BOŽIĆNI SAJMOVI

Čarobna Slavonija: Osjetite duh adventa na gradskim ulicama prepunih svjetlosnih instalacija

Program Adventa u Slavonskom Brodu u virtualnom je obliku, dok je u Vukovaru uređeno klizalište na otvorenom
Advent u Slavonskom Brodu











 
 Danijel Soldo/Cropix

Slavonski Brod

Gradski glavni trg, Trg Ivane Brlić Mažuranić, kao i slavna brodska Tvrđava i gradske ulice u centru ukrašeni su u svečano blagdansko ruho. S obzirom na to da ove godine nisu mogući programi i druženja više ljudi na gradskim ulicama i Korzu, u gradu su pokrenuli duh adventa u virtualnom obliku.

image
Advent u Slavonskom Brodu











Danijel Soldo/Cropix

Advent iz davnina, koji nosi ime po bajci slavne sugrađanke Brođana Ivane Brlić Mažuranić, od početka došašća svaki dan posjetiteljima web stranice priprema novi zabavni poklon. Pokloni iz Adventskog kalendara nude razne recepte, mnoge običaje, nove ideje, pjesme, filmove itd. Sve poklone Kosjenka, glavni ovogodišnji voditelj "online programa", dijeli s posjetiteljima i na Facebook i Instagram stranicama. Organizatori su pozvali i građane da na društvenim mrežama uz hashtag #adventizdavnina dijele razne sadržaje, ideje, razmišljanja, fotografije uređenja doma, recepte, običaje i sve što ih raduje u božićno vrijeme.

image
Advent u Slavonskom Brodu
Danijel Soldo/Cropix

Vukovar
Uz slogan: Radost, bez obzira na sve, ove godine vukovarski Advent se održava u promijenjenim okolnostima i s promijenjenim sadržajem, kako bi se poštovale preporuke i sadržaji bili prilagođeni epidemiološkoj situaciji.
Iako je bio pripremljen, izostat će klasični program s koncertima, radionicama za djecu, ugostiteljskim kućicama i božićnim sajmom. Ugođaj predbožićnog vremena ove se godine događa u perivoju dvorca Eltz - ovaj čarobni prostor odjenuo je posve novo blagdansko ruho, stvarajući božićnu bajku u Eltzu. Usto, Vukovar je jedan od rijetkih gradova koji ima i gradsko klizalište otvoreno baš za ovu priliku. Klizanje i najam opreme za posjetitelje su besplatni.

image
Osvjetljeni Vukovar
Miroslav Slafhauzer/

Posjetitelji mogu uživati i u nekoliko svjetlosnih instalacija - od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojenja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija. Dodatnim uređenjem središta grada te prilaznih ulica prema centru, božićnom glazbom koja će odzvanjati s Radničkog doma, božićnog ugođaja ne nedostaje niti ove godine.

Osijek
Advent nije stajanje, nego kretanje. Nije jedno mjesto, nego šetnja. Advent je u srcu, poručuju Osječani koji su također svoja blagdanska događanja prilagodili epidemiološkim mjerama. Ispred konkatedrale je nalazi vijenac na kojem se svake adventske nedjelje palila po jedna adventska svijeća, ukrašen je Korzo, Sakuntala park, svi osječki parkovi te najljepša secesijska ulica - Europska avenija, te naravno srce grada, koje je uvijek bilo i centar adventskih događanja - Osječka Tvrđa.

image
Advent u Osijeku - Prolaz Vanje Radausa
Vlado Kos/Cropix

U samom centru grada je i Klizalište Sokol koje radi svaki dan od 8.30 do 20:30. Broj posjetitelja je ograničen na 25 pa svoju kartu za željeni termin treba kupiti unaprijed.

image
promo de
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:36