ANDREW COWIE Dppi Via Afp
JE LI OVO KRAJ?

Tužno je gledati kako Federer gubi bitku, sve ide u jednom pravcu, Roger u tom duelu ne može pobijediti

Trunčica nade. To je zapravo sve što ostaje Federerovim fanovima...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 14:18

Proslavio je u 8. kolovoza 40. rođendan, što je iniciralo istraživanja, teme i analize o tome treba li se, odnosno ima li se pravo uopće u toj, za tenisače skoro pa poodmakloj dobi, ponovno nadati nečem velikom. A kada je Roger Federer u pitanju dovoljno veliko samo su Grand Slam titule i finala.


Tjedan dana kasnije objavio je da će morati na novu operaciju koljena, istog, desnog koljena kojeg su mu rezali već tri puta u posljednjih 16 mjeseci, a ta vijest automatski je izbrisala sve te priče o tome može li se Roger Federer opet vratiti i još jednom osvojiti nešto veliko. Jer sada u to gotovo nitko više ne vjeruje.

image
ELSA Afp


Svi su sada dovoljno hrabri reći da je to kraj. Scenarij da će Roger Federer sa 40 i pol (ili više) godina i s četiri operacije koljena iza sebe osvojiti Grand Slam, malotko je spreman prihvatiti. I ne samo osvojiti Grand Slam, nego vratiti se uopće tenisu i biti barem približno dobar kao nekad.
- Bit ću na štakama dosta tjedana i izvan tenisa mnogo mjeseci i naravno da će biti teško vratiti se, ali želim si dati trunčicu nade u povratak na Tour u nekom obliku ili formi. No, realan sam i svjestan koliko je teško u ovoj dobi podvrgnuti se još jednoj operaciji.


Već i same Federerove riječi vuku na oproštaj i nude malo optimizma. Dapače.


No, veliki Švicarac, jedan od trojice aktualnih surekordera (Nadal, Đoković) po broju osvojenih Grand Slam titula (20), želi si dati još jednu priliku, kao što je i rekao "trunčicu nade", da se od tenisa oprosti na svoj, ali prije svega na dostojanstven način.

Ozljeda je za svakog sportaša najgori i najteži način za zaključiti karijeru i vjerojatno je to razlog zašto Federer još oklijeva, ili će možda još i sljedećih mjeseci oklijevati, za definitivno reći zbogom. I makar su ga već barem pet puta opraštali, pa se svejedno vraćao - ako je to pravi izraz jer nikada, jasno, nije ni otišao da bi se morao vraćati - svima je ovog puta jasno da se taj dan, dan kada će objaviti kraj karijere približio više nego ikad prije.


- Znamo da sve ovo ide u jednom pravcu. Znamo koji je međusobni skor s "vremenom i biološkim satom" i da se u tom duelu ne može pobijediti. Tužno je gledati kako jedan sportaš ovako gubi bitku - napisao je novinar Sports Illustrateda Jon Wertheim.
- Četiri operacije da se popravi jedno koljeno? To je previše - dodala je teniska novinarka Carole Bouchard.


Javio se i bivši tenisač Mardy Fish.
- Povući se na način na koji ti želiš, nešto je najbolje za svakog sportaša. Nadam se da će se Federer brzo oporaviti.
Federer je najavio štake i pauzu od mnogo mjeseci, što je znakovito, odnosno to nije radio uoči prethodnih operacija, pa se laički može pretpostaviti da je ova operacija nešto ozbiljnija, a ne samo "privremena kozmetika". Jer nakon prve operacije u 2016., vratio se nakon mjesec i pol (doduše potom uzeo nešto kasnije i još šest mjeseci stanke, ali više preventivno nego li radi neposrednog uzroka), nakon druge također je očekivao svega nekoliko mjeseci stanke, nakon treće se opet vratio relativno brzo. Makar je bilo vidljivo da nije potpuno spreman, da nije na 100 posto.

image
FABRICE COFFRINI Afp


Ovo sada zvuči puno ozbiljnije, pa je moguće i da se radi o nešto kompliciranijem zahvatu. Tome u prilog sugeriraju još neke rečenice iz Federerove objave o operaciji, a to je da mu je ona potrebna i kako bi kasnije imao normalan život.
- Želim biti zdrav i kada završim karijeru, da mogu trčati bez problema i kasnije, a želim kroz proces rehabilitacije proći dok sam još aktivan i dok sam u godinama u kojima to mogu bolje podnijeti.


Kada će se i kakav Federer vratiti tenisu i hoće li uopće, pitanja su, zasad, bez odgovora. Hoće li mu posljednji meč i set u karijeri biti poraz 6:0 od Hurkacza u Wimbledonu? Nekako to nije prikladno za jednog od najvećih sportskih šampiona u povijesti.
- Možda je ovo kraj za Rogera. Mora uzeti koliko god vremena mu treba i vidjeti što dalje te donijeti konačnu odluku. U ovom je trenutku najvažnije da sredi koljeno kako bi mogao uživati u životu i možda da napraviti oproštajnu ekshibicijsku turneju - komentirao je engleski teniski novinar, inače hrvatski zet David Law.


Trunčica nade. To je zapravo sve što ostaje Federerovim fanovima, njegove riječi koje će im u sljedećim mjesecima sigurno odzvanjati u mislima kao slamka optimizma.

Linker
16. travanj 2024 12:09