MATTHEW STOCKMAN
ZVEREV U POLUFINALU

Prava bitka, ali Hrvat ostao kratak! Ćorić ‘razvalio‘ na startu, ali potom je uslijedio veliki preokret!

Najbolji hrvatski tenisač nije uspio napraviti korak više u New Yorku, slavio je sedmi tenisač svijeta
Piše: Vjekoslav PaunObjavljeno: 08. rujan 2020. 18:46

Ćorić - Zverev 6:1, 6:7 (5), 6:7 (1), 3:6

Završna analiza. Borna je imao set, u drugom 4:2, u trećem je imao kod 3:3 dvije break prilike, a u četvrtom je imao kod 3:2 čak 0:40 na servis Nijemca. Znači, u idealnom scenariju mogao je dobiti ovaj meč, no nije se pitalo samo Bornu... Čestitke Zverevu koji je, kako je meč išao, pojačavao, a posebno je mudro odigrao u tie-breakovima, bez žurbe. Kako bilo, Borna će pamtiti korona-US Open, jer četvrtfinale je njegov najbolji rezultat. Bravo Borna...

image
SOFASCORE

3:6 - Imao je Borna 15:30, ali je Zverev okrenuo (40:30) i izborio prvu meč loptu. Pogriješio je bekhendom, a na drugu meč loptu Hrvat - "briše liniju". Dvije meč-lopte je spasio, ali ne i treću! Zverev je u polufinalu!

image
SCREENSHOT

3:5* - Dvije break prilike za Nijemca. Prvu je spasio Ćorić sjajnim winnerom, ali na drugu ga je Nijemac probio. Nije to više onaj Ćorić iz prvog seta, ali niti Nijemac koji je preokrenuo cijeli susret. Zverev servisa za meč, za svoje prvo polufinale u New Yorku!

3:3* - I evo sad Zvereva! Nakon 30:15, Nijemac ima 30:40. Hoće li kazniti sve one neiskorištene prilike iz gema ranije? Srećom, forhend je zapeo na vrhu mreže. 40:40. Odličan servis-winner (prednost) i laka greške bekhendom Zvereva i Hrvat ipak može odahnuti.

2*:3 - Deseta dvostruka pogreška za 0:30 na servis Nijemca, evo Ćorića i na 0:40! Ovo mora iskoristiti! Prvu nije, forhend je bio prejak. Još dvije (15:40). Kakav retern! Sjajna prilika i nova greška Ćorića forhendom! Još je jedna ostala. I opet greška. Tri nevjerojatne greške Borne Ćorića! 40:40! Potom forsirana greška (odličan servis Zvereva), ali sjajna paralela Hrvata bekhendom nakon što je pozvao Zvereva na mrežu odličnom kratkom loptom. Forsira Nijemac srećom s drugim servisom, kockanje se ovoga puta nije isplatilo. Četvrta break prilika za Hrvata! I otišla. Winner Nijemca nakon sjajnog prvog servisa (forhend dijagonala inside-out). I ništa. Četiri šanse! Šteta! Na prve tri trebao je bolje reagirati.

2:2* - Opet je Zverev imao show, sutkinja je dosudila da je loptica dva puta odskočila nakon sjajne kratke lopte u režiji Hrvata, a on je čak tražio Oko sokolovo na taj potez. Naravno, nije ga dobio, ali mi smo vidjeli u ponovljenoj snimci da je sutkinja bila u pravu.

Analiza meča dosad! Kako meč ide, Zverev igra sve bolje, a Borna ne prati taj nivo. Griješi u ključnim trenucima. Borna ima više osvojenih poena u susretu nakon tri seta, a dva seta je izgubio (105-103), no tako je to u tenisu. Pada prvi servis, a i pojačava broj grešaka. Jedno je sigurno, pokušati pronaći rješenje prije tie-breaka u kojima Borna, bar u ovom meču, nije baš koncentriran kako treba, a Nijemac s druge strane pronalazi mirnoću.

6:7 (1) - Zverev je krenuo mini-breakom (bekhend pogreška Ćorića), poveo potom 3:0. I opet je Zverev taj koji traži pogrešku Ćorića, atipično za njega, ali odličan savjet svojeg trenera. Ne griješi i čeka grešku Hrvata. Novi as (ukupno 14.) za 5:1 i slijedi promjena strana. Nažalost, ništa od preokreta, Nijemac je osvojio treći set.

image
SCREENSHOT

6:6 - Grize Borna u ovome gemu, nakon 15:0, evo 15:30 na servisu Nijemca. Samo dvije lopte od seta. Pozvao je Zvereva na mrežu kratkom loptom, ali ovoga puta on je taj koji je bio izigran (paralela, 30:30). Testira smash ovoga puta Ćorić kod Zvereva, ali Nijemac je sad siguran. Izvlači se servisima. Opet tie-break!

6:5* - Sjajan bekhend drive-volej Borne Ćorića za osvojen gem. Nije bilo trzavica, imao je kontrolu u ovoj igri (40:15). Pritisak se seli na stranu Nijemca.

5:4* - Već treći put Ćorić je tražio "toilet break"! Nadamo se da nije nešto ozbiljno. Opet se buni Zverev i protestira.

4*:4 - Ćorić je opet tražio da napusti teren, ali ovoga puta sutkinja je to odbila. Što se to događa, kakvih to problema ima Borna? Ili je vlaga toliko velika, da je opet hrio zamijeniti hlačice? Dosta miksa u ovom gemu Borna, krenuo je bekhend winnerom, no na kraju je Zverev okrenuo (40:15).

4:3* - Nevjerojatno, Zverev je promašio i treći smash u nizu! Definitivno će morati "pred zid" na dodatni trening. 40:0 za Bornu, potom 40:15, forsirana greška Zvereva i Hrvat zadržava servis.

3*:3 - Na najbrži servis Zvereva u meču Borna je reagirao sjajnim reternom (0:15), a potom Nijemac opet griješi na - smashu (0:30)! U ovakvom meču to može biti presudno. Ipak 30:30, jedna je lopta plesala na mrežu na štetu Ćorića, a potom je uslijedio servis winner Nijemca! Kakav bekhend winner Ćorića i šansa za novi break u nizu! Šteta, ništa nije mogao, sjajan servis Nijemca. Evo nove šanse, lagana greška petog nositelja (forhend u mrežu), ali i drugu break priliku izvlači servisom. Odličan servis-gem Nijemca. Šteta, dvije break prilike su otišle, ali ništa tu nije mogao.

image
MATTHEW STOCKMAN

3:2* - Trećim asem (40:15) Borna je taj koji je - ispred. Ovoga puta bez breaka, ali nadamo se da će doći. Smirio se, smanjio je greške i opet dobro servisa. Na potezu je Nijemac koji ovdje traži svoje prvo polufinale. Bio je jednom polufinalist na Grand Slam turnirima, dogodilo se to u Melbourneu. Borna? Već ovo mu je najbolji upis, ali zašto stati, ovo je šansa. Nema Federera, Nadala, Đokovića...

2*:2 - Evo šanse za povratak, 0:40! Dvije nije uspio realizirati, evo treća, drugi servis, čini se laki smash za Zvereva, ali i promašaj! Kakav promašaj Zvereva za povratak Hrvata u treći!

1:2* - Servis za Bornu. 15:30, prvi problemi za Ćorića u trećem. Pojačao je Zverev! Ipak, servis winner i 30:30. Odlično je pripremio poen, izašao na mreži i promašio je volej. Zverev ima break loptu! Previše griješi Ćorić u ovom trenutku. Zverev sjajnom bekhend paralelom ima break i vodstvo! Po prvi put u meču!

1*:1 - Da vidimo statistiku nakon drugog seta, Zverev radi razliku u winnerima (25:11), a Borna ga stiže po greškama (19:27). Pao je prvi servis kod Borne (65%), a više je na mreži Ćorić (24:17).

1:0* - Borna je zadržao servis, na redu je Nijemac.

image
SCREENSHOT

Analiza drugog seta - Borna nije bio strpljiv u ključnim poenima u tie-breaku, išao je brzopotezno po winnere što nije njegov stil u dvobojima sa Zverevim, dok je Nijemac ovoga puta bio taj koji je - tražio pogrešku protivnika. Na kraju je tie-break dobio Ćorićevom taktikom. Dva laka "zicera", bekhend kod 4:4 i forhend na set loptu protivnika jednostavno je morao zabiti.

6:7 (5) - Zverev je otvorio s 1:0, Borna odličnim smashom nakon napada forhendom - izjednačava. Još jedan odličan servis, kratka lopta i napad forhendom, Hrvat ima 2:1. Odlično je Borna primijetio da sudac nije reagirao na nešto duži servis, tražio je Oko sokolovo i ima prvi mini-break nakon dvostruke pogreške Nijemca. I opet je Zverev izabrao "pimplanje" i pogodio je. 3:3. Šteta, Ćorićev slice je završio na vrhu mreže. Zverev više ništa ne donira, 4:4. Šansa za Ćorića, "mishit" Zvereva i lagana lopta u servis polje na bekhend, ali Borna promašuje. 4:5! Još jedna pogreška Borne i Zverev ima dvije set lopte! Borna je jednu spasio odličnom forhend dijagonalom, ali s novom bekhend pogreškom poklanja set Nijemcu! Šteta

5*:6 - Opet će biti pritisak na Borni, Zverev igra daleko bolje nego u prvom setu. Hrvat servisa za odlazak u tie-break.

5:5* - Borna je nakon što je sjedio na klupi tražio odlazak u svlačionicu što je dodatno razljutilo Zvereva, pa je još jednom izvršio prtisak na sutkinju. Nadamo se da Ćorić nema nekih problema. Otvara gem sa 30:0, 40:15 i bekhendom riješava gem.

4*:5 - Bez izgubljenog poena Zverev osvaja svoj gem, jedan glasni "come on" dovoljno govori koliko mu znači. Šteta, sad je pritisak na Borni...

image
AL BELLO

4:4 - Prvi i drugi servis na najvišoj razini kvalitete, sjajno kažnjava sve kratke lopte, odlično i čita igru svog protivnika. Pitanje koje glasi - može li Borna zadržati ovaj nivo igre do kraja susreta? Ipak, nakon 40:15, Zverev je na 40:40. I evo Zvereva, ima prvu šansu u drugom setu za break. Šteta, jedan loš bekhend... Grozan bekhend Zvereva spašava situaciju, dosta je donacija s druge strane mreže... Još jedna prilika i ovoga puta Zverev je izabrao "pimplanje" i isplatilo mu se, probio je Ćorića na mreži dijagonalom i vratio se u drugi set. Šteta

4:2* - Ćorić je lako odradio svoj dio, serijom 3:0 ima novu prednost u drugom setu. Apsolutno fokusiran!

3*:2 - Zverev gubi živce, napao je sutkinju, ali za razliku od Đokovića samo verbalno! Jedna sporna lopta, za koju je bio uvjeren da je dobra, na kraju je i bila, tražio je poen, ali sutkinja je presudila da se poen ponavlja zato jer je Ćorić stigao loptu. S dva asa u nizu iskalio je bijes. Prije toga tražio je supervisora da ga priupita za mišljenje. Ipak nakon 40:0, Ćorić je na 40:40! Odličnim poenom, možda i najboljim u susretu za sada, izborio je novu break-priliku. Sjajno je odigrao kratku loptu i dodatno "izludio" Nijemca. Ipak, 40:40. Ali pritišće Ćorić i zasluženo ima novi break! Kakvo "gaženje" Nijemca! Brat Mischa šalje poruku potpore, ali čini se da ovo nije njegov dan!

2:2* - Dvije bekhend greške i Zverev je na 30:30, ali as po dijagonali nudi gem-loptu za Bornu. Izašao je na mrežu, ali odličan prolaz Zvereva po paraleli, forhendom je zabio winner tik uz liniju. Izjednačenje. Donira opet Zverev laku grešku i uz jednu prisiljenu, evo ga na 2:2. Igra bez previše grešaka, Borna je maksimalno unutra!

1*:2 - Imao je Zverev gem loptu, ali četvrta dvostruka pogreška nudi dramu i u ovom gemu (40:40). Ipak boljim servisom, pa asom, zadržava vodstvo u drugom setu.

1:1* - Jako dobro servira Ćorić, uz gubitak dva poena dobiva svoj servis-gem.

Da vidimo malo statistiku prvog seta, čak 77 posto prvog servisa ima Ćorić, a osvojio je i 80% poena nakon drugog servisa. Samo tri winnera (3-9), ali ovo je presudilo: 5-12 u neprisiljenim greškama. Nešto više trči Borna, pokriva terena, ali bilo je to i za očekivati u ovakvom susretu.

0*:1 - Nijemac je prekinuo seriju od 5:0 za Hrvata, lako je dobio svoj servis-gem.

image
SCREENSHOT

6:1! Prvi set imamo! Borna je ovo rutinski odradio, a Zverevu kroz glavu prolaze svi porazi koje je dosad skupio protiv Borne. Evidentno je da mu ne leži, jednostavno je ispao iz fokusa, a winnera s osnovne linije, kojih bi trebalo biti za "rasturanje upornog Borne", jednostavno - nema. Previše grešaka kod favorita! Bravo Borna!

5:1 - Zverev je "napunio gaće". Njemu je čini se bilo dovoljno samo da vidi Ćorića s druge strane mreže! I opet je 0:40 na servis Nijemca! Idemo po novi break! Spašava dvije break prilike, još je jedna ostala. Drugi servis. Velika šansa. I novi break! Ćorić vodi 5:1!

4:1* - Prvo forhendom, a onda i bekhendom Borna griješi, ima Zverev 15:40. Prvu je izvukao servis winnerom (30:40), a drugu rješava odličnom forhend-dijagonalom. Čini se da je Zverev prepustio inicijativu Borni, nada se pokojem "poklonu", ali Borna dobro kontrolira situaciju. I zadržao je servis!

3*:1 - Zverev je otvorio dvostrukom pogreškom, pa uzvratio servis-winnerom, te onda opet donirao - dvostrukom pogrešom. Sjajnu priliku imao je Borna kod 15:30, drugi servis u tijelo, ali je bekhend po dijagonali izletio metar izvan osnovne. I onda treća dvostruka pogreška za 30:40! Prva break prilika u meču za Bornu. I break! Volej je bio predug za nekih pet centimetara! Borna ima break

2:1* - Agresivan je Borna s osnovne linije, pametno razvlači Zvereva lijevo-desno i tjera ga u prisilne greške. 40:15 i sjajan drugi servis, retern Nijemca odlazi metar van i Borna vodi 2:1

1*:1 - S dva asa također bez izgubljenog poena odličan je i Nijemac na svom servisu.

1:0* - Odlično otvaranje za Bornu na svom servisu. Bez izgubljenog poena!

image
MATTHEW STOCKMAN

19:46 - Počeo je susret!

19:45 - Zverev nije "skrivao" pri izlasku na teren - lošu statistiku

"Rezultat naših dvoboja dovoljno govori koliko mi je teško igrati protiv Borne. Očekujem dobar meč", izjavio je Aleksander pri izlasku na teren.

19:42 - Upravo je na današnji dan Marin Čilić osvojio US Open prije šest godina. Može li opet 8. rujna biti sretan za Hrvate na Flushingu?

19:37 - I evo ih na terenu! Borna je pri izlasku na teren otkrio ključ susreta:

"Puno toga će ovisiti o reternu".

Upravo to. Želimo mu puno sreće.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Borna Ćorić u meču života! Možda je pomalo "nabrijano", ali nije daleko od istine. Lov na polufinale Grand Slama protiv tenisača koji mu "leži", a uz podatak da u ždrijebu nema Federera, Nadala i Đokovića, svakako je životna prilika. Za veliku stvar...

"Uvijek trebaš opaliti barem jednog velikog favorita da bi ti se poslije otvorilo", govorio je Goran Ivanišević još 2005. godine kad je Hrvatska senzacionalno pobijedila SAD u Los Angelesu, ali i kad je Marin Čilić šokirao Rogera Federera u polufinalnom meču US Opena 2014. godine.

image
AFP

Borna je izdržao nemogući maraton, preživio je šest meč lopti protiv Tsitsipasa i možda je to bila ta prekretnica. Zverev je ostao najviše plasirani igrač u gornjem dijelu ždrijeba i svakako je favorit, ali Hrvat zna da je ovo dobra prilika za njega.

"Zverev? Igrač bez slabih točki u svojoj igri. Gledao sam sve njegove susrete na turniru, nemoguće je kako dobro servira. Igra tenis života", tako je najavio Borna svog protivnika.

image
SOFASCORE

Ako postoji slaba točka, to je nervoza koja mu se zna dogoditi kad je s druge strane mreže upravo - Borna. Još ako svojom borbenošću osvoji neke spektakularne poene, mogao bi se dogoditi osjećaj - frustriranosti. Na njega računa Borna...

"Bit će to jako zanimljiv susret. Bit će velika bitka, kao u svim našim duelima".

Utorak, negdje od 20 sati. Velika šansa za obojicu, naravno, navijamo za Bornu...

Borna vodi 3-1

Borna Ćorić - Aleksander Zverev 3-1

Najbolji hrvatski tenisač je protiv najboljeg njemačkog tenisača igrao četiri puta kroz karijeru i triput ga je pobijedio, uključujući dvoboj na istom mjestu prije dvije godine u 2. kolu.
Osim toga, u New Yorku su se sreli još jednom, u polufinalu juniorskog turnira 2013. godine, a i tada je Ćorić pobijedio sa 6:4, 3:6, 6:0. Zagrepčanin je potom osvojio titulu s 3:6, 6:3, 6:0 protiv Thanasija Kokkinakisa, a istoga je dana juniorski naslov zaslužila i Ana Konjuh.
2015. Cincinnati, 1. kolo: 7:5, 3:6, 7:6 (5)
2017. US Open, 2. kolo: 3:6, 7:5, 7:6 (1), 7:6 (4)
2018. Miami, četvrtfinale: 4:6, 4:6
2018. Halle, 1. kolo: 6:1, 6:4

Linker
17. travanj 2024 08:22