurao ulazak među najboljih 80 na svijetu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. rujan 2023. 05:32

Američki san Borne Goje (25) dobio je još jedno poglavlje. S uvjerljivih 6:4, 6:3, 6:2 protiv Čeha Jiříja Veselog, Splićanin se plasirao u osminu finala US Opena i produljio svoj njujorški niz na šest pobjeda.

Suparnik među 16 najboljih bit će mu Novak Đoković. Najuspješniji tenisač u povijesti, koji će se nakon US Opena vratiti na broj jedan, zaostajao je 0:2 u setovima protiv sunarodnjaka Lasla Đerea, pa preokretom stigao do pobjede 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3.

Suverenom partijom sa 36 winnera, 12 asova i samo 11 izgubljenih poena na servisu (!), nevjerojatni je Gojo za dva sata i šest minuta osigurao skok među 80 najboljih igrača svijeta. Još je impresivniji podatak da je sedam servis gemova osvojio bez izgubljenog poena, kao i da je u cijelom meču skupio tek 12 neforsiranih pogrešaka.

Prijelomnica je bio posljednji gem prvog seta, u kojem je Veselý, nekoć 35., a danas tek 437. igrač svijeta, servirao za ostanak u setu. Imao je 15:0, no Gojo je s tri uzastopna poena izborio dvije set-lopte, od kojih je iskoristio drugu. Do kraja dvoboja izgubio je još samo pet gemova, s tim da je break u drugom setu također stigao na kraju, kod Borninog vodstva 4:3.

image
Getty Images via AFP

U trećem setu nije bilo gotovo nikakve rezultatske napetosti; tenisač iz Příbrama je protiv servisa u toj dionici uzeo svega pet poena, a svoj početni udarac gubio je dvaput.

Gojo je, podsjetimo, u glavni ždrijeb US Opena ušao kroz kvalifikacije i dosad je nanizao Međedovića, Andrejeva, Machaca, Delliena, McDonalda i Veselog. Pritom je izgubio tek jedan set, u prvom kolu kvalifikacija protiv 20-godišnjeg Hamada Međedovića.

Bivši je student sveučilišta Wake Forest prije dolaska u New York imao samo jednu pobjedu na Grand Slamovima, lani s Roland Garrosa gdje je svladao Talijana Giannessija. Turnir je započeo kao 105. igrač svijeta, a već sada je osigurao skok za najmanje 29 mjesta.

Linker
03. svibanj 2024 09:47