afp
ONE SLAM WONDER ILI?

Tenisko čudo iz Poljske: Obožava Pink Floyd, a tenis igra tako dobro iz ljubavi prema - geometriji

Iga Swiatek sa 18 godina postala je prva Poljakinja s osvojenim Grand Slam naslovom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. listopad 2020. 13:29

Kad se prošle godine Iga Swiatek plasirala u osminu finala Roland Garrosa i proslavila usput 18. rođendan, na upit je li iznenađena brzinom kojom je došla do uspjeha na WTA razini u svojoj prvoj godini ili je to očekivala, Poljakinja je odgovorila:
- Lijepo je to, ali me strah spoznaje da je puno mladih cura napravilo veliki rezultat i onda su upale u seriju loših rezultata. Ostati na istoj razini bit će najteža stvar. Nemoguće je biti na istoj razini cijelo vrijeme, ali moraš ostati vjerna svom tenisu, ne smiješ poludjeti ako rezultati izostanu. Nije tako teško napraviti jednom pravu stvar, puno je teže ponavljati.

Rad s psihologinjom

Već tada je uz nju bila Daria Abramowicz, sportski psiholog. Krajem prošle godine je objasnila zašto se odlučila na taj neobičan potez.
- Oduvijek treniram tenis i radim na tjelesnoj pripremi. Jednostavno sam osjetila da bi mi to moglo biti od velike pomoći, jer svaka tenisačica u Top 50 zna igrati.

image
Poland’s Iga Swiatek eyes the ball as she returns it to Sofia Kenin of the US during their women’s singles final tennis match on Day 14 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on October 10, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT/AFP)
afp

A zna i ona. Lani je jedan njen poen iz Lugana, gdje je osjetila prvo finale na WTA Touru, izabran za najljepši potez u 2019. godini, čime je naslijedila slavnu sunarodnjakinju Agu Radwansku, kojoj je ta nagrada pripadala čak šest godina u nizu.
- Ponekad bih se uhvatila kako vizualiziram osvajanje Grand Slam turnira. Zato što su prije mene takve stvari napravile mlade igračice. Vjeruješ u ono što radiš, makar u podsvijesti znaš da puno rada moraš uložiti da bi došao do osvajanja takvog turnira. Sada su se dogodila ova dva tjedna sjajnog tenisa i već imam ono o čemu sam maštala. Ludo je to, definitivno iskustvo koje ti mijenja život i teško mi je komentirati u ovom trenutku, jer se moram najprije vratiti kući i vidjeti što se događa u Poljskoj. Iako sam mobitel držala isključen posljednjih dana, znam da će biti ludo. Mislim da ću se naviknuti na to i da mi neće biti problem. Nikada nisam imala problem s privlačenjem pozornosti ili biti okružena ljudima. Doduše, nikada prije nisam bila ovako popularna.

image
Znam da će biti ludo kada se vratim doma u Poljsku, rekla je tinejdžerka Iga
afp

No, sad je kreirala povijest poljskog tenisa, prva je s Grand Slam naslovom, no i sama će priznati kako je prerano smatrati je najboljom poljskom tenisačicom svih vremena.
- Aga Radwanska napravila je toliko toga, ne znam točno koliko je godina provela u svjetskom vrhu, bila je druga na rang-listi, bila je finalistica Wimbledona, pobjednica WTA Finalsa… Da bih jednom bila najbolja u Poljskoj morat ću nekoliko godina odigrati na toj razini, biti konzistentna. To će biti najveća promjena za mene. Na terenu pokušavam koristiti sve čemu me Daria naučila. Mogu primijetiti razliku kad sam mentalno spremna i kad sam u stanju nositi se sa stresom i pritiskom, odnosno kad to nisam spremna. Zato ponekad gubim u 1. kolu, a ponekad, kao sada, osvojim turnir.

AC/DC za ‘zagrijavanje’

Dakle, tek treba vidjeti hoće li Swiatek stopama Jelene Ostapenko ili stazom kojom kroči jedna od njenih najboljih prijateljica, Naomi Osaka. “One Slam Wonder” ili višestruka Grand Slam pobjednica? To je pitanje za milijun dolara.

Inače, za sebe Iga Swiatek kaže da je opsjednuta glazbom, za svako raspoloženje ima određeni žanr, ali najviše voli rock. Broj 1 na njenoj rang-listi je Pink Floyd. Prije izlaska na teren u pohodu na titulu u Parizu slušala je “Welcome to the Jungle” od Guns N’ Rosesa, prije toga je favorit u tom smislu bila pjesma “Thunderstruck” od AC/DC-a.

- Što se škole tiče, volim matematiku i opet matematiku. Mislim da mi je ta ljubav pomogla u shvaćanju geometrije teniskog terena i kako ga koristiti.

Peta najmlađa pobjednica Roland Garrosa

Samo su četiri tenisačice u Open eri mlađe od Ige Swaitek osvajale Roland Garros. Najmlađa je Monica Seles, koja je 1990. godine imala 16 godina i tri mjeseca, a do 19. rođendana je već imala hat-trick. Arantxa Sanchez Vicario je imala 17 godina i šest mjeseci kad je u finalu 1989. godine šokirala braniteljicu naslova Steffi Graf. Njemica je, pak, osvojila dva prije 19. rođendana, prvi sa 17 godina i 11 mjeseci. Hana Mandlikova je 1981. godine imala 19 godina i tri mjeseca, Swiatek je mjesec dana starija.

Sedma bez izgubljenog seta do titule u Parizu

Sedam je tenisačica u Open eri osvajalo Roland Garros sa 14:0 u setovima.
Počelo je s Evonne Goolagong Cawley 1971. godine, pa se godinu kasnije nadovezala Billie Jean King, a onda i Chris Evert 1974. godine. Na sljedeću se čekalo 14 godina, bila je to Steffi Graf, dok je 1994. to uspjelo Arantxi Sanchez Vicario.
Jedina koja je dva puta pokorila Roland Garros bez izgubljenog seta bila je Justine Henin (2006-07). Na Igu Swiatek se čekalo 13 godina. (db)

U svibnju tek završila srednju školu, a sad je pobjednica Roland Garrosa

Nakon ovakvog trijumfa nevjerojatno izgleda da je odredila kako će se dvije godine potpuno posvetiti tenisu i na temelju rezultata zaključiti isplati li se nastaviti ili se okrenuti školovanju, studiranju. Da, o tome je Iga razmišljala krajem prošle godine kad je zbog ozljede sezonu zaključila nakon US Opena.
Inače, tek u svibnju ove godine je završila srednju školu. Pet mjeseci kasnije je pobjednica Roland Garrosa, najmlađa od Monice Seles 1992. godine, najuvjerljivija od Steffi Graf 1988. godine, prva bez izgubljenog seta od Justine Henin 2007. godine...

Strah me spoznaje da je puno mladih cura napravilo veliki rezultat i onda su upale u seriju loših rezultata. Nije tako teško napraviti jednom pravu stvar, puno je teže ponavljati. Moraš ostati vjerna svom tenisu, ne smiješ poludjeti ako rezultati izostanu

Linker
25. travanj 2024 14:55