Rafael Nadal

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
APSOLUTNI KRALJ

Veličanstveni Nadal uzeo 22. Grand Slam: ‘Ne znam hoću li se vratiti, ovako ne mogu dalje!‘

Do 14. titule u Parizu stigao je na nevjerojatan način, sve je zanimalo što će objaviti nakon meča
Piše: Vladimir Zrinjski, Sportske novostiObjavljeno: 05. lipanj 2022. 18:16

Ako je to doista bio armagedon u Parizu, posljednji naklon Kralju zemlje, onda će 5. lipnja 2022. zauvijek ostati jedan od važnijih datuma teniske povijesti. Rafael Nadal još je jednom stisnuo žezlo. Pobjedom protiv Caspera Ruuda (6-3, 6-3, 6-0), na srebrni Kup mušketira ugravirao je nevidljive brojeve 14 i 22. Četrnaesti Roland Garros, dvadeset drugi Grand Slam.

Najavljivala se oluja i kiša, ali za ono što je dobio, Philippe-Chatrier nije trebao krov. Samo oči da svjedoče grmljavini najuspješnijeg svih vremena. Šampion s Mallorce, koji je toliko velik da su mu Parižani digli spomenik dok još igra, sada ima dva Grand Slama više od Đokovića i Federera (po 20). I ako pitate njegovog trenera Carlosa Moyu, ovaj je trijumf "veći od svih". Osvojio ga je nadvladavši kroničnu ozljedu lijevog stopala, koja ga je mučila mjesecima prije dolaska u Pariz i tijekom cijelog turnira. Lice je u nedjelju često bilo u grču i nelagodi, ali Nadal tijekom dva sata i 18 minuta borbe nijednom nije zastao.

Rezultat djeluje brutalno, no Casper Ruud tek je u trećem setu postao statist. Dotad se prvi Norvežanin u finalu Grand Slama, koji je u petak izbacio Marina Čilića, junački držao u izmjenama. U drugom setu vodio je i 3-1, a nekoliko njegovih poena bilo je dovoljno efektno da mu zaplješće i Nadal. Ipak, omjer winnera (37-16) jasnije od ičega pokazuje da je u dnevnom boravku vladara crvene prašine mogao biti samo gost.

Netom uoči početka meča, spekulacije o Nadalovoj mirovini gomilale su se poput tamnih oblaka nad Parizom i možda je baš zato atmosfera na stadionu Philippe-Chatrier bila drugačija nego inače, električna i posebna. Prije izlaska iz hodnika, Rafa je odradio svoje tipično zagrijavanje sa skokovima do stropa, a onda mahnuo gledateljima i bacio se na posao.

Jedina stvar koja se Ruudu nije smjela dogoditi na početku meča - dogodila se. Odmah je izgubio servis, nakon što ga je Nadal izbacio iz ravnoteže forhendima i volejima, a break potvrdio pasingom. Potpuno neočekivano, već u idućem gemu stigao je odgovor, i to zahvaljujući Nadalovim pogreškama. Napravio je dvije dvostruke pa na break-lopti pogodio mrežu.

Treći break u nizu prelomio je prvi set. Loše zahvativši dva forhenda, Ruud je prvo pomogao Nadalu da stigne do nove šanse, a onda i da povede 3-1. Novog povratka nije bilo. Tek kod 5-3 Ruud je blago zaprijetio sa 15-30, ali Nadal je zadržao fokus i potvrdio set nakon što je Norvežanin bekhendom napucao krov iznad glave suca Jamesa Keothavonga.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nada Ruudovih navijača da će finale biti nešto više od simultanke rasplamsala se na početku drugog seta. Kod vodstva 2-1 istrčao je sve duge lopte, stigao do 0-40, a onda dočekao i treću Nadalovu dvostruku pogrešku.

Ipak, baš kao i u prvom setu, Rafa je odgovorio kao razjareni lav i do kraja seta više nije izgubio nijedan gem. Svjestan da mu meč izmiče kroz prste, Ruud je otvorio sve karte pa pokušao i sa dropshotima, koje je Nadal lako stizao pa pospremao u kut ili tjerao suparnika na predugačke lobove. Set je zaključio s tri uzastopna breaka.

Zadnji set bio je Rafina autocesta "A14", jurnjava prema trofeju koji se sjajio na postolju iznad terena. Do breaka za 2-0 stigao je bekhendom winnerom na koji Ruud nije ni stigao potrčati. Završetak finala odvio se kao ubrzani film, sve do posljednje scene: bekhend paralela na crti, ruke na licu i pogled u nebo. Rafael Nadal, velikan kakav se više neće roditi.

U izjavi nakon meča zahvalio se svim navijačima i poručio da će se nastaviti boriti i u budućnosti, čime je dao naznačiti da još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ u Parizu.

- Hvala vam svima, nevjerojatna ste publika. Vi ste ovo učinili najvažnijim terenom u mojoj karijeri, dat ću sve od sebe da se nastavim boriti i u budućnosti - rekao je Nadal čime je odagnao sumnje u to da će mu ovo biti posljednji meč u karijeri. Jasno, treba vidjeti što će reći na press-konferenciji nakon meča, kao i u danima koji dolaze.

Kasnije je pak, u izjavi za američki NBC ponovio isto što je rekao i nakon četvrtfinala s Đokovićem:

- Hoću li se vratiti u Pariz iduće godine? Moramo naći rješenje za moju ozljedu, jer pitanje je kako će se dalje razvijati, a i ovako neću moći. Borit ću se, ali neću moći igrati na ovakvoj razini ako ne nađemo rješenje. Moramo naći rješenje...

image
THOMAS SAMSON Afp


NADAL - RUUD 6:3, 6:3, 6:0

PRIJENOS UŽIVO:

3. set:

6:0 - KRAJ! Rafael Nadal pobijedio je Caspera Ruuda i došao do 14. titule u Roland Garrosu, odnosno 22. Grand Slam naslova u karijeri!

5:0 - Bez ikakvih problema! Nadal je na koračić do nove Grand Slam titule. Pitanje je samo, hoće li je uzeti odmah, na servis Ruuda ili tek malo pričekati.

4:0 - break Nadala! Nezaustavljiv je! Što više kazati... Odbrojavamo minute do kraja ovogodišnjeg finala Roland Garrosa.

3:0 - Konačno i jedan gem s dobrim, čak i odličnim otporom Ruuda. Ali, u dva poena morao je "ispustiti dušu", dati doslovno sve što ima od svog teniskog znanja i umijeća.. Niti to nije bilo dovoljno, Nadal gazi i dalje.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

2:0 - break Nadala! Još jednom je Ruud izgubio svoj servis. Nakon 1:3 u drugom setu sve pripada Rafi. Ovo bi moglo biti gotovo brže od očekivanog.

1:0 - Otvorio je Nadal treći kako je i završio drugi set. Nezaustavljivo ide prema novoj, 14. tituli u Parizu i 22. Grand Slamu ukupno u karijeri.

2. set:

6:3 - Drugi set - Nadal! Pet od pet, razvaljuje jednostavno Nadal, meč je u potpunosti pod njegovom kontrolom. Trebalo bi se sada dogoditi zaista neviđeno čudo da Ruud ovo preokrene. Nakon 15:40 Ruud je spasio dvije set lopte, kasnije i još jednu, ali na četvrtoj nije posustao.

image

Statistika drugog seta

SCREENSHOT

5:3 - Nadalov četvrti gem u nizu, stigao je Španjolac uvjerljivom igrom na korak do osvajanja drugog seta.

4:3 - break Nadala! Kakvi poeni! Ruud se muči za svaki, imao je 40:30, ali onda opet pao i prepustio inicijativu Rafi! Treći gem uzastopce za Španjolca i break prednosti.

image
THOMAS SAMSON Afp

3:3 - Nije Nadal imao problema u ovom gemu, izgleda da se ona psihološka prednost vratila na njegovu stranu.

2:3 - break Nadala! Igra Ruud sve bolje, diže se u ritmu, ali Nadal je opet izvukao ono najbolje iz sebe i vratio zaostatak u drugom setu. Meč postaje sve zanimljiviji.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

1:3 - break Ruuda! Uh, sada je Nadal opet dosta griješio, rijetke su ovo situacije, ali one koje Ruud koristi. Treba vidjeti kad se zadnji put dogodilo da je Nadal izgubio gem bez poena na vlastitom servisu u Parizu...

1:2 - Gem dugačkih izmjena, jakih i preciznih udaraca, igra je to koja Ruudu paše, sve dok Nadal ne napravi neki ekstra-potez kojim ga izbaci iz kolotečine poena.

image

Casper Ruud

THOMAS SAMSON Afp

1:1 - Nije bilo problema za Rafu na servis-gemu, i dalje ima sve pod kontrolom Španjolac. Norvežaninu je pripao samo jedan poen.

0:1 - Kako igra kralj zemlje! Ima ga po cijelom terenu, Ruudu u principu ostaju tek mrvice. Imao je Nadal 15:40 i čistu, potpuno otvorenu situaciju na mreži za uzeti gem, ali nije pogodio suprotnu stranu terena. Prilike i poput one kod 30:40 Nadal inače koristi, no nakon "deucea" uslijedila je još jedna break-lopta koju Nadal ne koristi. Ruud se ovoga puta izvukao, spasio tri-break lopte i uzeo prvu igru drugog seta.

>>> Rafael Nadal u 15 sati krenuo je po svoju 14. titulu pobjednika Roland Garrosa. Po svoj 22. Grand Slam ukupno. Norveški je suparnik Casper Ruud (23) po kladionicama bio veliki autsajder. Teniski svijet samo čeka novo slavlje "kralja zemlje". Ruud je njegov učenik, Rafa mu je najveći teniski uzor, ali nema tog učenika koji učitelja Nadala može pobijediti u Parizu. Vidjet ćemo hoće li ih Ruud uspjeti demantirati.

Međutim, Nadal je tijekom turnira javno prozborio i o tome da mu svaki meč može biti zadnji u karijeri. "Bol koju imam u stopalu je velika i ne može se riješiti, tako da je sve moguće". Naravno da su takve riječi izazvale salvu reakcija, kao i teorija o tome što će se nakon Pariza događati s Nadalom.

1. set:

6:3 - Prvi set - Nadal! Probao je sve Ruud, imao i 15:30 sa jednim spektakularnim forhend-winnerom, no tri poena u nizu pripala su Rafi za 1:0 u setovima.

5:3 - Sada je Ruud bio taj koji je odigrao nešto ofanzivnije, Nadalovom jedinom poenu, dobivenom na mreži publika je zapljeskala. Norvežanin se iskazao s dva dobra winnera volejom. Slijedi Nadalov servis za prvi set.

5:2 - Sve se u ovom prvom setu pita Nadala. Čim se zagrijao, počeo je igrati onu svoju prepoznatljivu igru kojom razara suparnike. Dva Ruudova poen (na 40:15 i 40:30) došli su opet kao posljedica Nadalovih promašaja i neprisiljenih pogrešaka.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

4:2 - Nadal je bio prijetnja, Ruud je kod jednog poena imao dosta sreće, lopta je liznula nec i pala na Nadalovu stranu. Bilo je 30:30, Ruud je u zadnjem poenu opet imao mnogo sreće, Nadal je promašio čisti smeš. Prvi puta da je Ruud zadržao svoj servis danas.

4:1 - U ovoj igri Ruud nije imao šanse za zaprijetiti Nadalu. Najprije tri poena u nizu, kontrola igre i rezultata, a onda i povećanje prednosti.

3:1 - break Nadala! Još jednom je Nadal nadmudrio Ruuda! Stigao mu na 30:30, napravio već pet neprisiljenih pogrešaka, ali i našao pravu igru za osvojiti gem.

image

Rafael Nadal

THOMAS SAMSON Afp

2:1 - break Ruuda! Zaredao je s dvostrukim pogreškama Nadal, imao je Ruud dvije break-lopte i drugu iskoristio za povratak u meč. Nakon onakvog početka, slab servis-gem Nadala. Prvi kraći odmor za tenisače.

2:0 - break Nadala! Imao je 40:15, Ruud je prvu break-priliku spasio, ali drugu je Španjolac iskoristio. Kakav silovit početak "kralja zemlje". Publika zdušno navija za Nadala.

1:0 - Nadal nije imao previše problema u prva dva poena, Ruud je malo zaprijetio, ali prvi gem pripao je Španjolcu, na njegovu servisu.

>>> Meč počinje u 15.10 sati.

image

Casper Ruud i Rafael Nadal

THOMAS SAMSON Afp

Linker
17. travanj 2024 00:44