Novak Đoković ističe kako je za njega sport iznad politike

 KARIM SAHIB Afp
NOVI UDARAC

Šok u Dubaiju: Đoković izgubio i ostao bez broja jedan, nakon 361 tjedna više nije najbolji na svijetu!

Srpski tenisač ispao je s turnira u Dubaiju nakon što ga je Čeh Jiri Vesely pobijedio u napetom meču
Piše: Davor Burazin, Sportske novostiObjavljeno: 24. veljača 2022. 18:51

Senzacijo, ime ti je Jiri Vesely. Češki tenisač, 123. na rang-listi, pobijedio je Novaka Đokovića sa 6:4, 7:6 (4) u četvrtfinalu Dubaija i na taj način je ustoličio Danila Medvedjeva kao 27. tenisača od 1973. godine na prvom mjestu ljestvice sljedećeg ponedjeljka.

Time je okončana 18 godina duga dominacija Velike Četvorke, ukupno 921 tjedan ili 6958 dana (bez 22 tjedna 2020. godine kad je rang-lista bila zamrznuta zbog COVID-19) u kojem su samo Đoković (361), Roger Federer (310), Rafael Nadal (209) i Andy Murray (41) držali jedinicu. Đoković je od siječnja 2020. godine neprekidno bio na vrhu, detronizacije ga je koštao i stav da se ne želi cijepiti protiv COVID-19, što je dovelo do njegove deportacije iz Australije u siječnju i gubitka 2000 bodova.

image

Jiri Vesely

KARIM SAHIB Afp

Vesely je odigrao briljantan meč i drugi put u isto toliko susreta pobijedio Đokovića. I u Monte Carlu 2016. godine je Đoković bio broj jedan i branitelj naslova: - Ovo je stvarno nevjerojatno, za pobijediti Novaka baš sve se mora poklopiti, rekao je 28-godišnji Vesely, koji je u Dubaiju krenuo iz kvalifikacija, jedva pobijedivši Libanonca Hadyja Habiba.

U glavnom ždrijebu je Vesely nadigrao Marina Čilića i Roberta Bautistu Aguta.

Intervju uoči poraza: 'Ponizili su me na svjetskom nivou'

Uoči susreta sa Veselym Đoković je u Dubaiju dao i intervju za SportKlub u kojem je otkrio zašto je BBC-ju dao prvi intervju nakon događaja u Australiji. Srpski je tenisač još jednom progovorio i o cijeloj drami uoči Australian Opena.

"Ne mogu iz sjećanja izbrisati ono što se dogodilo. Toliko je sve još svježe. Bilo je i drugih stvari koje su me uzdrmale i koje ne mogu zaboraviti, a kamoli ovako nešto. To je stvarno bio presedan u svakom smislu. Mogu prihvatiti da je to kako je i nastaviti dalje. Ono što od mene sigurno nećete čuti ili vidjeti jest da bježim od odgovornosti i želje da odgovorim na neko pitanje. Ne krijem ništa niti bježim od nekoga. Tu sam, pozvao sam BBC koji nije uvijek bio prijateljski nastrojen prema meni. Došli su u Beograd i hvala im na tome. Skoro sat i pol smo pričali, a oni su objavili samo pola sata intervjua", rekao je Đoković pa dodao:

"Da sam pozvao nekog s kim imam dobar odnos, rekli bi da sam namjestio intervju da me ništa ne pitanju i da bježim od neugodnih situacija i nešto krijem. To je najveći razlog zašto sam ih zvao. Oni su me najbiše kritizirali i mogli su doći i pitati me što god požele."

Najbolji svjetski tenisač je istaknuo kako je sport za njega iznad politike.

"Za mene je sport uvijek bio iznad politike iako neki misle da sam politizirao cijelu ovu situaciju, da sam namjerno htio ući u zemlju i privući pažnju. Oni misle da sam više ušao u politiku nego u sport, ali baš je suprotno. Otišao sam jer sam sportaš i zato što je to mjesto gdje sam imao najbolje rezultate", rekao je Đoković pa dodao:

"O meni se stvorila jako ružna slika. Ponizili su me na svjetskom nivou. Zato je bitno da imam priliku uvijek nešto reći. Ako me netko želi nešto pitati, odgovorit ću, a svoje odgovore ću ponavljati jer nemam što za dodati osim onoga što sam rekao za BBC."

Linker
20. travanj 2024 17:26