Rafael Nadal i Novak Đoković

 IBRAHIM EZZAT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ibrahim Ezzat/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
ANKETA SN

Tko je najveći tenisač svih vremena? Đoković je učinio dvije nevjerojatne stvari, ali Nadal i dalje vodi...

Novak puše za vrat Rafi, a tu je i Roger Federer koji još uvijek nije rekao svoju zadnju riječ.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. srpanj 2022. 20:18

Novak Đoković osvojio je 21. Grand Slam titulu nakon pobjede nad Nickom Kyrgiosom u finalu Wimbledona sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3). Za srpskog tenisača to je sedmi osvojeni trofej u All England Clubu, četvrti u nizu, što je drugi najduži niz iza onog petogodišnjeg Björna Borga (1976. - 1980.) i Rogera Federera (2003. - 2007). Sada ima tek jedan manje osvojeni Wimbledon od rekordera Rogera Federera (8), ali ujedno i jedan manje ukupno Grand Slam od rekordera Rafaela Nadala (22).

Đoković je u seriji od 28 uzastopnih pobjeda na travi Wimbledona, posljednji poraz upisao je protiv Tomaša Berdycha “davne” 2017. godine, preciznije Đoković je predao četvrtfinale početkom drugog seta, dok mu je posljednji “pravi” poraz nanio Sam Querrey godinu ranije u 3. kolu. Od tada je, dakle, srpski tenisač upisao 32 pobjede u posljednja 33 meča u All England Clubu.

Najposebniji u srcu

Nije ga uspio zaustaviti ni Nick Kyrgios, koji je igrao svoje prvo Grand Slam finale i koji je imao 2-0 u međusobnim mečevima protiv Đokovića. Međutim, malo je to značilo na terenu koji sve više postaje Novakov dnevni boravak. Na Centralnom terenu Wimbledona naime nije izgubio posljednjih 38 mečeva, što je također apsolutni rekord Wimbledona. Na tom terenu nije izgubio čak od 2013. godine, kada ga je u finalu nadigrao Andy Murary, a malo ranije spomenuta dva poraza (Querrey, Berdych) dogodila su se na terenu broj 1.

- Nemam više riječi za opisati što mi znači ovaj trofej, turnir i ovaj teren. Ovo je oduvijek bio i zauvijek će biti najposebniji turnir u mom srcu, zbog njega sam počeo s tenisom kada sam bio malo dijete od 4,5-5 godina i tražio od roditelja da mi kupe reket - pričao je Đoković dok je još jednom grlio pobjednički trofej.

- Gledao sam Petea Samprasa kako igra ovdje na Wimbledonu i osvaja turnir i poslije toga sam o tome oduvijek sanjao, da ću i ja doći ovdje igrati. Zbog toga mi svaki trofej koji ovdje osvojim postaje posebniji i važniji.

Inače, ovime se Novak izjednačio upravo s “Pistol Peteom” sa sedam titula.

U finale je Đoković ušao kao i u prethodna dva meča - gubitkom prvog seta. Dapače, protiv Jannika Sinnera u četvrtfinalu preokrenuo je i 0:2 u setovima u pobjedu, a Kyrgiosa je dočekala slična sudbina.

Makar, Australac je prilično dobro otvorio meč, u prvom setu imao sedam asova, 14 “winnera”, te samo četiri neprisiljene greške, od kojih je dvije napravio u posljednjem gemu seta. Odigravao je neke samo za njega karakteristične poteze, spektakularne udarce, “ubacio” je u repertoar i servis ispod ruke i u prvom setu, u kojem je napravio break za 3:2 i sačuvao ga do kraja, to je sve izgledalo odlično iz njegove perspektive.

Novak nije imao rješenja za ukrotiti Kyrgiosove servise, ali dočekao je svoj trenutak u četvrtom gemu kada je bez osvojenog poena Australac “predao” svoj servis. Novak je u probleme upao tek u servisu za set, gdje je 27-godišnjak iz Canberre imao 0:40 za 5:5, pa onda i još jednu prednost za četvrtu break-loptu. No, nakon što to nije iskoristio, Kyrgios je počeo sa svojim tantrumima.

image

Novak Đoković

ADRIAN DENNIS Afp

Otad pa skoro do kraja meča, neprestano je na promjeni strana urlao prema loži gdje je bio njegov stožer, stalno širio ruke, vrtio glavom iz samo njemu poznatih razloga. Žalio se sucu da ga neka žena iz publike koja “izgleda kao da je popila 700 pića”, kako ju je opisao, ometa pri servisu, dok je posve neprimjereno izgledalo njegovo urlikanje preko cijelog terena prema svom stožeru koje je (valjda) optuživao da su preopušteni i da ne navijaju dovoljno za njega.

Ispoljavanje bijesa

Postao je “klasični Kyrgios”, nervozan, ljutiti, pun negativnosti. Koliko mu to smeta ili mu možda uopće ne smeta u igri, najbolje zna on sam, ali u ovom slučaju, ispoljavanje bijesa bez razloga nije ga odvelo u pozitivnom smjeru što se tiče rezultata finala.

Đoković je, pak, pri tome ostao u svojoj zoni, nije se obazirao ili barem nije pokazivao da uopće obraća pozornost na Kyrgiosa. Držao se svoje igre i to mu je u konačnici donijelo novi trijumf.

Kyrgios je na kraju, za razliku od ponašanja tijekom meča, bio dobro raspoložen.

- Trenutačno nemam želju za ponovo doći u Grand Slam finale jer sam totalno umoran, iscrpljen. Trebat će mi dobar odmor nakon ovog

No, na kraju svega, Đoković je odao priznanje Australcu.

- Nick, vratit ćeš se ti u finale. Ne nužno u Wimbledonu, ali u finale Grand Slama. Pokazao si zašto zaslužuješ biti ovdje, da si ponajbolji na svijetu, posebno na ovoj podlozi. Čuo si već sve o tome da si sjajan talent i to, ali mislim da se napokon počinje sve slagati za tebe - rekao je Novak, prije nego se prebacio na šalu.

- Nisam mislio da ću reći toliko lijepih riječi o tebi, s obzirom na našu povijest i odnos ha ha.

Australac i Srbin često su bili na puškometu jedan drugome, ali nakon što je Kyrgios početkom ove godine kritizirao vlastitu državu zbog cijelog cirkusa oko Đokovićeve vize pri ulasku u Australiju i kasnije deportacije, međusobni odnosi postali su zapravo fenomenalni.

- Nadam se da je ovo početak lijepog, dugog prijateljstva. Ovo je sada i službeno romansa - našalio se Đoković.

I Australac je nahvalio Novaka.

- Mislio sam da igram dobro, ali on je kao bog na ovom terenu.

Kyrgiosu je ovo bila prilika života, tko zna hoće li ikada dočekati novu i kada. Već je najavio da neće još dugo igrati tenis, a s takvim mentalnim sklopom pitanje je može li odigrati sedam mečeva u nizu, a da ne pukne potpuno.

Linker
24. travanj 2024 04:50